2016-04-07 12:32:57
Φωτογραφία για Αεροπορικό Εκπαιδευτικό Κέντρο θέλει την 117 ΠΜ ο Πάνος Καμμένος
Όταν το  αεροσκάφος F-4E Phantom, με χειριστή το διοικητή της 338 Μοίρας της 117 ΠΜ και συγκυβερνήτη τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, πετούσε προχθές σε χαμηλό ύψος πάνω από τις Στροφάδες και τη νησίδα Σταμφάνη επιστρέφοντας στην 117ΠΜ, ο 51χρονος υπουργός έριξε μια ματιά κάτω στο Καστρομονάστηρο που είναι αφιερωμένο στη Παναγία της "των πάντων χαράς" και στον Άγιο Διονύσιο και έκανε το σταυρό του.

«Το μοναστήρι αυτό πρέπει να αναστηλωθεί και να συντηρηθεί», έλεγε ο ίδιος χθες λίγο μετά την ενημέρωση των δημοσιογράφων και πριν αναχωρήσει με ελικόπτερο για την Αθήνα αναφερόμενος στην πτήση που έκανε με το μαχητικό.

Ο Πάνος Καμμένος έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Καστρομονάστηρο όπου υπάρχει ο κενός τάφος του Αγίου Διονυσίου. Πέρυσι με αφορμή πάλι την άσκηση «Ηνίοχος 2015» είχε μεταβεί στο νησάκι και είχε συνομιλία με τον μητροπολίτη πρώην Ζακύνθου για το Καστρομονάστηρο. Φέτος δεν είχε δυστυχώς λόγω φορτωμένου προγράμματος αυτή τη δυνατότητα και απλά αρκέστηκε σε ένα πέρασμα με το Phantom.


Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και τον  Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση  βρέθηκε από το μεσημέρι της Τρίτης στην Ανδραβίδα για να ενημερωθεί για την άσκηση «Ηνίοχος 2016».

Για νηστίσιμο φαγητό στην Κυλλήνη

Ο υπουργός στις 9 το βράδυ της Τρίτης βρέθηκε στην Κυλλήνη όπου συνέφαγε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Α/ΓΕΑ, τον διοικητή της 117ΠΜ, τον διοικητή του ΚΕΑΤ και με ανώτατους αξιωματικούς της Αμερικανικής και Ισραηλινής Αεροπορίας. Με κάθε διακριτικότητα (και μυστικότητα) είχε κρατηθεί τραπέζι στην ψαροταβέρνα «Σου Μου». Το μενού για τους 14 συνδαιτημόνες συμπεριελάμβανε φαγκρί, θαλασσινά που προτίμησε λόγω νηστείας ο υπουργός και ούζο (κατά προτίμηση ντόπιο). Για γλυκό οι υπεύθυνοι του καταστήματος σέρβιραν κορμό σοκολάτα και χαλβά που επίσης προτίμησε ο Πάνος Καμμένος. Η παρέα  αποχώρησε απόλυτα ικανοποιημένη, λίγο μετά τις 11 το βράδυ.

Την Τετάρτη το πρωΐ ο υπουργός πέρασε την πύλη της 117ΠΜ για την άσκηση «Ηνίοχος 2016».

Στην άσκηση που ολοκληρώνεται στις 14 Απριλίου, συμμετέχουν αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ενώ η γαλλική πολεμική αεροπορία συμμετέχει με παρατηρητή. Η άσκηση προβλέπει  τη διεξαγωγή σύνθετων αεροπορικών αποστολών σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μονάδων του στρατού ξηράς.

Κεντρική άσκηση «Ηνίοχος 2016»

Ο υπουργός μαζί με τους αμερικανούς και ισραηλινούς αξιωματικούς ενημερώθηκε για την άσκηση σε παρουσίαση που έγινε στο Αμφιθέατρο της 117ΠΜ και αμέσως μετά δήλωσε στους δημοσιογράφους:«Η άσκηση «Ηνίοχος» από τις δηλώσεις που έκαναν οι σύμμαχοι μας και η ηγεσία της ΠΑ είναι μια άσκηση που γίνεται από χρόνο σε χρόνο ακόμη μεγαλύτερη με περισσότερες συμμετοχές. Πιστεύω ότι και του χρόνου η άσκηση αυτή που έχει καθιερωθεί εδώ και αρκετά χρόνια θα αποτελέσει την κεντρική άσκηση των συμμαχικών δυνάμεων στη Μεσόγειο. Όταν λέμε συμμαχικών δυνάμεων δεν εννοώ μόνο με τις υφιστάμενες συμμαχίες δηλαδή της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ εννοώ τις νέες συμμαχίες που διαμορφώνονται στα πλαίσια της Μεσογείου. Με τις εξελίξεις που έχουμε στη Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική, η κυβέρνηση έχει επιλέξει την ενίσχυση των σχέσεών της με χώρες όπως είναι το Ισραήλ όπως είναι η Αίγυπτος όπως είναι η Ιορδανία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με βάση το Αμπού Ντάμπι, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι αμυντικές συνεργασίες πάρα πολύ στενές, οι οποίες οδηγούν σε διαμόρφωση νέων συμμαχιών με κέντρο τη Μεσόγειο. Η Ελλάδα αποτελεί ένα σταθερό παράγοντα στην περιοχή και μαζί με την Κύπρο ξεκινώντας με διμερείς αλλά και τριμερείς σχέσεις, Ελλάδα Κύπρος Ισραήλ, Ελλάδα Κύπρος Αίγυπτος,  δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες προκειμένου να χτίσουμε έναν άξονα ασφαλείας ο οποίος θα ξεκινά με κορμό την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Εμιράτα και προς βορρά θα πηγαίνει προς την Βουλγαρία και τη Ρουμανία».

Αεροπορικό Εκπαιδευτικό Κέντρο η Ανδραβίδα

Ο κ. Καμμένος αποκάλυψε και το σχέδιο για δημιουργία Αεροπορικού Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Ανδραβίδα:

«Η Ανδραβίδα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό για μας, όχι μόνο αεροδρόμιο και αεροπορική βάση, αλλά ελπίζουμε στο μέλλον και ένα κέντρο φιλοξενίας πολλών αεροπορικών δραστηριοτήτων. Χθες επισκέφθηκε κλιμάκιο αμερικανικής εταιρείας την Ανδραβίδα για τη δημιουργία αεροπορικού εκπαιδευτικού κέντρου. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε, υπάρχει ένα κέντρο στην Καλαμάτα, αλλά η ύπαρξη των τριών αεροπορικών βάσεων του Αράξου, της Ανδραβίδας και της Καλαμάτας, σε συνδυασμό μπορεί να βοηθήσουν στην δημιουργία μίας μεγάλης στρατιωτικής εκπαιδευτικής αεροπορικής μονάδας στην περιοχή.

Η άσκηση αυτή μπορεί να βοηθήσει την περιοχή και τουριστικά αφού το  μεγαλύτερο μέρος των αποστολών μένει στην περιοχή.»
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ