2016-04-13 13:29:57
Φωτογραφία για ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: «ΠΡΟΣ ΕΚΤΟΝΩΣΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ»
Την εκτίμηση ότι η κατάσταση σε Ειδομένη και Πειραιά έχει σταθεροποιηθεί και οδεύει προς εκτόνωση εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο Νίκος Τόσκας επανέλαβε ότι μέχρι το Πάσχα, ίσως και νωρίτερα, στις δύο αυτές περιοχές «θα έχουν κλείσει αυτά τα ζητήματα», καθώς ήδη, όπως σημείωσε, υπάρχει η βούληση των προσφύγων να φύγουν από αυτούς τους χώρους, ενώ έχουν βρεθεί και οι κατάλληλοι χώροι που θα τους στεγάσουν για κάποιους μήνες προσωρινά, «μέχρι να φτιάξουμε κάτι πιο οργανωμένο ή να πάρουν τον δρόμο τους και να πάνε είτε στις χώρες τους, είτε στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, αυτή η εν εξελίξει αποχώρηση προσφύγων από Πειραιά και Ειδομένη «διαψεύδει τις Κασσάνδρες και τους δημοσιογράφους που βγήκαν την Τρίτη στα κανάλια σε ένα ρεσιτάλ φημολογίας και προανήγγειλαν εξεγέρσεις και επαναστάσεις. Διαψεύστηκαν παρά τη βεβαιότητά τους, οι άνθρωποι έχουν καταλάβει ότι το συμφέρον τους είναι να πάνε σε οργανωμένους χώρους και να πάρουν τον δρόμο τους». Στην παρούσα φάση, είπε στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ο αναπληρωτής υπουργός, ετοιμάζονται νέοι οργανωμένοι χώροι ανά τη χώρα για τη φιλοξενία των προσφύγων, με σκοπό σε λίγες ημέρες να τακτοποιηθούν σε καλύτερο μέρος από τις λάσπες και τα χώματα της Ειδομένης και την προβλήτα του Πειραιά.


Παράλληλα, η Αστυνομία κάνει εντατικότερους ελέγχους στις δύο αυτές περιοχές, γιατί «δε μας άρεσαν κάποιες ενέργειες ανθρώπων που παραπλανούσαν τους πρόσφυγες και οφείλουμε να προστατέψουμε και τους πρόσφυγες και την κυριαρχία της τάξης στη χώρα μας».

Ειδικότερα, ο κ. Τόσκας μίλησε για περιστατικά που κάποιοι παραπλανούσαν τους πρόσφυγες, τους έλεγαν ψέματα ότι τα σύνορα θα ανοίξουν τις επόμενες μέρες, τους προέτρεπαν «μη φύγετε, καθίστε εδώ πέρα, γιατί εδώ τα κονομάμε». «Αυτό αφορά λίγες ΜΚΟ, οι περισσότερες προσφέρουν, αλλά αφορά και λίγες με εμπορικές επιδιώξεις που σκέφτονται έτσι και παραπλανούν, και κάποιους άλλους που νομίζουν ότι θα έκαναν καλύτερα το κέφι τους εάν παρέμεναν οι πρόσφυγες εκεί» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός, που ξεκαθάρισε ότι δε μπορεί ο καθένας να μπαίνει και να κάνει ό,τι θέλει στις περιοχές με πρόσφυγες και πως «δεν έχουμε τίποτα με τους αλληλέγγυους».

Αναφέρθηκε, επίσης, και σε θρησκευτικές, κυρίως προτεσταντικές, ομάδες από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους πρόσφυγες. «Αυτά τα μέλη των ΜΚΟ είναι με ευρωπαϊκό διαβατήριο. Προφανώς δε μπορείς να τους διώξεις έτσι, αλλά θα πρέπει να φύγουν οι πρόσφυγες να πάνε σε οργανωμένους χώρους και εκεί δε μπορεί να πηγαίνει το κάθε μέλος ΜΚΟ και να κάνει ό,τι θέλει. Ήδη προχωρούμε σε νομοθετική ρύθμιση, σε συνεργασία με τα άλλα υπουργεία, ώστε να υπάρχει καταγραφή και τάξη και να μη μπορούν οι ΜΚΟ να παραβαίνουν τους κανόνες και τους νόμους της χώρας» είπε ο Νίκος Τόσκας.

Μιλώντας για τα πρόσφατα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και Σκοπιανών αστυνομικών στην Ειδομένη, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι: «Εμείς δεν είμαστε σαν τους Σκοπιανούς αστυνομικούς που έβγαλαν αυτή την αστεία ανακοίνωση χθες, όπου μιλούν για αυτοσυγκράτηση, υπευθυνότητα, επαγγελματισμό, αναλογική χρήση βίας κλπ. Ήταν μια ωμή χρήση βίας στην οποία δεν θέλουμε να μοιάσουμε. Δε μπορεί να ασκήσεις τέτοια βία όταν το 50-60% είναι γυναίκες και παιδιά. Εμείς θα το λύσουμε το θέμα με ηπιότερους τρόπους και δε θέλουμε να συμπιέσουμε αυτούς τους ανθρώπους ανάμεσα σε δύο τρόπους βίας από εκεί και από εδώ. Αυτοί οι άνθρωποι της αντιπολίτευσης που προτείνουν αυτούς τους τρόπους, νομίζω ότι δεν σκέφτονται με σώφρονα τρόπο για το τώρα, αλλά και ούτε για το αύριο» ανέφερε ο Νίκος Τόσκας.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ