2016-04-02 13:45:23
Φωτογραφία για Στην Πάτρα η Ελίζα Βόζενμπεργκ για το μεταναστευτικό
Σ΄ένα άδικο πολιτικό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών στην Ελλάδα για τη διόγκωση της κρίσης αποδίδει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ την απροθυμία μελών-κρατών της ΕΕ να δεχτούν πρόσφυγες. Η ίδια υπογραμμίζει την ανεπάρκεια της ελληνικής κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης, που έδωσε αφορμή σε τέτοιου είδους αιτιάσεις. Εκτιμά ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η μεταναστευτική ροή, ενδέχεται να εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των αξιών της.

Η κ. Βόζεμπεργκ μιλάει στην «Π» και την Μαρίνα Ριζογιάννη, με αφορμή τη σημερινή της παρουσία στην Πάτρα, καθώς είναι ομιλήτρια στην εκδήλωση με θέμα το «Προσφυγικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη της κρίσης».

Πιστεύετε ότι έχει εξαντληθεί η δυνατότητα βοήθειας των εταίρων μας απέναντι στη χώρα μας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού;

Η Ευρώπη στο σύνολό της, η οποία έστω και με καθυστέρηση, αντιλήφθηκε ότι το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα μόνο των χωρών του Nότου, έχει λάβει ήδη μια σειρά αποφάσεων, προκειμένου να ανακουφίσει κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο μεταναστευτικών ροών. Δυστυχώς, ακόμη μένουν πολλά να υλοποιηθούν για την πλήρη εφαρμογή τους.


Σε αυτό το πλαίσιο, οι εταίροι μας οφείλουν να αναλάβουν τη νομική δέσμευση για τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα εδάφη τους, υλοποιώντας τις ευρωπαϊκές αποφάσεις που έχουν επιβεβαιώσει σε επανειλημμένες Συνόδους Κορυφής. Ενδεικτικά, από την Ελλάδα έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 569 άτομα σε σύνολο 63.000, που πρέπει να μετεγκατασταθούν με ορίζοντα διετίας.

Ζωτικής σημασίας είναι επίσης η παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς τα εγκεκριμένα κονδύλια για τη χώρα μας από τα κοινοτικά ταμεία ανέρχονται μόλις στα 475 εκ. ευρώ για την επταετία 2014-2020. Μην ξεχνάμε ότι το δημοσιονομικό κόστος της χώρας μας για τους πρόσφυγες το 2015 ανήλθε στα 300-350 εκ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το 2016, η Ελλάδα πρόκειται να δαπανήσει 600 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Τι αντίκτυπο έχει, σε επίπεδο Ευρώπης, η διαχείριση που έχει επιφυλάξει η ελληνική κυβέρνηση στο μεταναστευτικό;

Έχω κατ' επανάληψη δηλώσει ότι, εάν οι πρωτόγνωρες αυτές προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, μεθοδικά και συντονισμένα, με κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές, ενδέχεται να εξελιχθούν σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αξιών της.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, υφίσταται το μεγαλύτερο προσφυγικό και μεταναστευτικό βάρος από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Η κατάσταση αυτή, δυστυχώς, έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από λάθη και παραλείψεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως, μεταξύ άλλων, η πολιτική «ανοικτών συνόρων» χωρίς ελέγχους, η ανυπαρξία εθνικού σχεδιασμού για το προσφυγικό ζήτημα, η αδυναμία αξιοποίησης πολύτιμων κοινοτικών πόρων, οι σημαντικές καθυστερήσεις στη δημιουργία κέντρων πρώτης υποδοχής μεταναστών και προσφύγων αλλά και οι ελλείψεις στη στελέχωση των μεταναστευτικών δομών.

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ θα μιλήσει στην εκδήλωση για το Προσφυγικό στην Ελλάδα και την Ευρώπη της κρίσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν επίσης οι:

Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, βουλευτής Αχαΐας Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).

Τάκης Παπαδόπουλος, δικηγόρος, αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.

Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος Γιατρών του Κόσμου.

Ευγενία Αρβανίτη, επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών.

Χρυσούλα Μαρινάκη, δικηγόρος, πρόεδρος Ενωσης Μεταναστευτικού Δικαίου

Παρεμβαίνουν:

Μαρία Βαμβακινού, Ομοσπονδιακή βουλευτής Αυστραλίας.

Irena Guidikova, προϊσταμένη της Διεύθυνσης για τον διαπολιτισμικό διάλογο του Συμβουλίου της Ευρώπης και φορείς της πόλης των Πατρών.

Συντονιστής: Νικόλαος Παπάκος, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Νέα προβλήματα για το Top Gear
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Νέα προβλήματα για το Top Gear
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ