2016-04-07 08:58:58
Φωτογραφία για Έρχονται 400 προσλήψεις διαμεσολαβητών για τους πρόσφυγες
Αιμίλιος Νεγκής - Virus.com.gr

Άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας είναι η πρόσληψη και εκπαίδευση περίπου 400 διαπολιτισμικών διαμεσολαβητών. Αυτοί θα αποτελέσουν το δίαυλο επικοινωνίας και το συνδετικό κρίκο των προσφύγων και μεταναστών με τα νοσοκομεία.

Σκοπός είναι να διευκολύνεται η πρόσβασή τους σε υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας, κατανοώντας τις πολιτισμικές τους ιδιαιτερότητες και οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης με το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων. Να μην ξεχνάμε ότι επίσης ότι η πλειοψηφία δεν έχει εμπιστοσύνη στις κρατικές υπηρεσίες και στους δημόσιους λειτουργούς.

Σήμερα, το μεγαλύτερο πρόβλημα, που έχουν αντιμετωπίσει γιατροί και νοσηλευτές, όταν κλήθηκαν να διαχειριστούν προβλήματα υγείας προσφύγων και μεταναστών, δεν ήταν άλλο από την αδυναμία επικοινωνίας. Με εξαίρεση ένα μέρος των Πακιστανών, οι Αφγανοί, αλλά και οι Σύριοι, δεν μιλούν αγγλικά ή άλλη γλώσσα πλην της μητρικής τους, με συνέπεια να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η διαχείριση του προβλήματος υγείας.


Ειδικά, οι Αφγανοί μιλούν και τοπικές διαλέκτους, γεγονός που πολλαπλασιάζει τα προβλήματα επικοινωνίας. Παράλληλα, προέρχονται από μία χώρα με τις μεγαλύτερες πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες και με εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο υγειονομικής συγκρότησης.

Έτσι, κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πρόσληψη διαπολιτισμικών διαμεσολαβητών. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης θα αναλάβει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, η οποία έχει υλοποιήσει ανάλογα προγράμματα και στο παρελθόν, ενώ το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 9 εκατ. ευρώ.

Η πρόσληψη των μεσολαβητών αφορά πλήρη ή μερική απασχόληση ορισμένου χρόνου. Το καθεστώς εργασίας περιλαμβάνει ασφαλιστική κάλυψη ανάλογα με το ωράριο εργασίας. Στο πρόγραμμα θα εντάσσονται κατά προτεραιότητα υπήκοοι τρίτων χωρών (νόμιμοι μετανάστες).

Βέβαια, στο σημείο αυτό το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη χρόνου. Το ήδη υπάρχον πρόγραμμα προβλέπει την εκπαίδευση ομάδας 30 διαμεσολαβητών εντός μίας εβδομάδας. Συνεπώς, εκτιμάται ότι για να ολοκληρωθεί η πλήρης εκπαίδευση των διαμεσολαβητών θα απαιτηθούν τουλάχιστον 3 μήνες από τη στιγμή που θα ξεκινήσει.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ