2016-05-04 08:33:42
Φωτογραφία για ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ EUROWORKING GROUP
Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, την Ελλάδα ως γνωστόν εκπροσωπεί ο υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς θα καταδείξει το κλίμα που επικρατεί ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει:  «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στηρίζουν την ελληνική πρόταση» για τον αυτόματο δημοσιονομικό «διορθωτή», με το ΔΝΤ ωστόσο να επιμένει ακόμα στη θέση του για νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων από τώρα, μέτρων που αφορούν κυρίως περικοπές μισθών και συντάξεων και απολύσεις στο Δημόσιο.

«Δεν νομοθετούμε νέα μέτρα» ήταν, πάντως, η απόφαση που βγήκε και από τη χθεσινή σύσκεψη υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε και χθες σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με Ευρωπαίους ομολόγους του. Μεταξύ αυτών και με τον Β. Σόιμπλε, ο οποίος αμέσως μετά προέβη σε μια… ήπια για… Σόιμπλε δήλωση για τη χώρα μας, προβλέποντας ότι δεν αναμένει κάποια μεγάλη ελληνική κρίση εντός του 2016. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου στη χθεσινή σύσκεψη σημειώθηκε:


1. Ιδιαίτερη ικανοποίηση από το δεύτερο κύμα ανακοινώσεων της Eurostat, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάκαμψη το Β’ εξάμηνο του 2016, αλλά και ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 

2. Οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης. 

3. Εξαιρετικά θετικές οι δηλώσεις Μοσκοβισί και Τουσκ, αλλά και η πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά. 

4. Ο Υπουργός Οικονομικών θα συνεχίσει τις επαφές και τις συζητήσεις με ομολόγους τους, σχετικά με την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης. 

5. Διαπιστώθηκε η καθημερινή προσπάθεια συγκεκριμένων ΜΜΕ να διασπείρουν παραπλανητικές ειδήσεις και καταστροφολογία. Είναι σαφές ότι η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν ήδη χάσει. 

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ