2016-04-04 19:54:12
Φωτογραφία για «Κορτάρει» την ΗΔΙΚΑ η Αριστοτέλους – Αλλαγές ετοιμάζει το Μαξίμου
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com.gr

«Μήλον της έριδος» μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Εργασίας φαίνεται πως αποτελεί η ΗΔΙΚΑ.

Τουλάχιστον αυτό διαφάνηκε από το «φλερτ» του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ι. Μπασκόζου κατά το χαιρετισμό του στην ημερίδα του Φορέα με τίτλο « Η Ψηφιακή Εποχή της Κοινωνικής Ασφάλισης & της Υγείας-Αποτίμηση Έργων ΕΣΠΑ». Εκεί, ο κ. Μπασκόζος εξέφρασε την επιθυμία της Αριστοτέλους να «υιοθετήσει» την ΗΔΙΚΑ ή έστω να καταστεί συνιδιοκτήτρια με το Υπ. Εργασίας, λόγω της σπουδαιότητας του έργου του φορέα για το Υπ. Υγείας.

Σε έναν πρόλογο προθέσεων, όπως τον χαρακτήρισε, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας τόνισε πως η ΗΔΙΚΑ είναι ένα ιδιαιτέρως απαραίτητο εργαλείο, τόσο σημαντικό ώστε να δημιουργεί σκέψεις πως «η ιδιοκτησιακή σχέση με το Υπουργείο Εργασίας ίσως δημιουργεί κάποια προβλήματα».

Δεν επισημοποίησε, όμως, το εν λόγω αίτημα, αλλά αποκάλυψε πως το Μαξίμου και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ετοιμάζει μια κεντρική ρύθμιση για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που αναμένεται να επιλύει και θέματα αρμοδιότητας σχετικά με την ΗΔΙΚΑ.


Κατά τον κ. Μπασκόζο, πάντως, η ΗΔΙΚΑ χρειάζεται ενίσχυση, κυρίως με προσωπικό. «Θα ήταν προσωπική μου δέσμευση, αν η ΗΔΙΚΑ άνηκε στο Υπουργείο Υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι αν ο φορέας ενισχυόταν «με το απαραίτητο στελεχειακό προσωπικό θα έκανε θαύματα και στον τομέα της Υγείας».

Προτεραιότητες κατά τον κ. Μπασκόζο είναι η διατήρηση της παρούσας κατάστασης, αλλά και η βελτίωση της με την εισαγωγή νέων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, κωδίκων, «κοφτών» και διαγνωστικών πρωτοκόλλων. Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη για αποτελεσματικό έλεγχο της διαφθοράς και των κακών πρακτικών. «Θέλουμε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια και θα βοηθήσουμε την ΗΔΙΚΑ ενεργά και σε συνεργασία με ΕΟΠΥΥ», ανέφερε , συμπληρώνοντας με νόημα πως δεν θα ανεχθεί «διαγκωνισμούς, ποιος είναι ο καλύτερος κλπ».

Μεταξύ των στόχων που αναμένει η Αριστοτέλους να υλοποιηθούν είναι ο φάκελος ασθενούς και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την ΠΦΥ, η αξιοποίηση των μητρώων χρόνιων ασθενειών, που είναι απαραίτητα για τη χάραξη εθνικών στρατηγικών, αλλά και μητρώα εμβολίων και εμβολιασμών.

Ακόμη, ανέδειξε την ανάγκη πρωτογενούς άντλησης στοιχείων από τα νοσοκομεία για τος ανθεκτικές λοιμώξεις και τη μικροβιακή αντοχή, καθώς και την κατανάλωση αντιβιοτικών, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία ύπαρξης ενός αρχείου του ΕΟΜ.

ΠΦΥ

Σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), πάντως, ο Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. Αναστάσιος Τάγαρης, τόνισε πως θα πρέπει να αποφευχθεί η εφαρμογή της μεταρρύθμισης, χωρίς την ταυτόχρονη ύπαρξη του σωστού πληροφοριακού συστήματος. Πρότεινε, λοιπόν, τα νέα δεδομένα που θα φέρει η μεταρρύθμιση να εφαρμοστούν αρχικά σε πιλοτικό στάδιο σε λίγα κέντρα, όπου θα προστεθεί ένα σύστημα, ώστε να υπάρξει πολύτιμη ανάδραση από τους γιατρούς-χρήστες και να γίνουν οι όποιες απαραίτητες αλλαγές. Έτσι, η πλήρης εφαρμογή της μεταρρύθμισης θα συνοδεύεται από ένα λειτουργικό σύστημα, χωρίς καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ