2016-04-19 07:02:29
Φωτογραφία για ΠτΔ: Mea culpa το “δεσμεύομαι” για την αποδοχή κουρέματος
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι μετά τις Βουλευτικές εκλογές θα προχωρήσει σε εντατικό διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις.

Το “δεσμεύομαι” για τη μη αποδοχή του κουρέματος, χωρίς να ξέρει την πραγματική οικονομική κατάσταση, θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης το μεγαλύτερο λάθος του ενώ σημειώνει ότι εάν δεν παραστεί στο δικαστήριο όπως κλήθηκε στην υπόθεση που αφορά τον τέως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Ρίκκο Ερωτοκρίτου τότε αυτό είναι ποινικό αδίκημα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι θεματοφύλακας του Συντάγματος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου για τον απολογισμό των τριών χρόνων διακυβέρνησης και συγκεκριμένα για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ και κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για κίνδυνο των συνομιλιών και ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης σε περίπτωση που η Τουρκία αντιδράσει, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι είχε ενημερώσει τον ΓΓ του ΑΚΕΛ πως θα προχωρούσε στον τρίτο γύρο και σημείωσε ότι εκείνο που προέχει για τον ίδιο είναι η επανένωση της Κύπρου, “αλλά όχι εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας”. Δεν νομίζει ότι υπήρξε η οποιαδήποτε αντίδραση που επηρεάζει το δικοινοτικό διάλογο για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.


Σε ερώτηση με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Δικαιωμάτων των ασθενών εάν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει πλήρως το ΓΕΣΥ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι μετά τις Βουλευτικές εκλογές θα προχωρήσει σε εντατικό διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις για τον καθορισμού οδικού χάρτη σταδιακής υλοποίησης της αυτονόμησης, του λογισμικού και του χρονοδιαγράμματος μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση του ΓΕΣΥ. Εάν η εφαρμογή του ΓΕΣΥ δεν έγινε μέχρι σήμερα δεν είναι γιατί έλειπε η πολιτική βούληση από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά γιατί υπήρχαν προβλήματα που δεν τολμούσε κανείς να αγγίζει, όπως η αυτονόμηση, οι εισφορές των εργαζομένων κτλ “Αυτά θα αντιμετωπιστούν μέσα από διάλογο και πιστεύω ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε τον οδικό χάρτη μέχρι να οδηγηθούμε στην πλήρη υλοποίηση του ΓΕΣΥ”. Στο μεσοδιάστημα θα ληφθούν και μέτρα περαιτέρω άμβλυνσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η υγεία.

Σε ερώτηση για ανεξάρτητους αξιωματούχους που διόρισε ο ίδιος και συγκρούστηκε μαζί τους ή αντιμετωπίζουν ποινικές υποθέσεις και πως κλήθηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Ερωτοκρίτου, αλλά και για σύγκρουση με τον Γενικό Ελεγκτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν έχει δει πρόθεση από κανέναν να συγκρουστεί με κανένα. “Μπορεί να υπήρξαν στιγμές διαφωνιών, έτερον εκάτερον”. Έχει, είπε, ο ίδιος και το Υπουργικό Συμβούλιο άψογη συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα και άριστη συνεργασία με τον Γενικό Ελεγκτή και τους άλλους θεσμούς.

Το ότι δύο άτομα που έχει διορίσει αντιμετωπίζουν προβλήματα, συνέχισε, καταδεικνύει την αποφασιστικότητά του να μην εξαιρεθεί κανείς των ερευνών και όποιων διώξεων. Για την Διοικήτρια της ΚΤ ανέφερε ότι πάντοτε ενεργεί βάσει του νομικού συμβούλου του, που είναι ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ο ΠτΔ είναι θεματοφύλακας του Συντάγματος, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσθέτοντας ότι κάποιοι λένε να καταχραστεί του όρου της ασυλίας και να μην παρουσιαστεί στο δικαστήριο, το οποίο αποτελεί αδίκημα. Τα γεγονότα για τα οποία καλείται στο δικαστήριο, ανέφερε, είναι ίσως πιο γνωστά στους δημοσιογράφους πολύ πριν τα γνωρίσει ο ίδιος για τις διαφορές Γενικού με Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και τις συναντήσεις στο Προεδρικό για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. “Δεν νομίζω ότι αυτά έχουν σχέση με την ουσία της υπόθεσης”.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι τα τελευταία 3 χρόνια οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι και για την πλήρη αναδιοργάνωση του κράτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι υπάρχουν ευάλωτες ομάδες και προβλήματα λόγω της οικονομικής κατάστασης αλλά το θέμα είναι πώς ενεργούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των ευάλωτων ομάδων. Με τις κινήσεις μας δεν δώσαμε το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να γίνει πλουσιότερος ή φτωχότερος, αντίθετα προσπαθούμε να επαναφέρουμε τη χώρα στην ομαλότητα, σημείωσε.

Για τις μεταρρυθμίσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι εκκρεμούν στη Βουλή και την Εισαγγελία νομοσχέδια για τον περιορισμό των θητειών του ΠτΔ, την αύξηση των αδικημάτων για τα οποία ο ΠτΔ πρέπει να είναι υπόλογος, τον αριθμό θητειών Βουλευτών και Δημάρχων, διαφάνεια στη διαχείριση δημοσίου χρήματος. Προσπαθούμε να κάνουμε μια επανάσταση για αυτό που για δεκαετίες ήταν μια παθογένεια, να ανατρέψουμε τις αντιλήψεις και να καταστήσουμε τους πολιτειακούς αξιωματούχους υπόλογους στο λαό, σημείωσε λέγοντας ότι γι` αυτό χρειάζεται η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι, ανεξαρτήτως της ιδεολογίας τους, έχουν τον ίδιο στόχο.

Ερωτηθείς για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας και εάν οι 3.000 μόνιμοι θα καλύψουν τις ανάγκες της ΕΦ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις εξαγγελίες περί 18μηνης θητείας για τους ήδη υπηρετούντες και 14μηνης για την κλάση του Ιουνίου. Προτιμητέοι για προσλήψεις θα είναι οι λήπτες ΕΕΕ, όπως ανέφερε και στη συνέχεια οι υπόλοιποι.

Σε ερώτηση για το ποιο είναι το δικό του mea culpa, το “δεσμεύομαι” για μη αποδοχή του κουρέματος, την κριτική που του ασκήθηκε για μη υλοποίηση των δεσμεύσεών του, και τη σημερινή διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό.

“Το δεσμεύομαι για το κούρεμα ήταν ίσως το μεγαλύτερο μου λάθος”. Γιατί, εξήγησε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μη γνωρίζοντας τις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας νόμιζε ότι μέσα από διαπραγμάτευση θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτό που έπληξε πολλούς των συμπατριωτών μας και όχι μόνο. Επανέλαβε ότι τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους δεν αρκούσαν πέραν του ενός μηνός, ο ΕΛΑ της Λαϊκής Τράπεζας έφθανε 11,5 δις ευρώ, ενώ οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών τα 7 δις. “Ερωτώ εάν υπήρχε άλλος στη θέση μου, με βάση τα δεδομένα που αντιμετώπισα μετά την εκλογή, θα προτιμούσε να μείνει στη δέσμευση και να μην υποστεί πολιτικός κόστος, από την αποδέσμευση από μια υπόσχεση που δεν μπορούσε να υλοποιήσει;”. Υπενθύμισε ότι η πρώτη απόφαση του Γιούρογκρουπ αντιστοιχούσε στους τόκους από τα έσοδα δύο ετών, αλλά – είπε – οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο των τραπεζών και τη δεύτερη χειρότερη απόφαση.

Για τους εξαπατηθέντες – όπως είπε - κατόχους αξιογράφων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε ότι υπήρξε σειρά συναντήσεων με κρατικούς αξιωματούχους και έγιναν προσπάθειες για κάποια διορθωτική κίνηση. Στο τέλος διεφάνη δυστυχώς ότι ήταν αδύνατη η ικανοποίησή τους γιατί νομικά προηγούνταν οι μέτοχοι, καταθέτες κά, γεγονός για το οποίο εξέφρασε λύπη. Επανέλαβε για τις πέντε θέσεις δικαστών και την προώθηση νομοσχεδίου για την παροχή νομικής αρωγής προς αυτούς που ήθελαν να προσφύγουν στα δικαστήρια για τις υποθέσεις των αξιογράφων.

Κληθείς να σχολιάσει συμπεριφορές Βουλευτών από συγκεκριμένο χώρο, όπως αμπελοπούλια, ταχύτητα, ύβρεις στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε νομοσχέδιο για την ασυλία των Βουλευτών που εκκρεμεί από το 2013 στη Νομική Υπηρεσία. “Εάν δεν καταδικάζονται ατυχείς, άστοχες συμπεριφορές, θα ήμουν ενδεχόμενα άλλος από εκείνον όταν ήμουν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Αλλά την ίδια ώρα για λόγους επιπόλαιων συμπεριφορών δεν θα ήταν πρέπον να καταδικάζουμε πολιτικούς που δεν εμπλέκονται σε θέματα διαφθοράς. Χωρίς αμφιβολία καταδικαστέες οι ενέργειες”. Μέσα από τα νομοθετήματα που προωθούμε θα ξεπεραστούν ανάλογες συμπεριφορές, εξάλλου ο κυπριακός λαός έχει τον τελευταίο λόγο, σημείωσε.

Για την υποεκπροσώπηση των γυναικών στην Κύπρο στο δημόσιο βίο και εάν η κυβέρνηση βλέπει θετικά θέμα ποσόστωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι προσπάθησε να αστειευτεί με ότι πίσω από όλα κρύβεται μια γυναίκα “και με είπαν σεξιστή ή ότι η συμπεριφορά ήταν ρατσιστική. Ο σεβασμός είναι απόλυτος προς τις γυναίκες”. Μπορεί να στερήσαμε στην αξιοποίηση του γυναικείου φύλου σε δημόσια αξιώματα, είπε ο Πρόεδρος εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα διορθωθεί η παράλειψη με την καλλιέργεια της ανάλογης κουλτούρας και με την ανάδειξη της ισχυροποίησης του γυναικείου φύλου στην οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου, κάνοντας λόγο σε ηγετικές ικανότητες όπως κρίνει και από την Υπουργό του, ανέφερε, “και το λέω με περηφάνια.” Πιστεύω δεν είναι θέμα νομοθεσίας, δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση αλλά να αναγνωρίσουμε την αξία των γυναικών, ανέφερε, λέγοντας ότι με την αλλαγή των ΔΣ τον Ιουνίου “θα γίνετε μάρτυρες αυτής της σχολής σκέψης”. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, δημιουργήθηκε και η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων.

Για την κατοχύρωση του χαλουμιού και τη μη ανταπόκριση στη ζήτηση που θα δημιουργηθεί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι υπάρχουν προγράμματα σε εξέλιξη για την επιδότηση κτηνοτροφίας για μεγαλύτερο αριθμό αιγοπροβάτων για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις των προτύπων όπως έχουν κατατεθεί στο φάκελο προς την ΕΕ ενώ ανέφερε ότι θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος 9 χρόνων. “Μακάρι να εγκριθεί το αίτημά μας, να εγκριθεί ο φάκελος, και θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα”.

Σε ερώτηση για την αναστολή των πολλαπλών συντάξεων, τους καρκινοπαθείς Λεμεσού και Πάφου και την οριζόντια ψηφοφορία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε θιασώτης του μέτρου και έκανε λόγο για έλλειψη πολιτικής βούλησης από τα κόμματα για την υιοθέτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για οριζόντια ψηφοφορία, την οποία θεωρεί ένα “ορθότατο μέτρο” και θα επιλέγονται οι καλύτεροι, όπως είπε.

Για τους καρκινοπαθείς Λεμεσού και Πάφου, είπε ότι η κυβέρνηση είναι στα τελικά στάδια υλοποίησης αντικαρκινικού κέντρου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τάχιστα θα γίνει η εξαγγελία ή η αγορά υπηρεσιών μέχρι να υλοποιηθεί η απόφαση της κυβέρνησης, από ιδιωτικό νοσοκομείο εφόσον ανεγερθεί έγκαιρα. “Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό και απαράδεκτο ένα κράτος να ταλαιπωρεί ανθρώπους με καρκίνο για πέντε λεπτά θεραπείας”.

Για τις πολλαπλές συντάξεις, είπε ότι υπάρχει πρόταση Νόμου που έχει κατατεθεί από τον Νικόλα Παπάδοπουλο την οποία η κυβέρνηση στηρίζει και σε παρέμβασή του ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι συνεργάζονται με τις υπηρεσίες της Βουλής για τη σωστή ρύθμιση αυτού του ζητήματος χαρακτηρίζοντας σωστή την πρόταση Νόμου, “από όποιον και αν προέρχεται”.

Για τη λίστα Λαγκάρντ και ότι δεν περιλαμβάνονται όλα τα ονόματα των φοροφυγάδων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο καθ` ύλην αρμόδιος αξιωματούχος του κράτους προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον δημοσιογράφο που δημοσιοποίησε την αυτούσια λίστα και το κράτος να προμηθευτεί όλα τα στοιχεία.

Για τις τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες από το 2006 εισαγωγής φυσικού αερίου και τις επισημάνσεις των αρμοδίων για την αύξηση του κόστους των ρύπων στην οικονομία και αν βλέπει πέμπτη προσπάθεια ή ευελπιστεί σε αέριο από το τεμάχιο Αφροδίτη πριν το 2020, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι οι απόπειρες απέτυχαν γιατί είμαστε μια μικρή αγορά και οι πρόσφορες είναι υψηλότερες από το προσφερόμενο μαζούτ. Ακόμα και οι ηλεκτρογεννήτριες συνδυασμένου κύκλου είναι ενεργοβόρες σύμφωνα και με συμβουλές εμπειρογνωμόνων της ΑΗΚ και της ΡΑΕΚ, πρόσθεσε. Για να μειώσουμε την τιμή του ηλεκτρικού λάβαμε όλα υπόψη, ακόμα και τη σύνδεση με καλώδιο με το Ισραήλ, ανέφερε, λέγοντας ότι δεν θεωρεί ότι είναι θέμα αποτυχίας, αλλά υψηλού κόστους που θα πλήρωνε ο καταναλωτής στο τέλος.

Για το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η εταιρεία δεν έκλεισε από απόφαση της κυβέρνησης αλλά λόγω παράνομης επιδότησης παλιότερα και μετά από καταγγελία τρίτης εταιρείας. Όταν λήφθηκε η απόφαση επιστροφής του ποσού, είπε, οι ΚΑ ήταν ήδη καταχρεωμένες, ήταν δυστυχώς μια ζημιογόνα επιχείρηση που επιδοτούσε ο φορολογούμενος πολίτης και δεν υπήρχε επιλογή, όπως πρόσθεσε. Μέσα από την αδειοδότηση διαφόρων εταιρειών, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στις ΚΑ έχει εργοδοτηθεί και αυτό είναι παρήγορο, είπε, προσθέτοντας ότι κανείς δεν είναι ευτυχής να βλέπει εταιρείες, είτε δημόσιες, είτε ιδιωτικές να τερματίζουν τη λειτουργία τους.

Για τους νέους ανέργους και τη μετανάστευση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέθεσε στοιχεία, λέγοντας ότι το 2012 το σύνολο όσων μετανάστευσαν ήταν 18.105 εκ των οποίων 1.050 Κύπριοι, το 2013, 25.227 εκ των οποίων 3.579 Κύπριοι, το 2014 24.154 εκ των οποίων 2.106 Κύπριοι. Δεν λέω ότι δεν είναι πρόβλημα να μεταναστεύει ένας αριθμός 5-6.000, αλλά η οικονομική κρίση δημιούργησε πρόβλημα στον τομέα της εργασίας και μέσω των κινήτρων που έχουμε δώσει προσπαθούμε να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε, πρόσθεσε. Είναι γεγονός ότι το ένα τρίτο των νέων πτυχιούχων αντιμετωπίζει πρόβλημα εργασίας, ανέφερε ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι ενδεχομένως η πρώτη χώρα στην ΕΕ, σε αναλογία πληθυσμού, στην απόκτηση τίτλων σπουδών. Ανέφερε δε ότι υπάρχει μια στροφή στην τεχνική εκπαίδευση, λέγοντας ότι ο τερματισμός του ΑΤΙ ίσως να ήταν εσφαλμένος.

Για το πώς θα τεθεί ο θεμέλιος λίθος για την αντιμετωπιστεί η διαφθορά και τα σκάνδαλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό θα γίνει μέσω μιας σειράς νομοθετημάτων που έχουν κατατεθεί, για την προστασία και ενθάρρυνση καταγγελιών διάπραξης αδικημάτων που ενέχουν το στοιχείο της διαφθοράς, της λογοδοσίας των δημοσίων αξιωματούχων, την τήρηση πρακτικών σε αρχές αρμόδιες για προσφοροδοτήσεις και κατοχυρώσεις δημοσίων έργων, τη σταδιακή αλλαγή κουλτούρας με την εμπέδωση της πεποίθησης ότι δεν θα υπάρχει ευνοϊκή αντιμετώπιση κανενός κά Αναφέρθηκε δε σε εξυχνίαση 10 υποθέσεων διαφθοράς το 2014 και 24 από 27 αντίστοιχες το 2015, ενώ οι υπόλοιπες ερευνώνται.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ