2016-04-18 08:59:06
Φωτογραφία για Διπλό ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ με Κλινικές και Διαγνωστικά – Τα «αγκάθια»
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι συζητήσεις μεταξύ ΕΟΠΥΥ και παρόχων με αντικείμενο τις συμβάσεις, που λήγουν τον Ιούνιο.

Στελέχη της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης συναντήθηκαν την Παρασκευή, όπως έγραψε το Virus, με εκπροσώπους των Διαγνωστικών Κέντρων (εδώ). Σε αυτή τη συνάντηση, βέβαια, συμμετείχαν και εκπρόσωποι ιδιωτικών κλινικών που πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις, με την αίθουσα όπου συνομιλούσαν πάροχοι και οι δύο κυρίες της υποεπιτροπής, να είναι γεμάτη με περισσότερους από 20 άτομα.

Συγκεκριμένες παράμετροι δεν τέθηκαν στη συζήτηση. Συμφωνήθηκε, ωστόσο, έως την επόμενη συνάντηση, που ορίστηκε για την ερχόμενη Παρασκευή (14.00) οι εμπλεκόμενοι πάροχοι να έχουν αποστείλει τις προτάσεις τους επί των συμβάσεων.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις θα πρέπει να έχουν αποσταλεί έως την Πέμπτη και την Παρασκευή οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν μια πρώτη σύνθεση τους, «άρθρο-άρθρο», όπως αναφέρουν στο Virus παράγοντες της αγοράς.


Βασική προϋπόθεση για τα Διαγνωστικά Κέντρα, πάντως, είναι η διασύνδεση των συμβάσεων με την ποιότητα. Δηλαδή, να τεθεί ένα μίνιμουμ προϋποθέσεων που θα διασφαλίζουν την αξιοπιστία της εκάστοτε εξέτασης, αφήνοντας την τελική επιλογή του εργαστηρίου ή κέντρου στον ασφαλισμένο.

Κοινή πεποίθηση φέρεται να είναι η ανάγκη για ισότιμη αντιμετώπιση και των δύο πλευρών στις νέες συμβάσεις.

Επιπλέον, φέρονται να αναζητείται η «συνταγή» που θα επιτρέψει την εφαρμογή της αρχής που θέλει κάθε εξέταση που εκτελείται να αποζημιώνεται. Η επίτευξη αυτού του στόχου συνδέεται άρρητα με αναζήτηση τρόπων συγκράτησης της δαπάνης και κατ’ επέκταση του claw back, στο πλαίσιο ενός κλειστού προϋπολογισμού.

Κυριότερο όπλο για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Διαγνωστικών Κέντρων, η υιοθέτηση των συνταγογραφικών οδηγιών και των «κοφτών». Η άμεση εφαρμογή των οδηγιών, που άλλωστε επιβάλλονται από τη νομοθεσία (ΥΑ) είναι το πρώτο και μοναδικό, σε πρώτη φάση, μέτρο ελέγχου της δαπάνης, εκτιμάται.

Στη συνάντηση τα μέλη της υποεπιτροπής διαπραγμάτευσης δεν έλαβαν συγκεκριμένη θέση επί των επιμέρους ζητημάτων, αλλά φέρονται να επέδειξαν διάθεση για ειλικρινή και ανοικτό διάλογο.

Ιδιωτικές Κλινικές

Την Παρασκευή, λίγες ώρες νωρίτερα, στις 11.00, θα πραγματοποιηθεί και μια άλλη συνάντηση, αυτή μεταξύ εκπροσώπων της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και των Ιδιωτικών Κλινικών.

Πρόκειται για μια συνάντηση που αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον, καθώς η πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών οδήγησε σε ναυάγιο (εδώ).

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο Virus, αποφάσισαν να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να διαπιστώσουν αν ο ΕΟΠΥΥ εμμένει στις θέσεις του ή υπάρχει περιθώριο ελιγμών.

Το ενδιαφέρον είναι, όμως, πως οι λόγοι που οδήγησαν την πρώτη συνάντηση …«στα βράχια» δεν φαίνονται να εξαντλούνται στην απαίτηση του ΕΟΠΥΥ να διαθέσουν οι ιδιωτικές κλινικές το 25% των κρεββατιών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η Επιτροπή πρότεινε την παρακράτηση ενός ποσοστού της τάξεως του 1,8% επί των υποβολών, ποσό που υπολογίζεται από παράγοντες της αγοράς γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πηγαίνει υπέρ υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ, μεταξύ άλλων για το έργο των ελέγχων και σε real time!

Πέρα από την επιβολή αυτού του «επίναυλου» που προκάλεσε αντιδράσεις από τις ιδιωτικές κλινικές, οι εκπρόσωποι τους εκφράζουν και σοβαρές αμφιβολίες πως ο real time έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί. Τα εμπόδια φέρονται να είναι πρακτικά, καθώς αφορούν σε περίπου 1,2 εκατ. υποβολές εκτελεσθέντων συνταγών ετησίως, συν το συνολικό φάκελο με πολλαπλά έγγραφα που τις συνοδεύουν, έργο δύσκολο να υποστηριχθεί ηλεκτρονικά.

Ένα ακόμη «αγκάθι» σχετίζεται με την πρόταση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ να ενταχθούν στα ΚΕΝ και οι αμοιβές των γιατρών. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση τίθενται πρακτικά ζητήματα, αφού ελάχιστοι γιατροί θα δέχονταν να δεσμευθούν σε μια σχέση αποκλειστικής εργασίας με μια κλινική.

Το καλό κλίμα στη συνάντηση με τα Διαγνωστικά, όμως, φαίνεται πως αποτελεί δείγμα της στάσης που θα τηρήσει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, επιδεικνύοντας διάθεση για συζήτηση με τους παρόχους.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ