2016-04-18 09:22:45
Φωτογραφία για ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ «ΦΩΤΙΑ» ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΩΣ ΕΓΓΥΗΣΗ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Επιπλέον μέτρα «φωτιά»,, ύψους 3 δισ. ευρώ, απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές ως εγγύηση για την καλή εκτέλεση του μνημονίου, στην περίπτωση δηλαδή που δεν επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018. Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα, περιλαμβάνονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, αλλά και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, οι δανειστές απαιτούν τα εξής:

Αύξηση ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό από το 13% στο 24%Περικοπές κύριων συντάξεωνΑπελευθέρωση των ομαδικών απολύσεωνΠερικοπές των μισθών στο Δημόσιο, με έμφαση στα εισαγωγικά κλιμάκια και στους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων«Πάγωμα» των προσλήψεωνΚατάργηση και του υπερμειωμένου ΦΠΑ 6% που ισχύει σε φάρμακα, βιβλία, θέατρα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ακόμη και οι δανειστές αντιλαμβάνονται ότι αυτό το πακέτο μέτρων είναι ιδιαίτερα επώδυνο και δύσκολα διαχειρίσιμο από πολιτικής άποψης
. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν την πρόταση αυτή και διευκρινίζουν ότι θα γίνει δεκτή μόνο υπό συγκεκριμένους όρους. Η πρόταση ήρθε στο «παραπέντε» της ολοκλήρωσης των επαφών της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας περισσότερη πίεση στο οικονομικό επιτελείο το οποίο επείγεται να έχει μια κατ αρχήν συμφωνία μέχρι και το Eurogroup της Παρασκευής στο Άμστερνταμ. Επίσης αφαιρεί στην ουσία το επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου, ότι τα μέτρα για τους έμμεσους φόρους θα υλοποιηθούν αν και εφόσον χρειαστεί το 2018. 

Με την έμμεση υιοθέτηση των απαιτήσεων του ΔΝΤ τα μέτρα ύψους 1,8 δισ ευρώ που θα προέλθουν από τους έμμεσους φόρους, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται το αργότερο από το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Μόνο έτσι έχει έννοια το να υπάρχουν μέτρα «εκτάκτου ανάγκης» για το 2017 ή το 2018. Αν πάλι δεχθούν οι δανειστές οι έμμεσοι φόροι να υλοποιηθούν μόνο τον τελευταίο χρόνο του προγράμματος, τότε το 2018 θα μιλάμε για ένα τέταρτο μνημόνιο εν αναμονή συνολικού ύψους 4,8 δισ ευρώ, που θα πρέπει να ξεκινήσει να υλοποιείται από το 2018 και μετά.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ