2016-04-29 13:49:17
Φωτογραφία για Όλα όσα πρέπει να ξέρει κάθε γονιός για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο!
Και μόνο στο άκουσμα της ονομασίας της, όλοι οι γονείς τρομάζουμε. Και είναι λογικό, καθώς η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, συχνά γνωστή ως «βακτηριακή μηνιγγίτιδα», είναι μία αιφνίδια, απειλητική για τη ζωή λοίμωξη, η οποία εκδηλώνεται συχνά σε κατά τα άλλα υγιή άτομα χωρίς προειδοποιητικά σημεία.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος προκαλεί βακτηριακή μηνιγγίτιδα και σηψαιμία, οι οποίες είναι σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή.

Και το χειρότερο: είναι ύπουλη! Εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή ισόβια αναπηρία.

Περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει παρά τη θεραπεία, και 1 στα 5 άτομα που επιβιώνει εμφανίζει μόνιμες αναπηρίες, όπως είναι η εγκεφαλική βλάβη, η απώλεια ακοής ή οι μαθησιακές δυσκολίες.

Κάθε χρόνο, σημειώνονται περίπου 500.000 περιστατικά μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε όλο τον κόσμο, τα οποία προκαλούν περίπου 50.000 θανάτους


Τα βρέφη και οι έφηβοι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης.

μηνιγγίτιδα κολλάει

Το βακτήριο που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο μεταδίδεται με σταγονίδια και σάλιο.

Το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για αποικισμό και νόσηση.

Οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι:

Φιλί

Βήχας

Φτάρνισμα

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω συγκεκριμένων καθημερινών δραστηριοτήτων.

Προσοχή στα συμπτώματα

Τα αρχικά συμτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι συχνά μη ειδικά και μοιάζουν με αυτά της γρίπης, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο.

Όταν ένα άτομο νοσήσει, μπορεί να παρουσιάσει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

Αυχενική Δυσκαμψία

Υψηλό Πυρετό

Αιμορραγικό εξάνθημα

Σύγχυση

Πονοκέφαλο

Έμετο

Φωτοφοβία

Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να νοσεί, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρό σας! Είναι σημαντική η άμεση αντιμετώπιση με νοσηλεία σε νοσοκομείο και με αντιβιωτική αγωγή!

Πρόληψη της  Μηνιγγιτιδοκοκκικής Νόσου τύπου Β

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης και ελέγχου της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι μέσω του εμβολιασμού, ο οποίος παρέχει προστασία κατά των περισσότερων δυνατών βακτηριακών οροομάδων. Ειδικά για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Τύπου Β, που είναι η συνηθέστερη αιτία μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, το εμβόλιο στην Ελλάδα είναι διαθέσιμο εδώ και δύο χρόνια. Δυστυχώς όμως δεν αποζημιώνεται, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των παιδιών στην Ελλάδα να παραμένει ακάλυπτη ως προς την προστασία της από τη συγκεκριμένη Νόσο.

Το εμβόλιο αυτό μπορεί να γίνει σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και σε βρέφη από την ηλικία των 2 μηνών. Μάλιστα, καθώς οι μικρότερες ηλικιακές ομάδες είναι πιο ευάλωτες στη νόσο, καλό είναι ο εμβολιασμός να ξεκινά όσο το δυνατό νωρίτερα στη ζωή του παιδιού.

Ζητήστε από τον παιδίατρό σας να σας ενημερώσει σχετικά με το εμβόλιο αυτό!
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ