2016-04-13 10:17:50
Φωτογραφία για Έρχονται αλλαγές στις εκπτώσεις των φαρμακοβιομηχανιών προς τον ΕΟΠΥΥ
Αιμίλιος Νεγκής - Virus.com

Έτοιμη να λύσει το γόρδιο δεσμό με τις πολύπλοκες – και συχνά άδικες – εκπτώσεις των φαρμακοβιομηχανιών προς τον ΕΟΠΥΥ, είναι η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ προσανατολίζονται στην καθιέρωση ενός απλού, κλιμακωτού συστήματος, ανάλογα με το τζίρο, το οποίο θα αποφέρει στο Κράτος συνολικά τα ίδια ποσά εκπτώσεων. Δηλαδή, περίπου 280 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σήμερα, ισχύει ένα πολύπλοκο σύστημα υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates), που είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις προς τον ΕΟΠΥΥ:

9% στην καθαρή τιμή κάθε φαρμάκου για το σύνολο της κατανάλωσης στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Κλιμακωτό rebate τζίρου που σχετίζεται με τον όγκο πωλήσεων στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (2% -12% ανάλογα με την κατανάλωση).

2% για τα φάρμακα που έχουν κατηγοριοποιηθεί μόνα τους στον θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων.


5% στην καθαρή τιμή για τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας από την ένταξη στον θετικό κατάλογο.

Για τα πρωτότυπα φάρμακα χωρίς γενόσημα, το 50% της διαφοράς μεταξύ Λιανικής Τιμής και Ασφαλιστικής Τιμής. Μάλιστα, αυτό είναι το μοναδικό rebate που υπολογίζεται σε επίπεδο λιανικών τιμών και όχι σε καθαρή αξία!

Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός για να αντιληφθεί ότι το σύνολο των παραπάνω εκπτώσεων, είναι πολύπλοκο στον υπολογισμό του. Το πιο σημαντικό είναι ότι προκαλούνται αδικίες και στρεβλώσεις.

Ειδικά, η εφαρμογή του rebate 50-50, που καθιερώθηκε πρόσφατα μετά από πολλαπλές υπουργικές αποφάσεις και αναστολές εφαρμογής του. Σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλει στις φαρμακοβιομηχανίες να καταβάλλουν υπέρογκα rebates που μαζί με το clawback, σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν το 75% της καθαρής τιμής ενός φαρμάκου καθιστώντας το πρακτικά μη βιώσιμο!

Σε κάθε τέτοια περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος της εγκατάλειψής τους ή της απόσυρσής τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα σε ασθενείς υπό θεραπεία αλλά και να δημιουργηθεί θεραπευτικό κενό. Και φυσικά, το Κράτος να χάσει τις εκπτώσεις.

Ήδη γίνονται σοβαρές συζητήσεις για τη λύση αυτού του προβλήματος χωρίς όμως επιβάρυνση για τον ΕΟΠΥΥ και τους ασθενείς. Πρόθεση της κυβέρνησης – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – είναι η αντικατάσταση όλων των παραπάνω rebates με ένα νέο κλιμακωτό rebate που θα είναι απλό στον υπολογισμό και θα αποδίδει στον ΕΟΠΥΥ τουλάχιστον το ίδιο ποσό με αυτό που εισέπραξε το 2015.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΑΕΙ... ΑΓΓΛΙΑ Ο ΤΟΡΟΣΙΔΗΣ;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΑΕΙ... ΑΓΓΛΙΑ Ο ΤΟΡΟΣΙΔΗΣ;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ