2016-04-25 23:49:05
Φωτογραφία για Πλησιάζει το διεθνούς φήμης 1896 Classic Marathon Race Revival III
Το "1896 Classic Marathon Race Revival" είναι ένα άτυπο και φιλικό διεθνές event, που περιλαμβάνει αγώνα, πάρτυ και βόλτα στην παραλία - όλα μέσα σε ένα σαββατοκύριακο.

Αναβιώνει την "επίσημη" πρεμιέρα του αγωνίσματος της ποδηλασίας στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 1896. Για τρίτη φορά μέσα σε έξι χρόνια, η δημιουργική ομάδα του 48x17* τιμά τον σπουδαίο ποδηλατικό αγώνα, που χάρισε στην Ελλάδα ένα από τα πρώτα της σύγχρονα Ολυμπιακά μετάλλια.

Πίσω στα 1896, το αγώνισμα της ποδηλασίας έκανε την “επίσημη” πρεμιέρα του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Περιελάμβανε ένα αγώνισμα δρόμου και αγωνίσματα πίστας, που διεξάγονταν στο νεόκτιστο τότε ποδηλατοδρόμιο του Φαλήρου (σημερινό Στάδιο Καραϊσκάκη). Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το αθηναϊκό κοινό παρακολουθούσε αγωνιστική ποδηλασία. Ταχύτητες, φρένα και ντεραγιέ δεν είχαν ακόμα ανακαλυφθεί και τα ποδήλατα χρησιμοποιούσαν fixed γρανάζια.


Το μοναδικό αγώνισμα δρόμου έλαβε χώρα στις 12 Απριλίου 1896 και κάλυψε τα 87 χιλιόμετρα της απόστασης προς τον Μαραθώνα και πίσω. Πέντε Έλληνες δήλωσαν συμμετοχή, ένας από αυτούς ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης, ιδρυτής του πρώτου ποδηλατικού συλλόγου της χώρας. Κερδισε τον αγώνα με επίδοση 3:22:31.

Το ποδήλατό του παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα μετά από πτώση και ο μύθος λέει ότι δανείστηκε το ποδήλατο ενός θεατή για να τελειώσει τον αγώνα. Μπήκε στην Αθήνα με μώλωπες και ματωμένος, παρ’ όλα αυτά θριαμβευτής, χαρίζοντας στην Ελλάδα ένα από τα πιο φημισμένα χρυσά της μετάλλια.

Κάτι παραπάνω από έναν αιώνα μετά, η δημιουργική ομάδα του 48Χ17, αναβιώνει τη θρυλική αυτή διαδρομή για τρίτη φορά.

Οι οδηγίες είναι απλές: από την Ακρόπολη στον Μαραθώνα και πίσω, αποκλειστικά με fixed gear ποδήλατα, χωρίς πίσω φρένο. Με συμμετοχές δεκάδων αθλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ο αγώνας αποτελεί φόρο τιμής στην αγνή εποχή της ποδηλασίας: ένα φιλικό fixed gear event, ανοιχτό σε ποδηλάτες και θεατές, που δεν παραγνωρίζει τις σημαντικές επιδόσεις (χρόνος τερματισμού 1:41:02 για τον Ιταλό νικητή του 2014, Francesco Martucci), αλλά αναδεικνύει εξίσου τη χαρά της συμμετοχής και το φίλαθλο ποδηλατικό πνεύμα.

Το 48×17 είναι ένα project space με έδρα το κέντρο της Αθήνας. Ειδικεύεται σε fixed gear, cyclocross, road racers και urban bikes για τον αστικό αναβάτη. Δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2011 από μια ομάδα ανθρώπων με παρελθόν στην κινηματική ποδηλασία, τις ποδηλατικές ταχυμεταφορές και την αγωνιστική ποδηλασία.

Έμπνευση για την δημιουργία του αποτέλεσε από τη μια η παγκόσμια ανερχόμενη αστική ποδηλατική κουλτούρα και από την άλλη η αγάπη για ανθρώπους όπως ο Fausto Coppi, ο Eddy Merckx, o Koichi Nakano και o Michael Hübner, που όρισαν με το πάθος τους την “ρομαντική” εποχή του ποδηλάτου.

Σάββατο 7 Μαΐου 2016
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ