2016-04-11 18:01:41
Φωτογραφία για Η ενεργοποίηση του τουρισμού υγείας στα σχέδια του Υπουργείου Τουρισμού
Η αναπληρώτρια υπουργός κα. Έλενα Κουντουρά ενημέρωσε τον ΠΦΣ πως είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ιαματικής θεραπείας και η ενεργοποίηση του τουρισμού υγείας.

iatronet

Η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και η ενεργοποίηση του τουρισμού υγείας εντάσσονται στις προθέσεις του Υπουργείου Τουρισμού, όπως επιβεβαιώνει και η πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΦΣ) με την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, στο Υπουργείο Τουρισμού. Εκ μέρους του Π.Σ.Φ. παρευρέθηκαν οι Β΄ Αντιπρόεδρος και Γεν. Γραμματέας, Γιάννης Μαρμαράς και Ευάγγελος Τριγώνης αντίστοιχα.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και η διεκδίκηση της στελέχωσης των Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας από φυσικοθεραπευτές. Είχε προηγηθεί η αποστολή σχετικού εγγράφου από τον Π.Σ.Φ. Κατά τη συνάντηση, κατατέθηκε στη κα. Υπουργό, ολοκληρωμένος φάκελος με τη σχετική νομοθεσία που διέπει την ιαματική θεραπεία και το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή, η οποία ενημερώθηκε πως η όποια απουσία φυσικοθεραπευτών από τις παραπάνω μονάδες δημιουργεί προϋποθέσεις αντιποίησης του φυσικοθεραπευτικού επαγγέλματος.


Η αναπληρώτρια υπουργός ενημέρωσε πως είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ιαματικής θεραπείας και η ενεργοποίηση του τουρισμού υγείας, στις οποίες έχουν ρόλο και οι φυσικοθεραπευτές. Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, έχει οριστεί επιτροπή, ενώ θα πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η επικαιροποίηση της σχετικής νομοθεσίας. Συμφωνήθηκε να οριστεί άμεσα εκπρόσωπος του Π.Σ.Φ. που θα συνεργαστεί με την παραπάνω επιτροπή. Επίσης, θεωρεί αυτονόητο πως οι φυσικοθεραπευτικές πράξεις πρέπει να εκτελούνται από φυσικοθεραπευτές.

Για τις ήδη υφιστάμενες δομές που λειτουργούν με προσωρινές άδειες, η κα. Υπουργός θα διερευνήσει τις δυνατότητες άμεσης παρέμβασης με τη νομική υπηρεσία του Υπουργείου, σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο του Π.Σ.Φ., ενώ θα ακολουθήσει σύντομα νέο ραντεβού με τον Π.Σ.Φ. για ενημέρωση.

Ο Π.Σ.Φ. από τη μεριά του σκοπεύει να παρακολουθήσει το θέμα, τόσο για λόγους διαφύλαξης του επαγγέλματος όσο και για λόγους δημόσιας υγείας. Ταυτόχρονα, θεωρεί πως ο ιαματικός τουρισμός μπορεί να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στη περιφέρεια, ενώ ο κλάδος πλήττεται από μεγάλα ποσοστά ανεργίας.

Επισημαίνεται ότι σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 82 επιχειρήσεις που προσφέρουν υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις: 38 από αυτές ανήκουν στους αντίστοιχους δήμους, 37 σε ιδιώτες και 7 στο κράτος (ΕΤΑΔ). Στο σύνολο αυτών των επιχειρήσεων, πωλήθηκαν 900.000 εισιτήρια το 2014 (το 70% κόπηκε σε δημοτικές επιχειρήσεις). Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός αν συγκριθεί με τα 2.500.000 εισιτήρια που πωλήθηκαν το 2010, πριν, δηλαδή, η οικονομική κρίση χτυπήσει τη χώρα μας. Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συγκεντρώνεται το 33,85% του συνόλου, ενώ αντίστοιχο ποσοστό συγκεντρώνει και περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Μερικές από τις γνωστές ιαματικές πηγές βρίσκονται στις εξής τοποθεσίες: Αιδηψό, στην Αιτωλοακαρνανία – Τρύφοι, Θεσσαλονίκη-Απολλώνια, Αγία Παρασκευή- Κασσάνδρα Χαλκιδικής, Έβρος – Τραϊνούπολη, Ικαρία, Θέρμη-Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα – Καβάσιλα, Καμμένα Βούρλα, Καρδίτσα – Σμόκοβο, Κιλκίς – Πικρολίμνη, Κυλλήνη, Λουτρά Ηραίας (Εθνική Οδό Τρίπολη-Πύργου), Μέθανα κ.λπ

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων Καβάλας, πρόσφατα εντάχθηκε στο χάρτη των σημαντικότερων προορισμών ιαματικού τουρισμού της Ευρώπης, αφού έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ιστορικών Λουτροπόλεων EHTTA (European Historic Thermal Towns Association) που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ