2016-04-06 00:00:50
Φωτογραφία για ΕΟΠΥΥ: Ξεκινούν οι υπογραφές συμβάσεων
Ξεκινούν οι υπογραφές συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους φυσικοθεραπευτές και ακολουθούν την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα, τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια.

IATRONET.GR

Αυτή την Παρασκευή –εκτός απροόπτου- αναμένεται να υπογραφεί η πρώτη σύμβαση για τη φετινή χρονιά μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και παρόχου υγείας, εν προκειμένου με τους φυσικοθεραπευτές. Η φετινή προβλεπόμενη δαπάνη για φυσικοθεραπεία ανέρχεται στα 68 εκατ. ευρώ από 62 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε το θεσμικό όργανο του κλάδου με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, του επισημάνθηκε ότι οι νέες συμβάσεις των Φυσικοθεραπευτών με τον Οργανισμό δεν θα πρέπει να διέπονται από μονομέρεια, επικυρίαρχη θέση και καταχρηστικά δικαιώματα. Επίσης, στο πλαίσιο της συνάντησης εκπρόσωποι του κλάδου ξεκαθάρισαν ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι συνεπής στις πληρωμές τους με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής το πολύ μέχρι 90 ημέρες. Διαφορετικά θα επιβαρύνεται με τις αντίστοιχες ρήτρες ή τόκους υπερημερίας.


Όσον αφορά, ειδικότερα, τους Οικονομικούς όρους της σύμβασης, η πρόταση που έχει γίνει από τα όργανο του κλάδου είναι να εφαρμοστεί το γνωστό σύστημα των κλιμακωτών εκπτώσεων (νέα ποσοστά rebate) πάνω από το όριο των 2.250 ευρώ (15 ασθενείς), με μοναδικό στόχο το μηδενισμό στην πράξη του clawback. Ουσιαστικά δηλαδή, να παραμείνει στη νέα σύμβαση μόνο το rebate (γεγονός που εφόσον εφαρμοστεί απαιτεί νέα υπουργική απόφαση). Eπίσης, σύμφωνα με την πρόταση των φυσικοθεραπευτών, όπου η προβλεπόμενη δαπάνη διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα ή προβλεφθεί και συμμετοχή του ασθενούς στη δαπάνη τα ποσοστά των εκπτώσεων (rebate) θα διαφοροποιούνται αναλόγως.

Η πληροφόρησή μας είναι ότι οι οικονομικοί όροι της σύμβασης έχουν γίνει αποδεκτοί από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας- και άρα και από τον ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται ότι σήμερα δραστηριοποιούνται περί τους 7.000 φυσικοθεραπευτές πανελλαδικά, εκ των οποίων οι 3.500 είναι ιδιώτες, από τους οποίους οι 2.000 περίπου είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Στο μεταξύ, μόλις χθες βράδυ οι εκπρόσωποι από τους διάφορους τομείς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης έλαβαν ηλεκτρονικά ένα προσχέδιο σύμβασης, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η συνεργασία μεταξύ ΕΟΠΥΥ και παρόχων υγείας δρομολογήθηκε και τυπικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ αναμένει την επόμενη εβδομάδα (Παρασκευή) εκπροσώπους από τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη μεταξύ τους σύμβαση.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ