2016-04-10 11:35:10
Φωτογραφία για Ιεραποστολή Βρετανίδας βουλευτή στη Γάζα
Κατά το σύνηθες, οι Βρετανοί βουλευτές επωφελούνται από τις κοινοβουλευτικές αργίες για να ρυθμίσουν εκκρεμότητες. Όχι όμως και η Φιλίπα Ουίτφορντ, που προτιμά να διανύει 3.000 χλμ., προκειμένου να χειρουργήσει Παλαιστίνιες γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο.

Γιατρός, με ειδικότητα στον καρκίνο του στήθους, επάγγελμα που ασκούσε συστηματικά προτού εκλεγεί το 2015 στο Κοινοβούλιο, ως υποψήφια περιφέρειας στη Σκωτία, η Ουίτφορντ πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα βαριές επεμβάσεις.

Μία από τις γυναίκες που χειρούργησε «ήδη βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο» καρκίνου, όπως αφηγείται η 57χρονη χειρουργός-βουλευτίνα του SNP.

«Η επέμβαση ήταν δύσκολη, γνωρίζαμε ποια ήταν η κατάσταση», εξηγεί η ίδια, προσθέτοντας πως οι πρώτες εξετάσεις δείχνουν ότι η επέμβαση ήταν επιτυχής.

Η ίδια μετέβη στη Γάζα για να παράσχει συμβουλευτικό έργο σε άλλο νοσοκομείο των Παλαιστινιακών Εδαφών.


"Θερίζει" ο καρκίνος του στήθους

Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, το 2011 στη Γάζα ο καρκίνος του στήθους σκότωσε πολλαπλάσιες γυναίκες από οποιαδήποτε άλλη μορφή της ασθένειας.

Όπως τονίζει, τα ποσοστά επανεμφάνισης του καρκίνου είναι διπλάσια απ' ό,τι στη Βρετανία: οι συνάδελφοί της στη Γάζα έχουν την τάση να προχωρούν σε πλήρη μαστεκτομή, εκεί όπου οι Βρετανοί θα επέλεγαν μερική αφαίρεση. Επίσης, προσθέτει, οι ελλείψεις σε φάρμακα είναι συχνές και οι χημειοθεραπείες είναι περιορισμένες.

Καθώς η πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας για διπλωματικές αποστολές είναι απαγορευμένη (καμία βρετανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία δεν έχει μπορέσει ν' αποκτήσει άδεια για να την επισκεφθεί από το 2009), η Ουίτφορντ παρέκαμψε αυτό το εμπόδιο, ζητώντας άδεια από τις ισραηλινές αρχές ως γιατρός.

Για την ίδια, όπως αναφέρει το in.gr, με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η νέα εμπειρία στη Γάζα είναι οιονεί μία επιστροφή στις ρίζες, καθώς είχε υπηρετήσει ξανά ως χειρουργός για 18 μήνες στην ίδια περιοχή, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με τη βρετανική αποστολή "Medical Aid for the Palestinians".

"Γάγγραινα" οι εποικισμοί

«Σαν να ξαναγυρίζω σπίτι», τονίζει. Η τότε παρουσία της βοήθησε να σπάσει ένα ταμπού στη συντηρητική παλαιστινιακή κοινωνία της εποχής, καθώς «τότε οι γιατροί μού έλεγαν πως δεν υπάρχει καρκίνος του στήθους εδώ. Όταν ο κόσμος έμαθε πως υπάρχει γυναίκα χειρουργός, άρχισαν να με επισκέπτονται και κατάλαβα πως στην ουσία υπήρχαν πολλά περιστατικά καρκίνου του στήθους».

Ως εκπρόσωπος του SNP για θέματα υγείας, επανέλαβε τις επικρίσεις του κόμματος προς τη βρετανική κυβέρνηση, για την ανεκτική πολιτική της απέναντι στην πολιτική του Ισραήλ.

Η ίδια χαρακτήρισε «γάγγραινα» τους εποικισμούς, τονίζοντας: «Κάθε φορά που επιστρέφω, οι εποικισμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι και πιο κοντά στις παλαιστινιακές πόλεις».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ