2012-05-13 18:59:14
Φωτογραφία για Το ΠΑΣΟΚ υπέστη μία δεινή, μία ιστορική ήττα
Βασικά σημεία της ομιλίας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Β.Βενιζέλου σε υποψήφιους βουλευτές του κόμματος του:

«Η ήττα όμως, δεν είναι η καταγραφή των εκλογικών ποσοστών. Η ήττα, δηλαδή η αποκοπή του ΠΑΣΟΚ από ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνικής του βάσης, έχει συντελεστεί δυστυχώς, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δώσαμε έναν αγώνα για τη χώρα, για την οικονομία, για τις μελλοντικές γενιές μόνοι μας. Έχω πει ότι αυτό κακώς συνέβη, έπρεπε να έχουμε συστρατεύσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Δώσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον αγώνα αυτό, ερήμην της κοινωνικής μας βάσης ή πολλές φορές σε αντίθεση με την κοινωνική μας βάση.

Ήμασταν απορροφημένοι σ’ έναν καθημερινό αγώνα για την επιβίωση της χώρας, σ’ έναν αγώνα που έδινε η κυβέρνηση. Eίχαμε αφήσει σε δεύτερη μοίρα τις λειτουργίες του κόμματος και αυτό στράφηκε εκ των πραγμάτων εναντίον μας.

Όμως, το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που παρουσιάσαμε και η στρατηγική της Αυτοδύναμης Ελλάδας, είναι δυο κεκτημένα πολιτικά και αξιακά πάνω στα οποία πρέπει να οικοδομήσουμε την πορεία μας από δω και πέρα.


Η κοινωνία θεώρησε –και αυτό είναι σε ένα βαθμό λογικό και φυσικό- ότι ο «βοσκός», δηλαδή η Κυβέρνηση, φώναζε «λύκος, λύκος» αλλά ο λύκος δεν ερχόταν, ίσως γιατί δεν υπήρχε και ο βοσκός έλεγε ψέματα ή εκτιμούσε εσφαλμένα την κατάσταση. Εμείς αντιθέτως που ζούσαμε την κατάσταση εσωτερικά, ξέραμε ότι δίνουμε σκληρή μάχη με τον λύκο για να τον αποτρέψουμε να μπει στο μαντρί και να φάει τα πρόβατα. Και το τραγικό είναι ότι το καταφέραμε, ο λύκος δεν μπήκε στο μαντρί και δεν έφαγε τα πρόβατα. Οι πολίτες όμως νόμισαν ότι ο βοσκός τους καλούσε σε ψεύτικο συναγερμό.

Μας κατηγόρησαν για το «λεφτά υπάρχουν». Κατά βάθος όμως αυτό το σύνθημα με άλλα λόγια, σε διαφορετικές εκδοχές κυριάρχησε σε αυτή την προεκλογική περίοδο και διαμόρφωσε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αυτοί που σήκωσαν προεκλογικά το λάβαρο της καταγγελίας της σύμβασης, εμφανίζονται τώρα λίγες μέρες μετά τις εκλογές, με δύο γλώσσες:

- Μια επίσημη που μετατρέπει την «καταγγελία» σε «επαναδιαπραγμάτευση όλου του ευρωπαϊκού πλαισίου, χωρίς μονομερείς ενέργειες».

- Και μια δεύτερη που μιλάει επίμονα για εγκατάλειψη του ευρώ και επιστροφή στη δραχμή, για δέσμευση καταθέσεων, για αναγκαστικό δάνειο που θα πάρει το κράτος από τους πολίτες, για κίνημα αντίστασης στην εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα να καταρρέει το δημόσιο ταμείο και τα ασφαλιστικά ταμεία και να υπάρχει πρόβλημα για μισθούς και συντάξεις.

Κανείς δεν είπε τίποτε πιο συγκεκριμένο από την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2015, γιατί αυτό κάνει πιο ήπια, πιο φιλική για τους πολίτες και την ανάπτυξη και την προσαρμογή. Μακάρι να πάμε στο τέλος του 2016, του 2017. Ήδη ο κ. Juncker χθες αποδέχθηκε την πρόταση για την παράταση κατά έναν τουλάχιστον χρόνο.

Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν, φίλες και φίλοι, μέσω επαναληπτικών εκλογών ν’ αποφύγουν την αλήθεια, κάνουν λάθος. Τώρα έφτασε η ώρα της αλήθειας για όλους. Είτε σχηματιστεί κυβέρνηση. Είτε πάμε και πάλι για εκλογές επειδή κάποιοι και πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ -όπως φάνηκε από την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, τώρα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έχουν τηρηθεί πλήρη μαγνητοφωνημένα πρακτικά. Απέκτησαν πλέον μια νέου τύπου προκλητική αλαζονεία, η οποία είναι σε πλήρη αντίθεση με τις εντολές και το ήθος του ελληνικού λαού και σε πλήρη αντίθεση με την κρισιμότητα των ιστορικών περιστάσεων που ζει η χώρα.

Εμείς από την αρχή προτείναμε κυβέρνηση συνεργασίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και την ημέρα των εκλογών είπαμε καθαρά: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας των δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ. Ήμαστε ακόμη πιο δημιουργικοί, καλόπιστοι, πάντα με ευθύνη, με πατριωτισμό.

Είπαμε στον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει, με την ΔΗΜΑΡ, σε κυβέρνηση της Αριστεράς με την κοινοβουλευτική στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Αρνήθηκαν να πάρουν πρωτοβουλία. Αρνήθηκαν να δοκιμάσουν τα λόγια στην πράξη.

Δε θέλουν, ή καταλαβαίνουν ότι δε μπορούν και η μόνη επιδίωξη είναι, ωμά και αποκάλυπτα πλέον, να οδηγηθεί η διαδικασία σε αδιέξοδο και να πάμε ξανά σε εκλογές. «Δεν είναι καταστροφή η επανάληψη των εκλογών», είπε σήμερα ο κ. Τσίπρας. Αυτά τα έλεγαν κάποιοι άλλοι προεκλογικά, τόσο εύκολα υποκαθίστανται στο ρόλο της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Σαμαρά οι φίλοι μας του ΣΥΡΙΖΑ κι ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μας λέει ο κ. Τσίπρας: «Μα τα τρία κόμματα έχετε πλειοψηφία 168 εδρών στη Βουλή, δε χρειάζεστε το ΣΥΡΙΖΑ, αφήστε μας να είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση». Ποτέ δε μιλήσαμε για αριθμό εδρών. Για φορμαλισμούς, για την τυπική νομιμότητα. Πάντοτε μιλούσα και μιλούσαμε όλοι, για νομιμοποίηση, για κοινωνική συναίνεση, για εθνική συστράτευση.

Δεν κάνουμε μια συζήτηση αριθμητικής ή νομικού χαρακτήρα, κάνουμε μια συζήτηση ιστορικής, εθνικής και κοινωνικής ευθύνης. Και ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στη γωνία επιδιώκοντας ή τις εκλογές ή να χρεώσει τη διαχείριση της κρίσης στους άλλους. Όχι. Δεν πρόκειται ν’ αναλάβει ξανά το ΠΑΣΟΚ ευθύνες μεγαλύτερες από αυτές που του αναλογούν. Και αν κάποιος θέλει να σύρει ξανά τη χώρα σε εκλογές για να βρεθούμε στην ίδια διαδικασία και ενδεχομένως στο ίδιο αδιέξοδο με ελαφρώς διαφορετικούς όρους καλύτερους για κάποιους, ας πάρει την ευθύνη.

Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που πίσω από την πρόσοψη των πολιτικών και συνταγματικών διαδικασιών, χαίρονται. Είναι οι οπαδοί της παρακμής. Όσοι επενδύουν στη δραχμή. Οι πιο χυδαίοι κερδοσκόποι, που αφού έβγαλαν τα ευρώ τους στο εξωτερικό, θέλουν μια χώρα να πεθαίνει νομίζοντας ότι θα την αγοράσουν φθηνά όταν θα πουλιέται σε δραχμές μαζί με την περιουσία των Ελλήνων.

Φίλες και φίλοι, κάθε ημέρα που περνάει είναι λάθος, είναι βαριά και επικίνδυνη βλάβη για την πατρίδα. Αυτό που τώρα κρύβεται πίσω από τη μετεκλογική ευφορία κάποιων, θα εμφανιστεί ξαφνικά με πολύ πιεστικό τρόπο. Κάνω έκκληση στη λογική και στο πατριωτικό φρόνημα όλων των πολιτών και όλων των πολιτικών ηγεσιών.

Ακόμη και τώρα, παρά το αδιέξοδο της συνάντησης που είχαμε τα τρία κόμματα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διατηρώ κάποια περιορισμένη, αλλά υπαρκτή αισιοδοξία, ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Ταυτοχρόνως, κατ’ ανάγκην, επειδή συρόμαστε, σύρεται η χώρα, είμαστε έτοιμοι για εκλογές.

Όποιοι θέλουν να εξυπηρετήσουν στιγμιαία, συγκυριακά, μικροκομματικά συμφέροντα, πρέπει να βρουν απέναντί τους το ΠΑΣΟΚ, την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Θέλουμε κυβέρνηση εθνικής ευθύνης και θα κάνουμε τα πάντα γι’ αυτό, αλλά είμαστε έτοιμοι, εάν μας πάνε σε εκλογές, να πάμε με τους καλύτερους όρους στις εκλογές.

Φίλες και φίλοι, μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση έχει ιδιαίτερη σημασία να επιταχυνθούν οι εξελίξεις που αφορούν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Τη ριζική αλλαγή του. Την ουσιαστική αναγέννησή του.

Είπα τρεις λέξεις, τις επαναλαμβάνω: «Χωρίς ταμπού, χωρίς βαρίδια, χωρίς συμβιβασμούς». Αυτό ξεκίνησε χθες με όσα είπα στο Πολιτικό Συμβούλιο και με την άμεση κίνηση των διαδικασιών για τη σύγκληση του συντακτικού συνεδρίου της παράταξης. Αυτό αρχίζει με την επιστροφή στην μήτρα της κοινωνίας, στη μήτρα των αξιών της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης.

Αυτό αρχίζει με το προσκλητήριο συμμετοχής και αυτό οργάνωσης που απηύθυνα και απευθύνω σε όλους τους πολίτες που πιστεύουν στην ανάγκη να υπάρχει η δημοκρατική παράταξη, να υπάρχει η κεντροαριστερά. Σε πολίτες που έχουν αποθαρρυνθεί από κακές νοοτροπίες και πρακτικές, από μηχανισμούς, παραγκωνισμούς, επετηρίδες, προσωπικές στρατηγικές, αγκυλώσεις.

Αυτοί λοιπόν που νόμισαν ότι το ΠΑΣΟΚ πέθανε κάνουν λάθος, αυτό που πεθαίνει είναι τα καλούπια του χθες: Η κακοδιαχείριση, ο κυβερνητισμός, η έλλειψη οράματος, η αναξιοκρατία, η απομάκρυνση από το λαό. Το ΠΑΣΟΚ τώρα ξαναγεννιέται, ξεκινάμε την πορεία προς τον λαό αγκαλιάζοντας όλες τις γενιές.

Μπορούμε να κερδίσουμε και θα κερδίσουμε τη μάχη με την ιστορία. Σε αυτήν, σας καλώ να πάρετε μέρος».
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
TEΛΙΚΟ: ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΑΕΚ 1-0
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
TEΛΙΚΟ: ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΑΕΚ 1-0
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ