2016-04-18 09:05:25
Φωτογραφία για Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές που βάζουν γιατροί και κλινικές στις διαπραγματεύσεις με τον ΕΟΠΥΥ!
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν ΕΟΠΥΥ και πάροχοι υγείας καθώς οι διαπραγματεύσεις για τις τελικές συμβάσεις είναι ήδη σκληρές.

Από τη μία ο ΕΟΠΥΥ επιδιώκει να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές, ενώ από την άλλη γιατροί, διαγνωστικά και κλινικές πιέζουν για αξιοπρεπείς αμοιβές.

Μάλιστα θεωρούν κόκκινη γραμμή το σημείο αυτό για τις ρεαλιστικές αμοιβές και δε σκοπεύουν να κάνουν ούτε βήμα πίσω.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι οι κλινικοί γιατροί για μία εξέταση αμείβονται με καθαρά 6,5 ευρώ ανά ασθενή.

Όμως αυτό που δε θα ανεχθούν μετά βεβαιότητας όλοι οι πάροχοι που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ είναι να αλλάξει η όποια σύμβαση υπογραφεί.

Ειδικότερα πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση εκπροσώπων όλων των κλάδων με την Υποεπιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, όπου να σημειωθεί ότι δεν παρέστη κανείς από το υπουργείο Υγείας, οι αντιπροσωπείες τόνισαν ότι δε θα δεχθούν η σύμβαση να αλλάζει κάθε φορά που ο Οργανισμός ή το υπουργείο θέλουν να λάβουν πρόσθετα μέτρα «κουρέματος».


Ενδεικτικά -όπως μεταφέρουν παραβρισκόμενοι στο HealthReport.gr– όλοι οι φορείς ζήτησαν οι όροι της σύμβασης να υπερισχύουν του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) και των αποφάσεων του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, ώστε να «αποφεύγονται αναδρομικά οριζόντια μέτρα και απρόσμενες χρεώσεις». Ιδιαίτερα τώρα που «Έρχεται νέος κανονισμός παροχών στον ΕΟΠΥΥ!» (Πατήστε ΚΛΙΚ στο θέμα) και είναι πιθανό να γίνονται συνεχείς αλλαγές.

Άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις, συμβάσεις που είχε συνάψει ο ΕΟΠΥΥ με παρόχους διαφόρων κλάδων, καταστρατηγήθηκαν στην πορεία των χρόνων.

Οι εργαστηριακοί γιατροί μάλιστα, όπως και τα διαγνωστικά κέντρα είδαν πολλές φορές το τελευταίο διάστημα να πέφτουν κατακόρυφα τα έσοδά τους εξαιτίας των επίπεδων μειώσεων που έγιναν στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων.

Το τελευταίο χτύπημα μάλιστα με τις μειώσεις 42% , έφθασαν πολλές εξετάσεις να γίνονται κάτω του κόστους. Και το ζήτημα είναι πως δεν απεφεύχθη και μεγαλύτερο κούρεμα, που είναι πιθανό να έρθει στο άμεσο μέλλον. Διαβάστε ΕΔΩ γιατί: «ΕΟΠΥΥ: Ξεφεύγει η δαπάνη στις εργαστηριακές εξετάσεις! Τι έρχεται για γιατρούς –διαγνωστικά από την τρόικα».

Πάντως οι ιδιώτες πάροχοι παρέδωσαν στον ΕΟΠΥΥ τις απαιτήσεις τους γραπτώς, καθώς φαίνεται η διαδικασία θα αργήσει για τις νέες συμβάσεις. Και αυτό επειδή εκτός των άλλων στην τελευταία συνεδρίαση της Παρασκευής 15 Απριλίου,συμμετείχαν μόνο διοικητικοί υπάλληλοι του Οργανισμού και είναι άγνωστο αν μπορούν να λάβουν αποφάσεις.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ