2016-05-14 10:33:12
Φωτογραφία για Ντόμινο εξελίξεων στην Αυστρία από την άνοδο της ακροδεξιάς
Την έξοδο από την σφοδρή πολιτική κρίση και το αδιέξοδο που προκαλεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην Αυστρία καλείται να βρει ο πετυχημένος μάνατζερ και νέος καγκελάριος, Κρίστιαν Κερν.

Ο 50χρονος Κρίστιαν Κερν, ήταν γενικός διευθυντής των δημόσιων Ομοσπονδιακών Αυστριακών Σιδηροδρόμων και θα είναι ο νέος αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση συνασπισμού που οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν σχηματίσει με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, διαδεχόμενος στα δύο αυτά αξιώματα τον Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά την περασμένη Δευτέρα.

Η απόφαση για την επιλογή του Κερν ήταν ομόφωνη από τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των Σοσιαλδημοκρατών στα 9 ομόσπονδα κρατίδια. Την επιλογή του νέου αρχηγού του κόμματος και μελλοντικού καγκελαρίου, θα επικυρώσουν τυπικά την ερχόμενη Τρίτη κατά την κοινή συνεδρίαση τους τα δύο ανώτερα όργανα των Σοσιαλδημοκρατών, το Προεδρείο και η Διοικούσα Επιτροπή, ενώ η ορκωμοσία του νέου καγκελαρίου από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ, μπορεί να γίνει στη συνέχεια, ήδη την Τρίτη, ή το πρωί της Τετάρτης που αναμένονται οι δηλώσεις του στην αυστριακή Βουλή.


Βασικός στόχος του Κερν θα είναι να βάλει «φρένο» στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τα οποία προκλήθηκαν μετά την νίκη της ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές της 24ης Απριλίου. Ο υποψήφιος του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPO), Νόρμπερτ Χόφερ είναι το «φαβορί» για την προεδρία της Αυστρίας στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου κόντρα στον υποψήφιο των Πρασίνων, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν.

Το γεγονός ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή οι Σοσιαλδημοκράτες και το Λαϊκό Κόμμα, δεν κατάφεραν ούτε καν να έχουν υποψήφιο στο δεύτερο γύρο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και οξυμένα εσωτερικά προβλήματα στην κυβέρνηση, τα οποία και οδήγησαν στην παραίτηση του καγκελάριου, Βέρνερ Φάιμαν.

Ο Φάιμαν εισέπραξε την δυσαρέσκεια και την οργή των ψηφοφόρων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από την αυστριακή κυβέρνηση. Αρχικά η Βιέννη τάχθηκε υπέρ της «γραμμής» της Άνγκελα Μέρκελ για το άνοιγμα των συνόρων. Παρόλα αυτά με φόντο την αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς στις δημοσκοπήσεις η Βιέννη άλλαξε άρδην στάση και προχώρησε στο κλείσιμο των συνόρων.

Ποιος είναι ο νέος καγκελάριος

Ο Κρίστιαν Κερν γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1966 στη Βιέννη, γιος ενός ηλεκτρολόγου και μιας γραμματέα. Μεγάλωσε σε λαϊκή συνοικία της και αργότερα σπούδασε δημοσιολογία, ενώ δραστηριοποιήθηκε στη Νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Σε ηλικία 25 χρόνων διετέλεσε βοηθός του τότε υφυπουργού καγκελαρίας των Σοσιαλδημοκρατών Πέτερ Κοστέλκα και αργότερα διευθυντής του γραφείου του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στην αυστριακή Βουλή.

Από το 1997 είχε διευθυντική θέση στον Ομιλο των αυστριακών Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού και το 2010 ανέλαβε γενικός διευθυντής των δημόσιων Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ