2016-05-06 17:06:16
Φωτογραφία για Μικρή πτώση για τις ΑΠΕ τον Φεβρουάριο – Βρόχος το έλλειμμα...
Έλλειμμα 45,03 εκατ. Ευρώ κατέγραψε το μήνα Φεβρουάριο, ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ, από 43,41 εκατ. Ευρώ ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του λειτουργού της ελληνικής αγοράς.

Όπως προκύπτει από τις ανανεωμένες εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ, που περιλαμβάνονται στο Δελτίο ΑΠΕ Μαρτίου, καθ” όλη τη διάρκεια του 2016 το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ θα αυξάνεται συνεχώς.

Αναλυτικότερα, ο ΛΑΓΗΕ προβλέπει ότι το Μάρτιο ο ειδικός λογαριασμός θα εμφανίσει έλλειμμα ύψους 44,28 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας τον Απρίλιο στα 73,85 εκατ. Ευρώ και τον Μάιο στα 111,17 εκατ. Ευρώ. Προοδευτικά το έλλειμμα θα συνεχίζει αυξάνεται για να διαμορφωθεί το Νοέμβριο στα 258,10 εκατ. Ευρώ και το Δεκέμβριο στα 236,72 εκατ. Ευρώ.

Αντίστοιχη θα είναι και η πορεία του 2017, καθώς εκτιμάται ότι ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ θα σημειώσει έλλειμμα της τάξης των 208,67 εκατ. τον Ιανουάριο και θα τερματίσει τη χρονιά με έλλειμμα 374,91 εκατ. ευρώ.


Η εικόνα δεν φαίνεται να αλλάζει και το 2018, όπου το πρώτο δίμηνο το έλλειμμα θα ανέλθει στα 350,98 εκατ. τον Ιανουάριο και στα 326,96 εκατ. τον Φεβρουάριο.

—Πώς θα καλυφθεί το έλλειμμμα

Στην επιλογή να αυξήσει το ποσοστό από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που θα κατευθύνονται στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, προκειμένου να ισοσκελιστούν τα προβλεπόμενα ελλείμματα, καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Έτσι, αντίο για 60% που προβλεπόταν αρχικά, στην Υπουργική Απόφαση που υπογράφεται εντός των επόμενων ημερών, το ποσοστό θα καθοριστεί στο 70%.

Από το υπόλοιπο 30% τα μισά θα χρηματοδοτούν το μέτρο της «αντιστάθμισης», δηλαδή της αποζημίωσης των βιομηχανιών για τα κόστη που συνεπάγεται γι΄ αυτές η συμμετοχή τους στο σύστημα των ρύπων. Μέχρι το τέλος του 2015 το μέτρο της αντιστάθμισης καλυπτόταν, στο σύνολο του κόστους του από τις δημοπρασίες ρύπων.

Το υπόλοιπο 15% θα χρηματοδοτεί την υλοποίηση των υποχρεωτικών πλέον πολιτικών που επιβάλει η Κοινοτική Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση.

Σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία που ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο, το 50% των εσόδων από τις δημοπρασίες θα πρέπει να κατευθύνεται σε «πράσινες δράσεις», όπως διασταλτικά θεωρείται και η ενίσχυση των ΑΠΕ.

Το ΥΠΕΝ φέρεται να έχει αποφασίσει, αντί του «υποχρεωτικού» 50% να ορίσει το 70%.

Ως αιτίες της εκτόξευσης του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού εντοπίζονται η πτώση της διεθνούς τιμής των ρύπων,  η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η κάθετη πτώσης της Oριακής Tιμής Συστήματος στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η πρόσφατη μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το ΕΤΜΕΑΡ είναι το βασικό εργαλείο για την απόσβεση τυχόν ελλειμμάτων των ΑΠΕ, αλλά η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μην το αυξήσει (όπως θα κάνει με το ΦΠΑ και μια σειρά άλλων ειδικών φόρων κατανάλωσης).

—Πτώση στην εγκατεστημένη ισχύ

Σύμφωνα με το δελτίο, η εγκατεστημένη ισχύος των μονάδων ΑΠΕ το μήνα Φεβρουάριο για το σύνολο της επικράτειας διαμορφώθηκε στα 5.288 MW έναντι 5.290 MW ένα μήνα νωρίτερα.

Η μοναδική τεχνολογία ΑΠΕ που σημείωσε άνοδο κατά τον εξεταζόμενο μήνα ήταν τα αιολικά, που από τα 2.179 MW αυξήθηκαν στα 2.180 MW.

Όλες οι υπόλοιπες ΑΠΕ παρέμειναν σταθερές, με τα φωτοβολταϊκά να διατηρούνται στα 2.229 MW, τα μικρά υδροηλεκτρικά στα 224 MW, τις μονάδες βιομάζας-βιοαερίου στα 52 MW και τη Συμπαραγωγή στα 230 MW.

Εξαίρεση αποτέλεσαν τα φωτοβολταϊκά σε στέγες, η ισχύς των οποίων κινήθηκε πτωτικά από τα 376 MW το Γενάρη στα 374 MW τον Φεβρουάριο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ