2016-04-07 12:29:25
Φωτογραφία για Σοκ με τη συμμετοχή στα φάρμακα για όσους χάσουν το ΕΚΑΣ – Στο 25% από 10% που είναι σήμερα
Με τα νέα χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, το ΕΚΑΣ θα δίνεται από φέτος και μέχρι το 2019 σε όλο και λιγότερους δικαιούχους.

IATRONET.GR

Αύξηση κατά 150% στη συμμετοχή τους στα φάρμακα, θα υποστούν οι συνταξιούχοι που θα χάσουν το ΕΚΑΣ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Κ.Υ.Α. υπ’ Αριθμ. ΔΥΓ3(α) /οικ.104747, ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 2883), για τους δικαιούχους ΕΚΑΣ, η γενική συμμετοχή στα φάρμακα είναι 10% και 0% για τις παθήσεις που εμπίπτουν στην μηδενική συμμετοχή.

Η κατάσταση αυτή αλλάζει για χιλιάδες συνταξιούχους που παίρνουν 500 ευρώ και πάνω και οι οποίοι χάνουν το ΕΚΑΣ, άρα και τη μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα. Θα κληθούν πλέον να συμμετέχουν στη δαπάνη με το ίδιο ποσοστό που καταβάλλουν οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι (25%).

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, με στόχο συμφωνία με τους δανειστές, υπάρχουν δύο κείμενα που θα υπογραφούν τα οποία θα περιλαμβάνουν και δύο κύματα μέτρων.


Το ένα θα είναι για τη συνέχιση του προγράμματος που βρίσκεται σε ισχύ με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Το δεύτερο θα είναι με το ΔΝΤ και θα προβλέπει και νέα μέτρα που θα υλοποιηθούν ενδεχομένως στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα δύο κείμενα θα μοιάζουν, αλλά δεν θα είναι ίδια, καθώς στο κείμενο με το ΔΝΤ θα υπάρχει δέσμευση της Ελλάδας για ικανοποίηση των απαιτήσεων του Ταμείου για πρόσθετα μέτρα.

Με τα νέα χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, το ΕΚΑΣ θα δίνεται από φέτος και μέχρι το 2019 σε όλο και λιγότερους δικαιούχους.

Εισόδημα

Ως συνέπεια, θα χάσουν ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος τους, ενώ θα κληθούν να πληρώνουν περισσότερα για τα φάρμακά τους.

Όπως προβλέπεται στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, το ΕΚΑΣ θα διακοπεί με υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί το αργότερο ως τον Ιούνιο σε περισσότερους από 7.000 χαμηλοσυνταξιούχους (από τους 330.000 που το λαμβάνουν).

Το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί το τρέχον έτος για το 20% των σημερινών δικαιούχων. Το 2017, με νέα απόφαση θα μειωθούν τόσο τα ποσά εισοδήματος όσο και τα ποσά του ΕΚΑΣ με αποτέλεσμα να το πάρουν ακόμη λιγότεροι. Το 2018 θα το πάρουν πιο λίγοι, το 2019 ελάχιστοι και το 2020 κανένας.
ΔΗΜ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ