2016-05-11 18:47:43
Φωτογραφία για ΕΞΑΓΟΡΑ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΝΤ ΑΠΟ ΤΟΝ ESM ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ
Η γερμανική εφημερίδα Die Welt αποκαλύπτει δισέλιδο έγγραφο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στο οποίο προτείνει, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, την εξόφληση μέρους του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ από τον ESM. Το έγγραφο αυτό σκιαγραφεί τις ήδη συζητούμενες επιλογές, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η κάλυψη μιας πιθανής ανόδου των επιτοκίων, όμως ο Ρέγκλινγκ συμπεριέλαβε ένα σημείο, το οποίο κατά την εφημερίδα θα μπορούσε να κρύβει μια πολιτική βόμβα: Τη δυνατότητα να εξοφλήσουν οι Ευρωεταίροι ένα μέρος τουλάχιστον των ελληνικών οφειλών προς το ΔΝΤ.

Η πρόταση αυτή αναφέρεται στο τέλος του δισέλιδου εγγράφου ως ένα πιθανό συμπληρωματικό μέτρο: «Η εξαγορά (Buy-out) του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ έχει οικονομικό όφελος για την Ελλάδα, διότι η υποστήριξη του EMS γίνεται με ευνοϊκότερους όρους και έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Η Ελλάδα πληρώνει τόκους για παλαιά δάνεια του ΔΝΤ με επιτόκιο 3,5%. Αντίθετα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δανείζει με χαμηλότερο επιτόκιο, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή κάτω του 1%. Επομένως η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολλά χρήματα», όπως επισημαίνει η εφημερίδα.


«Βέβαια, το θέμα είναι ευαίσθητο, διότι θα σήμαινε πως θα άλλαζε ο διεθνής καταμερισμός βαρών του ελληνικού προγράμματος, αφού οι Ευρωπαίοι και η Γερμανία, θα εγγυηθούν μελλοντικά για περισσότερα ελληνικά χρέη, ενώ αντίθετα το ΔΝΤ θα φέρει μελλοντικά λιγότερα βάρη, αλλά την πρόταση μπορεί να τη δει κανείς ως εργαλείο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι πολιτικοί» γράφει η Welt.

«Υπό την προϋπόθεση της πολιτικής στήριξης της πρότασης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μπορούσε στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας να αξιοποιήσει τους ''ανεκμετάλλευτους πόρους'', ώστε να εξυπηρετήσει εγκαίρως τα δάνεια του ΔΝΤ και να τα εξοφλήσει» αναφέρει στο έγγραφό του ο Ρέγκλινγκ.

Και τέτοιοι πόροι πράγματι υπάρχουν, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα, αφού «Οι Ευρωπαίοι είχαν κρατήσει το καλοκαίρι από το πακέτο σωτηρίας ύψους 86 δισ. ευρώ 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για την σωτηρία των τραπεζών, όμως, δεν χρησιμοποιήθηκαν όλα τα χρήματα. Θεωρητικά υπάρχουν 15 δισ. για να εξοφληθούν τα εκκρεμή (ελληνικά) δάνεια προς το ΔΝΤ».

Σύμφωνα με την Welt, o ESM υπολογίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα οφείλει το 2018 στο ΔΝΤ μόνο 17,6 δισ. ευρώ πλέον, εφόσον το ΔΝΤ συμμετάσχει με 6 δισ. ευρώ στο τρέχον πρόγραμμα σωτηρίας. Εάν οι Ευρωεταίροι υποστηρίξουν όλα τα μέτρα που αναφέρονται στο έγγραφο, η Αθήνα θα μπορούσε να μειώσει δραστικά το δημόσιο χρέος της, εκτιμά ο ESΜ και το ελληνικό χρέος θα μειωνόταν από 183% στο 74% του ΑΕΠ.

Την πρόταση χαρακτηρίζει καλή και το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας, το οποίο συνηγορεί υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα σωτηρίας: «Για να κάνει αυτήν την απόφαση πιο εύκολη στο ΔΝΤ, μπορεί ο ESM να αναλάβει τις τωρινές οφειλές της Ελλάδας προς το ΔΝΤ» όπως είπε στην εφημερίδα ο εμπειρογνώμονάς του Γιούργκεν Μάτες. «Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ενισχυθεί η προθυμία των μετόχων του ΔΝΤ να συμφωνήσουν στη συμμετοχή τους στο τρίτο πακέτο» συμπληρώνει.

Σχολιάζοντας αοό την πλευρά του, την πρόταση που υπέβαλε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ για το ελληνικό χρέος, ο κ. Γιέγκερ σημείωσε ότι δεν συνιστά τεχνικό μέτρο, αλλά πηγαίνει σαφώς πέρα από το θέμα διαχείρισης χρέους: «Αν το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά από ενδεχομένως απαραίτητη χρήση του αυτόματου μηχανισμού, υπάρξει ακόμη ανάγκη για στήριξη της χρηματοδότησης του ελληνικού προϋπολογισμού με μέτρα για το χρέος, τότε για αυτό έχουν εισαχθεί κάποια στοιχεία στην συζήτηση ως πιθανά στοιχεία. Αλλά και αυτό δεν είναι κάτι επαναστατικό, διότι η Σύνοδος Κορυφής του περασμένου καλοκαιριού μίλησε ήδη για αναδιάρθρωση του χρέους και πρόκειται ακριβώς για αυτά τα θέματα. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι απλώς αναδεικνύονται κάποιοι πιθανοί τρόποι». 

Αυτό που έκανε ο κ. Ρέγκλινγκ στο Eurogroup, συνέχισε ο Γιέγκερ, «Ήταν να φέρει τέσσερα πιθανά στοιχεία στην συζήτηση, αλλά τονίζω ότι δεν έγινε συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών για λεπτομέρειες. Όλα αυτά δεν περιλαμβάνονται στη διαχείριση χρέους, αλλά στην πιο ευρεία συζήτηση. Τώρα υπάρχει μια εντολή εργασίας στο τεχνικό επίπεδο (EWG), να επεξεργαστεί αυτή τη ρήτρα για το χρέος ως τις 24 Μαΐου. Αυτές οι συνομιλίες θα τρέξουν τις επόμενες εβδομάδες. Θα είναι σίγουρα πολύ εντατικές και στις 24 θα δούμε σε ποια διατύπωση θα καταλήξουμε. Σημαντικό, όμως, είναι ότι έχουμε ένα συνολικό αποτέλεσμα -επιτυχής ολοκλήρωση, αυτόματος μηχανισμός και τότε μπορούμε υπό τις αναφερθείσες προϋποθέσεις και μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις, να συζητήσουμε και για τη μείωση του βάρους του χρέους». 

«Ορίσαμε μια διαδικασία, την οποία, όπως περιγράφεται και στη δήλωση του Eurogroup, μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί. Από τη μια πλευρά σημειώνεται πως ό,τι υπάγεται στη διαχείριση του χρέους, τεχνικές λειτουργίες τις οποίες μπορεί να αναλάβει ο ESM στο πλαίσιο των δικών του δράσεων για αναχρηματοδότηση, μπορούν να γίνουν άμεσα. Αυτό είναι τεχνικό θέμα που δεν έχει να κάνει με την ουσία του προγράμματος. Πέρα από αυτό αποφασίστηκε ότι, εάν το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς και εάν υπάρξει ένα κενό και ο αυτόματος μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί -άρα δύο προϋποθέσεις- και τότε είναι ακόμη αναγκαίο να γίνει συζήτηση για μέτρα σε ό,τι αφορά το χρέος, τότε θα είμαστε πρόθυμοι να μπούμε σε μια συζήτηση», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ, θεωρώντας πως έτσι αποσαφηνίστηκε η εντολή εργασίας της Συνόδου Κορυφής από το καλοκαίρι 2015. 

«Τώρα αναφέρονται συγκεκριμένα κάποια θέματα, για τα οποία θα μπορέσουμε τότε να σκεφτούμε, αλλά δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι έχουν ήδη αποφασιστεί κάποια πράγματα. Αυτό που κατά βάση συζητούμε είναι "ένας οδικός χάρτης για έναν οδικό χάρτη", δηλαδή συμφωνήσαμε μια διαδικασία, ώστε στο τέλος να αποφασίσουμε μια διαδικασία και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας υπάρχει ένα τελευταίο βήμα, όπου μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2018, θα συζητήσουμε πιθανώς, εάν οι δύο προϋποθέσεις που προανέφερα υπάρχουν, ποια μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν σε ό,τι αφορά το χρέος». Αυτό ρητά δεν είναι κούρεμα χρέους, τόνισε ο εκπρόσωπος του Βολφγκανγκ Σόιμπλε και, όπως υποστήριξε, όλοι στο Eurogroup ήταν σύμφωνοι επ' αυτού, ενώ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ρητά ότι αυτή η συζήτηση και οι συνεννοήσεις που περιλαμβάνονται στη Δήλωση του Eurogroup, δεν συνιστούν ουσιώδη αλλαγή στο πρόγραμμα. 

Ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε τόνισε, επίσης, ότι στις 24 Μαΐου δεν θα αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα οδηγούσαν αναγκαστικά σε μια αλλαγή του προγράμματος. «Θα αναδείξουμε δρόμους πώς, υπό τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις, στο τέλος, μετά το 2018, θα μπορούσε να διεξαχθεί μια τέτοια συζήτηση για το χρέος». 

Επισήμανε, δε, ότι ο ESM δίνει στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα χρήματα υπό πολύ συμφέροντες όρους και ο ίδιος αναχρηματοδοτείται από τις αγορές. «Το θέμα είναι κατά βάση πώς μπορεί κανείς να βελτιστοποιήσει την αναχρηματοδότηση του ESM στις αγορές κατά τρόπο ώστε με μια μακροπρόθεσμη προοπτική το ελληνικό βάρος χρέους να σταθεροποιηθεί σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο», κατέληξε ο Μάρτιν Γιέγκερ.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ