2016-04-18 08:59:00
Φωτογραφία για ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ  ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
Θετική είναι η πρώτη αποτίμηση που κάνει η κυβέρνηση, από τον κύκλο των συναντήσεων που είχε το οικονομικό επιτελείο στην Ουάσινγκτον. Η Αθήνα «βλέπει» σύγκλιση μεταξύ των πλευρών που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, όπως σημείωσαν το βράδυ της Κυριακής κυβερνητικοί παράγοντες. Επιπλέον, το Μαξίμου παραδέχεται την πρόταση των δανειστών για πακέτο νέων μέτρων, ύψους ακόμα 3,6 δισ., στην περίπτωση που δεν πιαστεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές: «Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%  το 2018. Συγχρόνως, η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με την συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους, κάτι που αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα».


Ανάμεσα στις προτάσεις που κατατέθηκαν, ώστε να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους δανειστές, είναι και αυτή για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, τα οποία θα αποφασιστούν τώρα, αλλά θα εφαρμοστούν μόνο στην περίπτωση που δεν καλυφθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ το 2018.  Δηλαδή, σύμφωνα με αυτή την πρόταση, προβλέπεται να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα τα οποία υπολογίζουν οι Ευρωπαίοι και στα οποία συμφωνεί και η ελληνική πλευρά και αν δεν πιάσουμε το στόχο, τότε υποχρεωτικά να εφαρμόσουμε τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ.

Αυτό που ξεκαθαρίζεται σαφώς σε αυτή την πρόταση είναι, τα περαιτέρω μέτρα να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Δηλαδή, αν η απόκλιση είναι 0,3%, πλεόνασμα 3,2% αντί για 3, 5% να λάβουμε μέτρα ύψους 0,3 % του ΑΕΠ.

Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, τονίζει ότι, η αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης αυτής θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το πακέτο που θα «πέσει» στο τραπέζι. Με άλλα λόγια, φαίνεται να γίνεται αποδεκτή, μόνο εάν περιέχεται σε αυτήν η ελάφρυνση του χρέους, συζήτηση η οποία, σύμφωνα με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, θα ξεκινήσει αμέσως μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, κρατώντας μικρό καλάθι για συμφωνία άμεσα, τόνισε ότι μένει να γίνουν ακόμη πολλά, καλώντας όλους «να μην περιμένουν αποτελέσματα γρήγορα», ενώ ο Βόφγκανγκ Σόιμπλε, επέμεινε να αρνείται κάθε συζήτηση για το χρέος, τονίζοντας ότι η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο δήλωσε ότι: «Αποτελεί κοινή βούληση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση για την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα».

Ως προς το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, παρά τις αποκλίσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, η Αθήνα θεωρεί ότι, ως σημαντικότερη τη σύγκλιση όλων των πλευρών στο ζήτημα του γρήγορου κλεισίματος της αξιολόγησης. Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι, εκφράστηκε από όλες τις πλευρές η επιθυμία να υπάρξει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement ) στην Αθήνα και πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στο τέλος της εβδομάδας. Αισιοδοξία υπάρχει από την Ελλάδα και για το γεγονός ότι διαφαίνεται ενισχυμένη κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» της, στα ζητήματα των συντάξεων και του αφορολόγητου. Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, μάλιστα, στο ότι, κατά τις συζητήσεις στην Ουάσινγκτον δεν έγινε ούτε μία αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή τα νομοσχέδια για Ασφαλιστικό και Φορολογικό.

Οι πηγές του Μαξίμου, τέλος, σημειώνουν ότι, όπως δήλωσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τις ΗΠΑ, ότι όσο φτάνουμε προς το τέλος θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις για ένα «πακέτο» μέτρων, που θα μπορούν όλες οι πλευρές να υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια. Αφετέρου, όπως τονίζουν, είναι προφανές ότι, οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοινομικά δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας, ούτε μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία που να παραβιάζει αυτά που συμφωνήθηκαν πριν από δέκα μήνες.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ