2016-04-13 10:10:58
Φωτογραφία για Βόμβα από Σόιμπλε: Δεν εκβιαζόμαστε για το ελληνικό χρέος
Διπλό μήνυμα προς Αθήνα και ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα έστειλε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα συμφωνήθηκε. Σίγουρα δεν θα επιτρέψουμε να εκβιαστούμε», σημείωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, στον απόηχο της δημοσιοποίησης των συνομιλιών

Τόμσεν-Βελκουλέσκου, στις οποίες γινόταν λόγος για ενδεχόμενο τεχνητής απειλής επικείμενης οικονομικής καταστροφής, προκειμένου άλλοι «παίκτες» να αναγκαστούν να δεχτούν όσα προτείνει το Ταμείο και ειδικότερα η Γερμανία να δεχθεί ελάφρυνση χρέους και η Ελλάδα τα μέτρα λιτότητας.

Ο κ. Σόιμπλε επέμεινε στη θέση του πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι σαφής: αν η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί επιτυχώς και τότε προκύπτει η ανάγκη να κάνουμε κάτι για τη βιωσιμότητα χρέους, τότε θα μιλήσουμε γι’ αυτό», δήλωσε και πρόσθεσε: «Έως τώρα δεν μπορώ να συναγάγω από την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους ανάγκη για κάτι τέτοιο».


«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα συμφωνήθηκε. Σίγουρα δεν θα επιτρέψουμε να εκβιαστούμε. Τηρούμε τις συμφωνίες, αλλά πρέπει και οι άλλοι», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έστειλε ωστόσοσαφές μήνυμα και προς την Αθήνα.

«Είναι σημαντικό η Ελλάδα να μην συνεχίσει να αμφισβητεί αυτά που συμφωνήσαμε από κοινού. Δεν χτίζεται έτσι εμπιστοσύνη» τόνισε, ενώ τόνισε πως η συμμόρφωση της Ελλάδας με το πρόγραμμα θα συζητηθεί στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και ότι η συμφωνία είναι εφικτή μέχρι τα τέλη του Απριλίου.

«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα φτάσουμε σε ένα φιλικό διακανονισμό.Δεν θα αντιμετωπίσουμε πάλι φέτος μια ελληνική κρίση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «κανείς δεν απαιτεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει τα πάντα μέχρι το τελευταίο γράμμα, ωστόσο τοσυνολικό αποτέλεσμα πρέπει να βγαίνει και οι συμφωνηθείσες προϋποθέσεις αντανακλούν σε αυτές που συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Βολές και κατά Ντράγκι

Ο κ. Σόιμπλε εξαπέλυσε ωστόσο βολές και κατά της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων που ακολουθεί η ΕΚΤ, σημειώνοντας πως αυτή προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις γερμανικές τράπεζες και στους γερμανούς αποταμιευτές, κάτι που μπορεί να υπονομεύσει την στήριξη των ψηφοφόρων στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων προκαλεί σοβαρά προβλήματα για τις τράπεζες και το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Γερμανία» σημείωσε και πρόσθεσε: «Για αυτό το λόγο τονίζω πάντα πως αυτό δεν ενισχύει απαραίτητα την διάθεση των πολιτών να εμπιστευτούν την ευρωπαϊκή ενοποίηση».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ