2016-04-29 13:37:18
Φωτογραφία για Heliofloat: ηλιακή ενέργεια στη θάλασσα δεν «μασάει» από κύματα και καταιγίδες
Ένας από τους περιορισμούς στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας είναι ο χώρος που καταλαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά και τα ηλιοθερμικά συστήματα με παραβολικά κάτοπτρα διότι καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις γης που δεν υπάρχει πάντα διαθέσιμη.

Διάφορες ερευνητικές ομάδες εξετάζουν την πιθανότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων στη θάλασσα.

Πλωτά φωτοβολταϊκά σε όλο τον κόσμο

Στη Μάλτα αναπτύσσουν πλωτά φωτοβολταϊκά για πρώτη φορά σε ανοιχτή θάλασσα.

Στη Σιγκαπούρη, τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο, θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε έναν ταμιευτήρα υδάτων.

Στο Ισραήλ λειτουργεί το σύστημα της ισραηλινής εταιρείας Solaris Synergy.

Στην Ιταλία στην επιφάνεια της λίμνηςΚολινιόλα, σε ένα χωριό κοντά στην Πίζα της Ιταλίας δοκιμάζουν περιστρεφόμενα πλωτά φωτοβολταϊκά.

Το 2012, ο νορβηγικός νηογνώμων DNV παρουσίασε το σύστημα SUNdy.


Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα φωτοβολταϊκά νησιά της Nolaris στην Ελβετία.

—Η λύση Heliofloat

Ωστόσο όλες αυτές οι ιδέες πάσχουν επειδή οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη θάλασσα καθιστούν απαγορευτική την ανάπτυξη αποδοτικών πλωτών ηλιακών συστημάτων μεγάλης κλίμακας.

Για να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια επιστήμονες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιέννης στην Αυστρία (TU Wien) ανέπτυξαν το Heliofloat, μια λύση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε φουρτουνιασμένες θάλασσες.

Σχεδιασμένες με τρόπο ώστε να ανταπεξέρχονται στα κύματα και τις καταιγίδες, οι ελαφριές πλατφόρμες Heliofloat είναι εξοπλισμένες με πτυσσόμενους σημαντήρες παρόμοιους με πλωτά βαρέλια. Τα μαλακά υλικά στη βάση του Heliofloat του επιτρέπουν να «καβαλάει» τα κύματα αποτελεσματικότερα από τις βαριές πλατφόρμες των συμβατικών πλωτών φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Σύμφωνα με το TU Wien «δεν υπάρχει κάποιο μαξιλαράκι, αλλά ένα σύστημα που μοιάζει με στήλη αέρα που απορροφά τους κραδασμούς της κίνησης του νερού. Εάν οι δεξαμενές του αέρα σχεδιαστούν σωστά τότε  τα κύματα ανεβοκατεβαίνουν κάτω από το Heliofloat χωρίς να επηρεάζουν τη θέση της πλατφόρμας που παραμένει σταθερά πάνω από το νερό».

Τα Heliofloat προσφέρουν τρομακτικές δυνατότητες αφού εκτιμάται ότι μπορούν να υποστηρίξουν φωτοβολταϊκά πάνελ ή παραβολικά, ηλιοθερμικά κάτοπτρα με έκταση ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Άλλες δυνατότητες που προσφέρει το σύστημα είναι η προστασία υδατικών σωμάτων από την εξάτμιση του νερού, η χρήση του σε μονάδες αφαλάτωσης, ακόμα και η κατασκευή κατοικιών σε ανοικτή θάλασσα.

Ένα πρωτότυπο μοντέλο παρουσιάστηκε πρόσφατα σε έκθεση τεχνολογίας στο Ανόβερο της Γερμανίας, την οποία εγκαινίασαν η Καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ και ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Οι μηχανικοί πίσω από το Heliofloat αναζητούν επενδυτές για να αναπτύξουν σε εμπορική κλίμακα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ