2016-05-06 09:15:37
Φωτογραφία για ΓΡΑΠΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΖΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
Γραπτή δέσμευση από τους δανειστές ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ζητάει τώρα η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο της Κομισιόν. Η εξέλιξη αυτή έχει αρχίσει ήδη να συζητείται και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει επιφορτιστεί να καταφέρει να μαζέψει την αναγκαία υποστήριξη από τα κράτη-μέλη μέχρι τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο, οι συζητήσεις και οι μυστικές επαφές θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς η ηγεσία της Κομισιόν όσο και της Ε.Ε. θεωρούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία περιπλέκουν πολύ την κατάσταση.

Σύμφωνα όμως με την πρώτη διερευνητική προσπάθεια του κ. Ντάισελμπλουμ, αρκετές χώρες-μέλη του ευρώ αντιτίθενται στην ελληνική απαίτηση, παρά το γεγονός ότι τόσο η Κομισιόν όσο και μερίδα ηγετών της Ε.Ε. το θεωρούν ως υποχρέωση της Ευρώπης να συζητήσει για το χρέος και συνεπώς φυσικό επακόλουθο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Αυτό όμως που ξάφνιασε τους αξιωματούχους είναι το γεγονός ότι εκτός από τις σκληροπυρηνικές χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Μάλτα και η Λεττονία, άρνηση εξέφρασαν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που τη δικαιολόγησαν ότι δεν διατίθενται για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους να «χαρίσουν» κάτι στην Ελλάδα καθώς και αυτές πέρασαν από σκληρά προγράμματα στήριξης.

«Υπήρξε μια αρχική έκπληξη για τη στάση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας
. Αυτό όμως που ισχυρίζονται δεν ισχύει. Επίσης η Γερμανία αρνείται με τη δικαιολογία ότι πρέπει να έχει την έγκριση της Βουλής για να ξεκινήσει τη συζήτηση για το χρέος. Είναι όμως ψέμα. Η απόφαση του 2012 συμπεριλαμβάνεται στο μνημόνιο που υπογράφτηκε το καλοκαίρι, συνεπώς καμία έγκριση δεν χρειάζεται για τη συζήτηση. Η έγκριση χρειάζεται για την απόφαση μόνο», αναφέρει ο αξιωματούχος της Κομισιόν.

Το ελληνικό αίτημα για γραπτή δέσμευση από τους δανειστές για το χρέος επιβεβαιώνει και αξιωματούχος του Eurogroup, ο οποίος είπε ότι: «Ο σχεδιασμός είναι να καταφέρει ο κ. Ντάισελμπλουμ να σχεδιάσει ένα road map για το ελληνικό θέμα και να το παρουσιάσει τη Δευτέρα, ώστε να υπάρξει τουλάχιστον μια πολιτική δέσμευση και απόφαση (political agreement) που θα δίνει την απαραίτητη ώθηση να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τις 24 Μαΐου».

Εδώ βεβαίως κρύβεται και μια παγίδα. Εάν δεν υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της απόφασης για το χρέος, αυτό μπορεί να τραβήξει πολύ, δημιουργώντας προβλήματα κυρίως στην ελληνική πλευρά, που χρειάζεται την έγκριση του ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης, και βεβαίως το Ταμείο για να δώσει το πράσινο φως χρειάζεται έγκυρη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Τρία πακέτα θα συζητήσει το Eurogroup για την Ελλάδα

Όπως ανέφερε η αρμόδια πηγή, η συζήτηση για την Ελλάδα θα χωριστεί σε τρία διαφορετικά πακέτα:

1. Τα μέτρα των 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ

2. Το πλάνο για τον λεγόμενο contingency mechanism

3. Τη συζήτηση για το χρέος.

Για το πρώτο πακέτο δεν αναμένονται προβλήματα. Για το δεύτερο πακέτο, η Ε.Ε. κλίνει προς την ελληνική πρόταση για τη θεσμοθέτηση ενός πλαισίου μέτρων και όχι το ένα προς ένα. Σε αυτό φαίνεται πως έχει αρχίσει να κλίνει και το Βερολίνο καθώς πάντα υπάρχει και η επιλογή να ζητηθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις ή η αναπροσαρμογή τους σε δεύτερο χρόνο. Το θέμα φαίνεται πως κολλάει προς το παρόν στη γραπτή δέσμευση για το χρέος, που η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει και έχει πείσει μερίδα αξιωματούχων, καθώς εκτιμά ότι με αυτή θα μπορέσει να περάσει από τη Βουλή όλο το πακέτο.

Το φαινόμενο brinkmanship

Όπως ανέφερε τρίτος αξιωματούχος που συμμετέχει στις συζητήσεις, προς το παρόν, όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, διατηρούν τις θέσεις τους ως διαπραγματευτική πίεση και θα φανερώσουν τις προθέσεις τους μόνο την τελευταία στιγμή. Καθώς υπάρχουν αρκετές χώρες που δεν επιθυμούν τη γραπτή δέσμευση για το χρέος, η σκληρή στάση του ΔΝΤ, που αναμένεται να εκπροσωπηθεί από τον Π. Τόμσεν τη Δευτέρα, μπαίνει σε δεύτερο κάδρο.

«Πρέπει πρώτα να λύσουμε τις δικές μας διαφορές. Μετά βλέπουμε για το Ταμείο», είπε η τρίτη πηγή, που δήλωσε ωστόσο ότι βλέπει το ΔΝΤ να υποχωρεί στο θέμα του contingency mechanism εάν λάβει ρήτρα εγγύησης από την Ε.Ε. και σαφές πλάνο για το χρέος.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Κομισιόν, εάν ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν καταφέρει να φέρει συμβιβαστική πρόταση την οποία και να επικυρώσει τη Δευτέρα έστω και ως πολιτική απόφαση, τότε τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και άλλοι ηγέτες θα αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο. Αυτή τη στιγμή οι Βρυξέλλες «βράζουν» και υπάρχει έντονη ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι προσπαθούν επικοινωνιακά να υποβαθμίσουν το γεγονός.

Το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολεί τόσο τον κ. Γιούνκερ όσο και τους Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ είναι να καταρρεύσει η συμφωνία για το προσφυγικό καθώς οι σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν παραμένουν κάκιστες. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται να γίνουν συζητήσεις σήμερα και αύριο κεκλεισμένων των θυρών στην Ιταλία, όπου βρίσκονται οι κ.κ. Γιούνκερ, Τουσκ και Σουλτς για να λάβουν μέρος σε εκδήλωση του Ματέο Ρέντσι. Μάλιστα στη ιταλική πρωτεύουσα βρίσκεται και η Αγκελα Μέρκελ. Και εκεί το μενού θα περιέχει Ελλάδα. 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η άποψη που επικρατεί τώρα και μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να στηριχθεί και ότι η Ευρωζώνη δεν αντέχει εκλογές ή πολιτική αστάθεια στη χώρα μας, γιατί υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοικτά που δεν τα παραδέχονται δημοσίως οι ιθύνοντες για να μη δίνουν «σχοινί» στην ελληνική πλευρά. Πάντως ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα τον Ιούνιο, στη συνεδρίαση του ΣΕΒ, μια επίσκεψη που είναι σχεδιασμένη εδώ και πολλούς μήνες, όμως χρονικά θα παίξει κάποιο ρόλο στις εξελίξεις μετά και τις δημόσιες παρεμβάσεις του κατά της στάσης του ΔΝΤ αλλά και του κ. Σόιμπλε.

Σε ερώτηση πάντως τι θα κάνει η Κομισιόν σε περίπτωση που το ΔΝΤ παραμείνει σκληρό και ζητήσει να νομοθετηθούν συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα, ο αξιωματούχος της Κομισιόν απάντησε ότι η Επιτροπή ίσως να μην κάνει πίσω, να παραμείνει στη θέση της ότι δεν χρειάζεται τέτοια νομοθέτηση και να παραπέμψει το θέμα για απόφαση στο Eurogroup.

Euro2day

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ