2016-04-13 09:14:36
Φωτογραφία για Ηλεία: Ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος, Γ.Τσιρώνης ξεκαθάρισε τις προθέσεις του για την Τριανταφυλλιά
«Το μπαλάκι» στο ΦΟΔΣΑ Νομού Ηλείας ‘πέταξε’ ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, μετά τη χθεσινή του επίσκεψη στο έργο του ΧΥΤΥ στην ‘Τριανταφυλλιά’, προκειμένου μέσα στις επόμενες ημέρες να αποσταλεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με το τι μέλλει γενέσθαι με την ενδιάμεση λύση διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, με δεδομένο ότι η πόλη του Πύργου βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συγκεκριμένο και ικανοποιητικό χρονοδιάγραμμα, τότε ούτε λίγο ούτε πολύ ο Υπουργός είπε ότι θα αναγκαστεί το Υπουργείο να ‘επιβάλλει’ λύσεις, ενώ ‘χτύπησε’ το καμπανάκι και για το δήμο Ήλιδας αναφορικά με τη λειτουργία του δεματοποιητή, καθώς δεν έχει σχετική άδεια και προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του για περισσότερο από ενάμιση μήνα. Για την οριστική λύση του εργοστασίου, είπε ότι αναμένει τον ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων) για να προχωρήσει η διαδικασία.


Την ίδια στιγμή, η ενδιάμεση της ενδιάμεσης λύσης, που δρομολογείτο προκειμένου να λειτουργήσει εν όψει της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, απομακρύνθηκε ως ενδεχόμενο, αφού δεν επαρκεί ο χρόνος και τα απορρίμματα που θα βρίσκονται στη διαδρομή θα μεταφερθούν σε ΧΥΤΑ άλλων περιοχών.

Σε κλοιό

Το κλίμα ήταν πολεμικό κατά την άφιξη του Υπουργού στην ‘Τριανταφυλλιά’, καθώς είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι και φορείς της Αμαλιάδας, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον Υπουργό στο ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων του δήμου Πύργου στην περιοχή, που θα μετατρέψουν το ΧΥΤΥ σε ΧΥΤΑ. Ο κ. Τσιρώνης και όσοι τον συνόδευαν βρέθηκαν σε κλοιό και δέχτηκαν τα πυρά των κατοίκων, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα και παρά τα όσα ανέφερε ο Υπουργός, συνέχισαν να αντιδρούν ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν τη μεταφορά απορριμμάτων στην περιοχή, ενώ και ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος επεσήμανε ότι δεν θα δεχτεί η Αμαλιάδα την εναπόθεση σύμμικτων στο ΧΥΤΥ, καθώς κάτι τέτοιο αυτομάτως θα σηματοδοτήσει και την ακύρωση της οριστικής λύσης, που δεν είναι άλλη από την κατασκευή του εργοστασίου.

Μάλιστα προκλήθηκε μεγάλη ένταση όταν τέθηκε από τον Υπουργό το θέμα της λειτουργίας του δεματοποιητή στα ‘Κονιδέϊκα’ χωρίς αδειοδότηση. Όταν ο Υπουργός είπε ότι εάν δεν βρεθεί λύση όπως ζητά το Υπουργείο, τότε θα αναγκαστεί να αναστείλει και τη λειτουργία του δεματοποιητή, γεγονός που εκλήφθει από τους παριστάμενους ως ευθεία απειλή.

Υπογράφει ο ανάδοχος

Απευθυνόμενος στον Υπουργό ο κ. Χριστοδουλόπουλος είπε ότι ως δήμος και ως ΦΟΔΣΑ δέχτηκαν να προχωρήσει η ενδιάμεση της ενδιάμεσης λύσης, δηλαδή η μερική λειτουργία της Μονάδας μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοστοποίησης, προκειμένου να καλυφθεί ο νομός εν όψει της αφής της Ολυμπιακής φλόγας, ωστόσο τα σχετικά έγγραφα που ζήτησαν οι υπηρεσίες του δήμου από τα συναρμόδια Υπουργεία δεν έχουν αποσταλεί ακόμη, κατά συνέπεια εντός μίας εβδομάδας δεν προλαβαίνουν για κάτι τέτοιο.  Ωστόσο, όπως είπε η ενδιάμεση λύση προχωρά κανονικά, καθώς μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη θα υπογραφεί η σύμβαση με τον εργολάβο και μέσα σε ενάμιση μήνα θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει η μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης.

«Εγώ γι’ αυτό το οποίο μπορώ και πρέπει να δεσμευτώ, είναι αυτό που είχα αναλάβει όταν έγινα πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ , για να μην είμαστε σε αυτή τη δυσάρεστη θέση σήμερα, να ζητάνε όλοι να φέρουν τα σύμμικτα στο ΧΥΤΥ και να τον μετατρέψουν σε ΧΥΤΑ. Προχωράμε στην ενδιάμεση λύση και από εκεί και πέρα παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις να προχωρήσει και η διαδικασία του εργοστασίου, που έχει φτάσει σε τελικό στάδιο, βρίσκεται στη διυπουργική επιτροπή που εξετάζει τα τέσσερα μεγάλα έργα και αναμένεται και ο ΠΕΣΔΑ» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος είπε ότι αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί ο ΠΕΣΔΑ από την Περιφέρεια και να εγκριθεί από το Περιφερειακό συμβούλιο.

Δέχεται το εργοστάσιο

Η είδηση επίσης είναι αυτό που ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής, ο οποίος είπε ότι ενώ ήταν κάθετα αντίθετος με την κατασκευή του εργοστασίου, δήλωσε πλέον επίσημα ότι δεν είναι κατά του έργου, εφόσον είναι συμβατό με όσα ορίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Έκτακτη ανάγκη

Από την πλευρά του ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι θα αποσταλούν άμεσα τα έγγραφα που έχουν ζητηθεί από το ΦΟΔΣΑ, ταυτόχρονα όμως κάλεσε το ΦΟΔΣΑ να δώσει μία υλοποιήσιμη λύση για να φύγουν άμεσα τα σκουπίδια από τους δρόμους, γιατί κάθε ημέρα που περνά θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. «Αν δεν δούμε κάτι από το ΦΟΔΣΑ πρέπει να παρέμβουμε εμείς με όρους έκτακτης ανάγκης γιατί δεν μπορούμε να παίζουμε με την υγεία των κατοίκων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιρώνης, ο οποίος για το θέμα του δεματοποιητή στα ‘Κονιδέϊκα’ είπε: «Ο δεματοποιητής είναι εντελώς εκτός ασφαλείας και οι μπάλες τοξικές βόμβες. Δεν μπορούν να συνεχίσουν επ’ άπειρον, σιωπηρά ανεχόμαστε την κατάσταση για να βρεθεί λύση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα λειτουργήσει το εργοστάσιο. Είναι σαφές λοιπόν ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί για παραπάνω από ένα με ενάμιση μήνα. Εάν έχουμε σαφές χρονοδιάγραμμα δεν θα ζητήσω περιβαλλοντικό έλεγχο».

Έντονη αντίδραση Λυμπέρη

Αντίθετος με τα όσα δρομολογούνται στην περιοχή της ΄Τριανταφυλλιάς΄, εφόσον προηγουμένως δεν διασφαλιστεί η λύση του εργοστασίου, εμφανίστηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει ο ΧΥΤΥ- ΧΥΤΑ και άφησε αιχμές κατά του Υπουργείου για τον τρόπο που χειρίζεται το όλο θέμα. Σε δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το έργο αυτό που ήρθε να δει ο Υπουργός και να πει ότι θα φέρουμε να ρίξουμε σκουπίδια είναι μισό. Το άλλο μισό που λέγεται ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αστικών αποβλήτων (εργοστάσιο) εκκρεμεί από τον Οκτώβριο του 2014. Η κυβέρνηση αυτή είχε πει ότι είναι κατά των ΣΔΙΤ και τώρα έρχεται και μας πετάει ως προκάλυμα ότι δεν έχει δοθεί ο Περιφερειακός σχεδιασμός. Δεν μας είπε όμως ο κύριος Υπουργός ότι στο νέο νόμο που έφτιαξε προβλέπεται το 60% των απορριμμάτων να γίνεται διαλογή στα  σπίτια, άρα οι 60.000 τόνοι του εργοστασίου θα γίνουν 35.000 τόνοι και όταν ο Υπουργός θα πάει να διαπραγματευτεί με τον εργολάβο θα του πούνε ότι δεν μπορούν να κάνουν την εγκατάσταση. Τότε θα πάμε σε νέο διαγωνισμό και θα πάμε από την αρχή. Είπαμε λοιπόν ότι δεν θα επιτρέψουμε την ενδιάμεση λύση, γιατί είναι παράνομο να γίνει σε αυτό το χώρο που υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη με συγκεκριμένους όρους. Γι’ αυτό και είπα και στο Δήμαρχο να μην τολμήσουν να προωθήσουν την ενδιάμεση λύση πριν υπογραφεί η μόνιμη».

Μηνυτήρια αναφορά

Ανησυχία έχει προκαλέσει στο δήμο Ήλιδας η μηνυτήρια αναφορά που υποβλήθηκε κατά του Δημάρχου και προέδρου του ΦΟΔΣΑ, αναφορικά με την ενδιάμεση λύση διαχείρισης των απορριμμάτων. Η μηνυτήρια αναφορά υπογράφεται από άγνωστο άτομο, το οποίο εμφανίζεται ως δημότης του δήμου Ήλιδας, και στρέφεται κατά της ενδιάμεσης λύσης, γιατί όπως υπογραμμίζεται δεν υπάρχουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα από το Υπουργείο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ γίνεται αναφορά και στις 500.000 ευρώ για την απευθείας ανάθεση για το έργο της προσωρινής ενδιάμεσης λύσης. Πλέον ο Δήμαρχος καλείται από την Εισαγγελία Αμαλιάδας για να δώσει εξηγήσεις και ουδείς γνωρίζει εάν αυτή η διαδικασία θα επηρεάσει τη διαδικασία της ενδιάμεσης λύσης.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ