2016-04-07 01:11:29
Φωτογραφία για Υποστράτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη: Η γυναίκα που ταυτοποιεί τους νεκρούς πρόσφυγες
Ενα αφιέρωμα στην διευθύντρια του CSI της ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάζει στην ιστοσελίδα της η Υπατη Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ

Στην υποστράτηγο Πηνελόπη Μηνιάτη, διευθύντρια της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων της ΕΛ.ΑΣ., ή με άλλα λόγια, του ελληνικού CSI αναφέρεται η ιστοσελίδα της Υπατης Αρμοστείας Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών. Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Η κα. Μηνιάτη είναι ο άνθρωπος που προσπαθεί να βγάλει από την ανωνυμία και τα «αζήτητα» τους ανθρώπους που πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου. 

«Οι ψυχές δεν ησυχάζουν»

Η υπηρεσία της καλείται να δώσει απαντήσεις σε χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν «τα παιδιά τους, τις μητέρες τους, τους πατεράδες τους, τους αδερφούς και τις αδερφές τους που χάθηκαν στο επικίνδυνο πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ. 

«Είναι μια υποχρέωση του κράτους μας και δείγμα πολιτισμού. Αν κάποιος δεν βρεθεί και δεν ταφεί, δεν μπορεί να αρχίσει ο θρήνος. Είναι σαν οι ψυχές να μην βρίσκουν ησυχία», δηλώνει η αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ για να τονίσει την ανάγκη, αυτοί οι άνθρωποι να μην μείνουν ανώνυμοι σε έναν ξεχασμένο τάφο. 


Περίπου 4.4000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Μεσόγειο από το 2015. Ενω τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. στην Λεωφόρο Αθηνών διαχειρίζονταν έως 30 υποθέσεις τον χρόνο, μετά το ξέσπασμα της κρίσης όλα άλλαξαν. Το περασμένο καλοκαίριι η υπηρεσία της κας. Μηνιάτη έφτασε στο σημείο να δώσει απαντήσεις για 70 περιπτώσεις μέσα σε δύο ημέρες. 

Στο ελληνικό CSI από το 1994

Η υποστράτηγος, με σπουδές στο Τολέδο, τις ΗΠΑ και την Κρήτη, είναι μέλος της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων, από την έναρξη της λειτουργίας της το 1994 μαζί με άλλες δύο γυναίκες. Τώρα η ομάδας της έχει 55 επιστήμονες και η ίδια είναι η μόνη που παραμένει στην ίδια υπηρεσία από την αρχή της λειτουργίας της. 

Οσο κι αν ακούγεται μακάβριο, ένα σημαντικό μέρος της εμπειρίας της, η υπηρεσία την οφείλει στην αεροπορική τραγωδία της Helios Airways το 2005, με τους 121 νεκρούς καθώς πολλοί από τους επιβάτες ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας κι έπρεπε να γίνει ταυτοποίηση των σορών. 

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κατά μέσο όρο δύο παιδιά κάθε μέρα πνίγονται στα νερά του Αιγαίου κάθε μέρα. Οι συνεργάτες της υποστρατήγου Μηνιάτη δεν εξετάζουν πτώματα αλλά προσωπικά είδη των νεκρών. Αρκουδάκια, οδοντόβουρτσες και άλλα αντικείμενα που προσκομίζουν οι συγγενείς προκειμένου να τακτοποιηθεί το DNA. 

Η ταυτοποίηση όμως δεν αφορά μόνο σε νεκρούς. Οπως αναφέρει η βιολόγος Αριστέα Μεθενίτη υπάρχουν και ασυνόδευτα παιδιά τα οποία πρέπει να επανενωθούν με τους συγγενείς τους και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την διασταύρωση με DNA. Η ίδια αναφέρει την περίπτωση μιας 14χρονης, την οποία ζητούσε να αναλάβει ένας άνδρας που ισχυρίζετο πως ήταν θείος της. 

ΠΗΓΗ: http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/pinelopi-miniati-i-gunaika-pou-tautopoiei-tous-nekrous-prosfuges
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ