2016-04-14 08:47:11
Φωτογραφία για Συμμετοχή ανασφάλιστων στα φάρμακα: Πώς πιστοποιεί ο γιατρός το εισόδημα του δικαιούχου;
Η ιατροφαρμακευτική κάλυψη του ελληνικού λαού είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, για να εξαγγέλλεται βεβιασμένα, προειδοποιεί το προεδρείο του ΠΦΣ.

iatronet

Τέσσερα (τουλάχιστον) ερωτήματα προκαλεί η πρόσφατη υπουργική απόφαση για την υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων και των πολιτών με χαμηλό εισόδημα.

Περίπτωση πρώτη: Ανασφάλιστος καταφεύγει σε νοσοκομείο, προκειμένου να λάβει συνταγή και στη συνέχεια φάρμακο χωρίς συμμετοχή.

Ποιός θα πιστοποιεί πως είναι δικαιούχος μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα;

Θα μπορεί ο γιατρός που χορηγεί τη συνταγή να έχει πρόσβαση στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διαπιστώνει το δηλωθέν εισόδημα του ασθενούς;

Τι ειδικότητας γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφεί; Θα έχουν όλοι δικαίωμα ή ο ειδικός γιατρός, ανάλογα με την πάθηση;

Στα μέρη όπου δεν υπάρχουν νοσοκομεία ή άλλες μονάδες Υγείας θα μπορεί να συνταγογραφεί ο αγροτικός γιατρός;


Τα προβλήματα προκύπτουν από την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας ότι οι ανασφάλιστοι και οι άποροι θα λαμβάνουν στο εξής τα φάρμακά τους και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κάνει λόγο για χαοτική κατάσταση, καθώς – για μία ακόμη φορά – η Πολιτεία νομοθετεί χωρίς την συμμετοχή των θεσμικών της συμβούλων που είναι οι υγειονομικοί φορείς.

Κρίσιμη

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, τα φαρμακεία της γειτονιάς – και στην κρίσιμη περίοδο των capital controls – απέδειξαν ότι η λειτουργία τους είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης.

Και σε αυτή την περίπτωση – σημειώνει – ο φαρμακοποιός θα κληθεί να αντιμετωπίσει ασαφείς και βεβιασμένες αποφάσεις, του πολιτικού συστήματος.

Το προεδρείο του ΠΦΣ προειδοποιεί ότι η ιατροφαρμακευτική κάλυψη του ελληνικού λαού είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, ειδικά όταν βρισκόμαστε στο κέντρο την μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών, για να εξαγγέλλεται βεβιασμένα.
ΔΗΜ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ