2016-04-16 12:41:10
Φωτογραφία για Νέος εφιάλτης αντιλαϊκών έμμεσων φόρων
Εχοντας τακτοποιημένη στη γνωστή κόκκινη τσάντα την πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ κατά 1% αναχώρησε για την Ουάσινγκτον ο Τσακαλώτος, προκειμένου να συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μαζί του και ο Σταθάκης, που θα είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της κυβέρνησης, όπως φρόντισε να μας ενημερώσει (στην κατάταξη των υπουργών είναι πάνω από τον Τσακαλώτο).

Στόχος να συγκεντρωθούν μόνο απ' αυτό το μέτρο 400-500 εκατ. ευρώ το χρόνο. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα… προοδευτικό ισοδύναμο. Το οποίο, πέρα από την αναμφισβήτητη… προοδευτικότητά του, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το γεγονός πως κάτι έχει αλλάξει από τις 25 Γενάρη του 2015 κι αυτό δεν αφορά μόνο τη χωροταξία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που πλέον γίνονται στο «Χίλτον» και όχι στα υπουργεία, αλλά και την ίδια την ουσία της διαπραγμάτευσης. Πλέον είμαστε μια κυρίαρχη χώρα και τα αντιλαϊκά μέτρα δεν έρχονται γραμμένα στ' αγγλικά από τις Βρυξέλλες, αλλά τα προτείνει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση και… υποχρεώνει την τρόικα να τα δεχτεί.


Η εξαγγελία για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα δεν έγινε στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου που εσπευσμένα έδωσαν τρεις υπουργοί (Τσακαλώτος - Σταθάκης - Κατρούγκαλος). Εκεί ο Τσακαλώτος ξεπέταξε το θέμα με μια αόριστη αναφορά: «Νομίζουμε με το 1% από τις συντάξεις, το 1% από την αναδιαμόρφωση του φόρου εισοδήματος και το 1% των δημοσιονομικών μέτρων έχουμε φτάσει πάρα πολύ κοντά. Υπάρχει δηλαδή αυτό το αξιόπιστο πακέτο». Και δε βρέθηκε ένας ή μία να τον ρωτήσει: «Υπουργέ, πώς αναλύεται αυτό το 1% των δημοσιονομικών μέτρων;».

Η είδηση βγήκε την επόμενη μέρα, με διαρροή στην αγαπημένη του Τσακαλώτου «Καθημερινή»: η κυβέρνηση προτείνει στην τρόικα αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24%, προκειμένου να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και στα τιμολόγια της ΔΕΗ και του φυσικού αέριου. Ολοι γνωρίζουμε ότι η είδηση δε διαψεύστηκε, άρα πρόκειται για διαρροή και όχι για αποκύημα της φαντασίας κάποιου συντάκτη. Το μόνο που απομένει τώρα είναι ν' ακούσουμε τον Φίλη να αναρωτιέται οργισμένος από κάποιο τηλεοπτικό παράθυρο: «Πόσα μακαρόνια θα φάμε πια;»!

Δεν χρειάζεται να πούμε τι σημαίνει μια ακόμα αύξηση του ΦΠΑ, μετά από την αύξηση που έγινε το περασμένο καλοκαίρι και μετά από τη μεταφορά της πλειοψηφίας των ειδών πρώτης ανάγκης (ακόμα και της πλειοψηφίας των τροφίμων) στον ανώτερο συντελεστή. Θα βογγήξει πιο δυνατά ο λαϊκός κόσμος. Και δεν είναι μόνο η νέα αύξηση του ΦΠΑ. Τα αόριστα «δημοσιονομικά μέτρα» του Τσακαλώτου  είναι 1% του ΑΕΠ. Δηλαδή περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Αρα, η αύξηση του ΦΠΑ θα καλύψει μετά βίας το ένα τέταρτο. Από πού θα προκύψουν τα άλλα τρία τέταρτα; Ποιοι άλλοι έμμεσοι φόροι θα αυξηθούν και ποιες δαπάνες θα κοπούν;

Μέχρι στιγμής, ακούμε μόνο διαρροές. Πότε για αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα, πότε για αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, πότε για ειδικό τέλος στο πετρέλαιο κίνησης κτλ. Ολες αυτές οι διαρροές γίνονται από κυβερνητικά στελέχη (αρκετές, για παράδειγμα, έχουν γίνει από τον περιβόητο Τρύφωνα Αλεξιάδη, που οι Τσακαλώτος-Σταθάκης απαξιούν να τον πάρουν μαζί τους στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα/κουαρτέτο), με σκοπό να προετοιμάσουν τον ελληνικό λαό για την ανάγκη να παρθούν κάποια «επώδυνα» μέτρα.

Οποιο κι αν είναι τελικά το «πακέτο», το βέβαιο είναι πως θα έχει καθαρά αντιλαϊκό χαρακτήρα, και στο σκέλος των φορολογικών εσόδων και στο σκέλος των δαπανών. Γιατί οι έμμεσοι φόροι πλήττουν ευθέως τα λαϊκά εισοδήματα, που όσο κι αν έχουν περιορίσει την κατανάλωσή τους, δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς είδη πρώτης ανάγκης και απαραίτητες υπηρεσίες. Ενώ οι δαπάνες που περικόπτονται είναι κυρίως κοινωνικές δαπάνες και δαπάνες που αφορούν τους εργαζόμενους στο δημόσιο.

Περιττεύει να σημειώσουμε πως αυτοί που τάχα κόπτονται για την ανάπτυξη παίρνουν μέτρα που μόνο υφεσιακές τάσεις αναπτύσσουν στον ελληνικό καπιταλισμό, με αποτέλεσμα αυτός να εξακολουθήσει να κινείται στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και των ελλειμμάτων.

Ξετίναγμα των εργαζόμενων

Αποτελεί σίγουρα ελληνική, ίσως και παγκόσμια πρωτοτυπία. Ενας υπουργός Οικονομικών να ανακοινώνει ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο για την άμεση φορολογία και να μη δίνει κανένα στοιχείο, αλλά να παραπέμπει στον πίνακα που δημοσίευσε μια εφημερίδα! Είπε ο Τσακαλώτος (που εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί με τα συχνά εντελώς ακατανόητα ελληνικά του, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιεί έναν διερμηνέα): «Από τον πίνακα που υπάρχει σήμερα στην Καθημερινή -για να δείτε ότι… ακόμα και η Καθημερινή βλέπει την προοδευτικότητα αυτού του συστήματος - να πάρω δυο παραδείγματα, για το τι λέμε εμείς και για το τι λένε οι θεσμοί, που όπως ξέρετε θέλουν να μειωθεί ακόμη περισσότερο το αφορολόγητο».

Ιδού, λοιπόν, ο πίνακας που δημοσίευσε η «Καθημερινή» και που μας συνέστησε ο υπουργός Οικονομικών, για να δούμε πόσο… προοδευτική είναι η πρόταση της κυβέρνησης.

Ενας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ (αυτό σημαίνει 715 ευρώ το μήνα καθαρά) θα πληρώσει ένα επιπλέον κατοστάρικο φόρο. Αυτό είναι αρκετό για να καταλάβουμε πόσο προοδευτική από κοινωνική άποψη είναι η πρόταση της κυβέρνησης.

Μήπως, όμως, είναι προοδευτική από μαθηματική άποψη (το αντίθετο της αναλογικής); Δείτε τις διαφορές φόρου που προκύπτουν και θα καταλάβετε ότι πρόκειται για αλαλούμ. Για εισόδημα 15.000 ο πρόσθετος φόρος είναι 61 ευρώ, για εισόδημα 17.000 είναι 91 ευρώ. Μετά, ο πρόσθετος φόρος αρχίζει να αυξάνεται περισσότερο: Για εισόδημα 20.000 ο πρόσθετος φόρος είναι 136 ευρώ και για εισόδημα 25.000 γίνεται 176 ευρώ. Ξαφνικά πέφτει: για εισόδημα 27.000 ευρώ ουσιαστικά δεν υπάρχει αύξηση του φόρου (μόλις 8 ευρώ). Στη συνέχεια πέφτει ακόμα περισσότερο: για 28.000 ευρώ έχουμε μείωση φόρου 76 ευρώ, για 30.000 μείωση φόρου 244 ευρώ, για 35.000 μείωση φόρου 399 ευρώ και για 40.000 μείωση 374 ευρώ. Μετά πάλι αύξηση: για 45.000 ευρώ αύξηση φόρου 101 ευρώ και πάει λέγοντας.

Δηλαδή, ένας εργαζόμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα πληρώσει ένα κατοστάρικο παραπάνω φόρο, όσο και ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 45.000 ευρώ, που σίγουρα δεν προέρχεται μόνο από μισθούς, αλλά και από άλλες πηγές. Πρόκειται κυριολεκτικά για τουρλουμπούκι.

Η ουσία, όμως, είναι ότι επιχειρείται νέα αύξηση και της άμεσης φορολογίας, ακόμα και για τα πιο χαμηλά εισοδήματα (ακόμα κι αν μείνει η πρόταση της κυβέρνησης για αφορολόγητο 9.100 ευρώ, προοπτική εξαιρετικά χλομή).

Πρέπει να σημειωθεί, ακόμα, ότι προβλέπεται και μια «γενναία» αύξηση στο εισόδημα από ενοίκια. Μάλιστα, όσο πιο χαμηλό είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερη θα είναι η φορολογική επιβάρυνση. Εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ θα φορολογείται πλέον (αυτοτελώς) με 15% αντί για 11%, ενώ εισόδημα από 12.001 μέχρι 100.000 ευρώ θα φορολογείται με 35% αντί για 33% και εισόδημα πάνω από 100.000 θα φορολογείται με 45% (νέος συντελεστής). Δηλαδή, ένας εργαζόμενος που νοικιάζει ένα διαμέρισμα για 300 ευρώ το μήνα, θα πληρώσει 144 ευρώ επιπλέον φόρο, ενώ αν ο ίδιος πληρώνει 300 ευρώ για το διαμέρισμα που στεγάζεται δεν έχει πια καμιά φοροαπαλλαγή. Μιλάμε για μεγάλη… προοδευτικότητα. Περιττεύει να θυμίσουμε πόση αξία είχαν οι κυβερνητικές «δεσμεύσεις» του περασμένου Οκτώβρη, ότι θα βρουν «ισοδύναμα» για να μην αυξήσουν το φόρο στο εισόδημα από ενοίκια.

Τέλος, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, που υποτίθεται ότι μπήκε έκτακτα μέχρι το 2014 και επεκτάθηκε - πάλι έκτακτα - και στο 2015, γίνεται μόνιμη και ενσωματώνεται στη φορολογική κλίμακα. Είναι άλλη μια… προοδευτική κατάκτηση της συγκυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ