2016-04-05 16:33:22
Φωτογραφία για Έτσι θα ενισχύσετε το σήμα του Wi- Fi σας!
Είστε στο Internet, η πλοήγηση γίνεται με ρυθμούς άρρωστης κουτσής χελώνας... το streaming είναι ανέκδοτο, το σήμα διακόπτεται πιο συχνά από απεργίες του δημοσίου, έχετε σήμα στο ένα δωμάτιο και ελάχιστο ή καθόλου σε άλλο, και τα νεύρα σας είναι τσατάλια γιατί θέλετε να κάνετε δουλειά, και αντιθέτως αναβοσβήνετε το router σας μήπως και δεήσει να καλυτερέψει η κατάσταση. Αν το σενάριο σας είναι ενοχλητικά γνώριμο, διαβάστε παρακάτω - λύση υπάρχει.

1. Αλλαγή router

Υπάρχει μια πιθανότητα (πολύ μεγάλη) να έχετε παλιό router που ακολουθεί παλιά και ξεπερασμένα πρωτόκολλα - όπως τα 802.11b/a και 802.11g. Το μεν 802.11b/a έχει μέγιστο bandwidth τα 54Mbps και το 802.11g είναι στα 100Mbps.

Συγκρίνετε τα παραπάνω με τα 300Mbps του συνηθισμένου πια 802.11n και με το 1Gbps του νεοεμφανισθέντος 802.11ac και θα καταλάβετε για τι μιλάμε. Αν μπορείτε να αλλάξετε το router σας με έναν πιο σύγχρονο τότε σίγουρα θα δείτε σημαντική ενίσχυση σήματος Wi-Fi στο δίκτυό σας.


2. Κάρτα Wi-Fi - κεραίες

Δεν είναι μόνο η ηλικία του router σας που παίζει ρόλο. Άλλο ένα θέμα είναι η κάρτα Wi-Fi (εσωτερική ή εξωτερική) που έχει το PC ή το Mac σας. Σε παλαιότερα μηχανήματα οι κάρτες Wi-Fi είναι συμβατές μόνο με τα παλαιά πρωτόκολλα που αναφέραμε παραπάνω οπότε και router να αλλάξετε δε σώζεται η κατάσταση. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να σκεφθείτε την αναβάθμιση της κάρτας Wi-Fi με μια πιο σύγχρονη. Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε την εσωτερική, μπορείτε πάντα να βάλετε μια εξωτερική USB. Τώρα πια είναι πάμφθηνες.

Κάτι ακόμη που αρκετοί router υποστηρίζουν (αλλά και κάρτες δικτύου για υπολογιστές) είναι η αλλαγή κεραίας. Μπορείτε έτσι να αντικαταστήσετε τις μικρές αναιμικές κεραιούλες του router ή της κάρτας δικτύου σας με μεγάλες που έχουν πολλαπλάσια ισχύ στην εκπομπή και στη λήψη αντίστοιχα του σήματος. Έτσι θα έχετε σημαντική ενίσχυση σήματος Wi-Fi.

3. Wireless Range Extender

Αν μετά από όλα αυτά δεν είστε ικανοποιημένοι, τότε πρέπει πια να σκεφθείτε την αγορά ενός Wireless Range Extender (λέγεται και wireless repeater ή Wi-Fi expander). Πρόκειται για μια συσκευή που συνδέεται στο router σας και μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να κάνει επέκταση του δικτύου σας ενδυναμώνοντας κατά πολύ το σήμα του και υπερπηδώντας τις διάφορες φυσικές κατασκευές-εμπόδια που υπεισέρχονται και ελαττώνουν την ισχύ του Wi-Fi σήματός σας.

Μοιάζουν πολύ με τους router αλλά λειτουργούν διαφορετικά. Κατ’ αρχήν δεν δέχονται το σήμα της γραμμής ADSL που έχει τα δεδομένα του Internet και που σας την δίνει ο πάροχός σας. Απλά παίρνουν το σήμα του router σας και ενισχύουν και μετά το επανεκπέμπουν πολύ ισχυρότερο. Μπορούν ακόμη να λειτουργήσουν και σαν hotspots δημιουργώντας επιπλέον ασύρματα δίκτυα ώστε να μην πέφτει όλος ο φόρτος σε ένα μόνο. Συνήθως είναι συσκευές που λειτουργούν και στις δύο κατευθύνσεις: είτε ως wireless repeater, είτε ως access points. Είναι όμως ακριβότερες έτσι. Αν θέλετε μόνο repeater θα σας έλθει πιο φθηνά.

4. Οι πρίζες επέκτασης μέσω ηλεκτρικού δικτύου.

Μια ακόμη λύση, κάπως πιο ακριβή αλλά εξαιρετικής ποιότητας και ευχρηστίας, είναι οι πρόζες επέκτασης Ethernet (LAN) μέσω δικτύου της ΔΕΗ. Η μία πρίζα συνδέεται σε ηλεκτρική πρίζα δίπλα στο router και μας δίνει μια θύρα ενσύρματης δικτύωσης Ethernet για να συνδεθούμε ενσύρματα με το router μας και η άλλη πρίζα συνδέεται σε όποιο δωμάτιο ή όροφο (αν μιλάμε για πολυώροφο κτίσμα) θέλουμε να έχουμε σήμα και το Wi-Fi δεν φτάνει. Με καλώδιο Ethernet και πάλι, συνδέουμε τον απομακρυσμένο υπολογιστή μας στη δεύτερη πρίζα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο συνδεόμαστε μέσω Ethernet και δεν χρειαζόμαστε το Wi-Fi καθόλου. Το μόνο σημαντικό που πρέπει να έχουμε υπόψη σ’ αυτήν την περίπτωση είναι ότι οι δύο πρίζες πρέπει να βρίσκονται σε καλώδιο που πηγαίνει στην ίδια φάση του πίνακα. Αν μεν μιλάμε για διαμέρισμα με μονοφασική παροχή δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως έχουμε διαμέρισμα μες τριφασική παροχή ή διαφορετικούς ορόφους που παίρνουν από διαφορετικές φάσεις, τότε το σύστημα των πριζών δεν θα δουλέψει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έχετε όμως τη μέγιστη ενίσχυση σήματος Wi-Fi ... χωρίς Wi-Fi ;).

Αυτά λοιπόν όσον αφορά την επέκταση και ενίσχυση σήματος Wi-Fi στο σπίτι - ή και το γραφείο σας - και, αν ακολουθήσετε τις οδηγίες μας σίγουρα θα επιτύχετε να λύσετε το πρόβλημά σας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ