2016-05-15 20:11:44
Φωτογραφία για Ιδού ο φορολογικός-ασφαλιστικός Αρμαγεδδώνας
Από τους Σπύρο Δημητρέλη και Δημήτρη Κατσαγάνη

Capital.gr

Σε πρωτοφανή ταυτόχρονο διπλό "κλοιό" θα βρεθούν φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι από φέτος ώστε η κυβέρνηση να εξοικονομήσει 5,8 δισ. ευρώ έως το 2018. Την ίδια στιγμή που έρχονται μειώσεις σε συντάξεις, εφάπαξ και ΕΚΑΣ και αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, μειώνεται το αφορολόγητο και αυξάνεται ο ΦΠΑ και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης.

Σύμφωνα με αναλυτικά παραδείγματα, τα οποία επεξεργάστηκε το "Κεφάλαιο", η επιβάρυνση ορισμένων κοινωνικών κατηγοριών (π.χ., γιατροί, δικηγόροι) λόγω των επιπλέον μέτρων φτάνει ακόμα και το 63% του εισοδήματός τους, δείχνοντας το εύρος της "λαίλαπας" που φέρνουν τα τα νέα μέτρα.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ζητά περισσότερους φόρους και εισφορές, ενώ μειώνει τα εισοδήματα των πολιτών, ανεξαρτήτως "κλίμακας" αποδοχών, ενθαρρύνοντας την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή τη στιγμή που τα δημόσια έσοδα από τις δύο αυτές πηγές δεν έχουν πάψει να "αγκομαχούν" μαζί με την οικονομία.


Έτσι, το μόνο που κάνουν οι κυβερνώντες είναι να βάζουν "τρικλοποδιά" στα ίδια τα μέτρα που επιχειρούν να περάσουν, μαζί και στους δημοσιονομικούς στόχους για φέτος αλλά και τα επόμενα 2 χρόνια. Και αυτό σε μια συγκυρία, όπου κάθε απόκλιση από αυτούς τους στόχους θα φέρνει εφεξής "αυτόματη" περικοπή δημοσίων δαπανών. Παράλληλα, με το "μείγμα πολιτικής" που έχει επιλέξει η κυβέρνηση διαιωνίζεται το "καθεστώς" της ύφεσης στην οικονομία, αλλά και της απελπισίας όχι μόνο στους αυταπασχολουμένους και στους εργοδότες, αλλά και στους μισθωτούς και συνταξιούχους, τους οποίους υποτίθεται πως "προστατεύει" αναλογικά περισσότερο από τους "μεγαλοεισοδηματίες". Εξάλλου, η αναλογικά μεγαλύτερη επιβάρυνση από φόρους και εισφορές στις πλάτες των "μεγαλοεισοδηματιών" θα γυρίσει πιθανότατα σαν "μπούμερανγκ" σε βάρος και των "χαμηλοεισοδηματιών".

Και αυτό γιατί δεν αποκλείεται τα μεγαλύτερη βάρη στις πλάτες στα υψηλά κοινωνικά κλιμάκια να μετακυλιστούν στα χαμηλότερα, όπως, π.χ., με μειώσεις μισθών και προσωπικού. Έτσι οι χαμηλο-εισοδηματίες που "προστατεύονται" από την κυβέρνηση θα υποστούν πολλαπλό χτύπημα, καθώς θα πληρώσουν άμεσα τα νέα ασφαλιστικά-φορολογικά μέτρα, αλλά και έμμεσα, λόγω της πίεσης που θα ασκηθεί από τους εξαιρετικά πλέον "δημοσιονομικά" βεβαρημένους "μεγαλοεισοδηματίες".

Τι αλλάζει στη φορολογία

Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος όλων των φορολογουμένων περιλαμβάνει το φορο-ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή. Παράλληλα αναμένονται και οι αυξήσεις στην έμμεση φορολογία (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης), που θα κοστίσουν την επόμενη τριετία στους φορολογουμένους επιπλέον 1,65 δισ. ευρώ.

Συνολικά, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν από φέτος έως και το 2018 πρόσθετους φόρους 3,6 δισ. ευρώ. Όλοι οι επερχόμενοι φόροι της επόμενης τριετίας θα πληρωθούν μέσω των ακόλουθων αλλαγών στη φορολογία:

-Νέα κλίμακα φορολόγησης των μισθών, συντάξεων και του εισοδήματος από αγροτική δραστηριότητα με καθιέρωση χαμηλότερου αφορολόγητου ορίου και σύνδεσή του με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου. Η έκπτωση φόρου που δίνεται στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων μειώνεται από τα 2.100 ευρώ στα 1.900 για όσους δεν έχουν παιδιά, στα 1.950 για όσους έχουν ένα παιδί, στα 2.000 ευρώ για όσους έχουν δυο παιδιά και στα 2.100 ευρώ για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά.

Αυτό οδηγεί σε αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ για όσους δεν έχουν παιδιά, στα 8.864 για όσους έχουν ένα παιδί, 9.091 για όσους έχουν δυο παιδιά και 9.545 για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά.

-Καθιέρωση νέα κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης με συντελεστές που φθάνουν ακόμη και το 10%.

-Φορολόγηση του εισοδήματος από μισθούς και ελευθέριο επάγγελμα με την ίδια κλίμακα φορολόγησης, αλλά χωρίς την παροχή έκπτωσης φόρου, δηλαδή χωρίς αφορολόγητο.

-Άθροιση του εισοδήματος από μισθούς και από ελευθέριο επάγγελμα και τη φορολόγηση με την ίδια κλίμακα, αλλά παροχή έκπτωσης φόρου μόνο για το εισόδημα από μισθούς.

-Διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια αλλά με πολύ σημαντική αύξηση των συντελεστών. Για εισόδημα έως τα 12.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 αυξάνεται από το 33% σε 35% και για εισόδημα από 35.000 ευρώ και πάνω καθιερώνεται νέος συντελεστής 45%.

-Οι αγρότες θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών.

-Αυξάνεται ο φόρος στα μερίσματα από το 10% στο 15%.

-Καταργείται η κλίμακα φορολόγησης των κερδών των προσωπικών επιχειρήσεων που ήταν από 26% έως 33% και καθιερώνεται ενιαίος συντελεστής 29%.

-Αυξάνεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

-Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα, τα τσιγάρα και τα οινοπνευματώδη και επιβάλλονται νέοι φόροι σε ευρυζωνικές συνδέσεις, ηλεκτρονικό τσιγάρο και συνδρομητική τηλεόραση.

Επιχειρήσεις

Χαμένες των αλλαγών στη φορολογία και το ασφαλιστικό είναι και οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες. Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των μικρομεσαίων προσωπικών επιχειρήσεων από το 26% στο 29% λόγω κατάργησης της κλιμακωτής φορολόγησης και θέσπισης ενιαίου συντελεστή 29%, η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για τους μισθωτούς που απασχολούν, η επιβολή εργοδοτικής εισφοράς και για τους εργαζομένους με μπλοκάκι που απασχολούν καθώς και η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 15% προκαλεί επιβαρύνσεις.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών προκύπτει μείωση των καθαρών κερδών με αποτέλεσμα να μειώνεται και ο οφειλόμενος φόρος εισοδήματος. Ωστόσο, συνολικά η αύξηση των εισφορών υπερκαλύπτει τις όποιες ελαφρύνσεις και προκαλεί σημαντική αύξηση του φορολογικού βάρους.

Για παράδειγμα, μια μικρομεσαία επιχείρηση με ετήσια κέρδη 30.000 ευρώ που απασχολεί και έναν μισθωτό θα έχει μια αύξηση του συνολικού φορολογικού και ασφαλιστικού της βάρους κατά 3.954 ευρώ. Αντίστοιχα, μια μεγάλη επιχείρηση που έχει ετήσια κέρδη 1.000.000 ευρώ και προχωρά σε διανομή του συνόλου των μετά φόρων κερδών της στους μετόχους της θα έχει μια συνολική επιβάρυνση σε επίπεδο επιχείρησης και μετόχων της τάξης των 43.094 ευρώ. Μια μεσαία επιχείρηση με ετήσια κέρδη 200.000 θα έχει μια συνολική επιβάρυνση για τη χρήση του 2016 της τάξης των 7.462 ευρώ.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Την "τιμητική" τους έχουν και οι αυταπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το επικείμενο μπαράζ μέτρων στο "καθεστώς" των εισφορών και των φόρων.

Ο συνδυασμός του διπλού ασφαλιστικού "χαρατσιού" του 26,9% που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017, και της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης για τα υψηλά εισοδήματα δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο για μία μεγάλη μερίδα των επαγγελματιών αυτής της χώρας.

Οι εκπτώσεις έως 55% σε όσους επιστήμονες (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) που δηλώνουν έως 55.000 ευρώ για την περίοδο 2017-2020 δεν φαίνεται να ελαφρύνει αποφασιστικά την ασφαλιστική επιβάρυνση των συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων, η οποία συνολικά αυξάνεται προπαντός για όσους δηλώνουν πάνω από 15.000-20.000 ευρώ ετησίως. Μεγάλες απώλειες θα υποστούν όσοι δηλώνουν εισόδημα πάνω από 55.000-60.000 ευρώ, λόγω της ταυτόχρονης μεγάλης αύξησης των συντελεστών εισφορών και φόρων.

'Ετσι, για παράδειγμα, ένας δικηγόρος που δηλώνει εισόδημα 35.000 ευρώ ετησίως θα δει την επιβάρυνσή του από το νέο ασφαλιστικό-φορολογικό να αυξάνεται φέτος κατά 3.907 ευρώ. Ένας γιατρός που δηλώνει 90.000 ευρώ ετησίως θα δει την επιβάρυνσή του να αυξάνεται κατά 25.470 ευρώ.

Η αύξηση της επιβάρυνσης των επαγγελματιών από φόρους-εισφορές έρχεται σε αντίθεση με τις απώλειες που έχουν υποστεί τα εισοδήματά τους την περίοδο 2010-2015. 

Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό

Σε κύκλο διαδοχικών μειώσεων μπαίνει το σύνολο σχεδόν των συνταξιούχων της χώρας, μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου Κατρούγκαλου την περασμένη Κυριακή.

Τα πρώτα "θύματα" του νέου ασφαλιστικού θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι συνταξιούχοι άνω των 1.300 ευρώ, εργοδότες και μισθωτοί που καταβάλλουν εισφορές για την επικουρική ασφάλιση, αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η εξοικονόμηση του 1 δισ. ευρώ τους επόμενους μόλις έξι μήνες κυρίως θα προκύψει από τις επικείμενη κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) για το 20% περίπου των δικαιούχων του (80.000 άτομα), τις μειώσεις σε περίπου 260.000 ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις οι οποίες, αθροιζόμενες με τις κύριες συντάξεις, ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ, αλλά και την αύξηση των εισφορών για τον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης κατά 1% από την 1η Ιουνίου 2016 (αφορά πάνω από 240.000 επιχειρήσεις που ασφαλίζουν 1,8 εκατομμύριο μισθωτούς στο ΙΚΑ), σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο.

Η κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% περίπου των δικαιούχων θα γίνει μέσω της εισαγωγής πιο αυστηρών κριτηρίων τα οποία πρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα:

-Συμπλήρωση 65ου έτους της ηλικίας

-Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.972 ευρώ.

-Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.884 ευρώ.

-Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο να μην υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ.

Στο επίκεντρο των μειώσεων θα βρεθούν οι επικουρικές συντάξεις από 170 ευρώ και πάνω, οι οποίες μαζί με τις αντίστοιχες κύριες συντάξεις των 1.130 ξεπερνούν το "όριο προστασίας" των 1.300 ευρώ. Οι περικοπές οι οποίες θα υποστούν οι επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ θα ανέλθουν μεσοσταθμικά στο 20%-25%. Μια τέτοια μείωση στις επικουρικές συντάξεις θα επιφέρει μείωση 2,5%-3% στις συνολικές αποδοχές των συνταξιούχων (μιας και οι επικουρικές συντάξεις αντιστοιχούν στο 15% της κύριας σύνταξης).

Από την άλλη μεριά, οι αυξημένες κατά 1% εισφορές της επικουρικής ασφάλισης θα μοιραστούν ισόποσα μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, κατά 0,5% θα αυξηθεί η εργοδοτική εισφορά και επιπλέον κατά 0,5% θα αυξηθεί η εργατική εισφορά, επιβαρύνοντας κατά αντίστοιχο ποσοστό το εισόδημα τόσο των εργοδοτών όσο και των μισθωτών, και μάλιστα σε συνθήκες που ο μέσος μηνιαίος μισθός στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζει να μειώνεται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΚΑ .

Παράλληλα, αναμένεται φέτος:

-Μείωση 10%-15% στα εφάπαξ τα οποία αναμένουν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και έπειτα περίπου 60.000 συνταξιούχοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Έτσι, το μέσο εφάπαξ, π.χ., του Δημοσίου, θα πέσει από τα 29.000 στα 25.000 ευρώ περίπου.

-Μείωση 32,5% στα μερίσματα (θα δίδονται εφεξής ανά τρίμηνο) τα οποία λαμβάνουν περίπου 290.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου. Έτσι, το μέσο μέρισμα θα πέσει από τα 140 ευρώ στα 90 ευρώ, ρίχνοντας τις μέσες αποδοχές των συνταξιούχων του Δημοσίου κατά 4%.

-Συνολικά, τα μέτρα χωρίζονται σε τέσσερις ετήσιες "δόσεις" την περίοδο 2016-2019, με την πιο μεγάλη εξ αυτών να ξεκινά φέτος με στόχο την εξοικονόμηση σχεδόν 1 δισ. ευρώ στο β' εξάμηνο του 2016. Εξάλλου, από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα ισχύει η εισφορά 20%, συν 6,9% επί του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών. 

Μπλοκάκια

Μεγάλοι χαμένοι των αλλαγών στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές είναι όσοι εργάζονται με μπλοκάκι, και ειδικά όσοι, εκτός από εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, έχουν και εισόδημα από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή αμείβονται και με μπλοκάκι. Οι επιβαρύνσεις προκαλούνται επειδή πλέον το εισόδημα από το μπλοκάκι θα επιβαρύνεται με ασφαλιστικές εισφορές, ενώ μεγάλες είναι και οι επιβαρύνσεις λόγω της άθροισης του εισοδήματος από μισθούς και μπλοκάκι και τη φορολόγησή τους με την ενιαία φορολογική κλίμακα. Και αυτό διότι με το προηγούμενο καθεστώς το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνταν με συντελεστή 26% έως 33% και πλέον θα φθάνει να φορολογείται ακόμη και με συντελεστή 45%. Να σημειωθεί, όμως, ότι προκύπτουν ελαφρύνσεις για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα μόνο από μπλοκάκι (αμείβονται με μπλοκάκι αλλά επί της ουσίας εργάζονται ως μισθωτοί και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών). Αυτό ισχύει, ωστόσο, με την προϋπόθεση ότι οι εργοδότες τους θα εφαρμόσουν τον νόμο και θα καταβάλουν περίπου το 13,3% που είναι η εργοδοτική ασφαλιστική εισφορά στα μπλοκάκια (άλλο περίπου 6,7% θα πληρώνει ο εργαζόμενος).

Για παράδειγμα, εργαζόμενος ως μισθωτός με μπλοκάκι και ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ θα έχει μια ελάφρυνση της τάξης των 1.931 ευρώ, επειδή την εισφορά θα την καλύπτει πλέον κατά ένα σημαντικό μέρος ο εργοδότης του. Ωστόσο, με δεδομένη την ασφυξία στην αγορά είναι πολύ πιθανό πολλοί εργοδότες εργαζομένων με μπλοκάκι να μεταφέρουν μέρος ή το σύνολο της εισφοράς στους εργαζομένους διατηρώντας το ποσό που εκταμιεύουν στο ίδιο ύψος.

Συνταξιούχοι

Καμία από τις βασικές κατηγορίες συνταξιούχων δεν θα μείνει αλώβητη από το επερχόμενο ασφαλιστικό-φορολογικό πακέτο μέτρων. Την ίδια στιγμή που αναμένεται να μειωθούν οι συντάξεις, αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι, αλλά και μειώνεται το αφορολόγητο, "ροκανίζοντας" από κάθε πλευρά το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων.

Η κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου και φυσικά τις αυξήσεις σε ΦΠΑ-Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης θα δώσει τριπλό χτύπημα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Έτσι, ένας συνταξιούχος με συνολικό εισόδημα 12.000 ευρώ θα χάσει σε ετήσια βάση 3.231 ευρώ ή το 26% του εισοδήματος το οποίο δηλώνει. Μ' άλλα λόγια, το 1/4 του εισοδήματος των χαμηλοσυνταξιούχων το παίρνει το κράτος, διαψεύδοντας έτσι κάθε κυβερνητική αιτίαση περί "προστασίας" όσων πολιτών έχουν χαμηλές αποδοχές.

Αλλά και ένα ζευγάρι συνταξιούχων με συνολικό εισόδημα 37.320 αποκλειστικά από συντάξεις θα υποστεί μία επιπλέον επιβάρυνση 1.550 ευρώ το 2016 (δηλαδή σχεδόν μία σύνταξη ετησίως) σε σχέση με πέρσι λόγω κυρίως των επικείμενων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ. Εξάλλου, ένα ζευγάρι συνταξιούχων με εισόδημα 25.668 ευρώ θα χάσει 903 ευρώ (ή 3,5% του δηλωθέντος εισοδήματός τους) περισσότερα φέτος σε σχέση με πέρσι, λόγω κυρίως και πάλι της επικείμενης μείωσης των επικουρικών συντάξεων.

Μισθωτοί

Από τις αλλαγές στη φορολόγηση του εισοδήματος των μισθωτών, την αύξηση της εισφοράς του εργαζομένου αλλά και τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων προκαλείται στις περισσότερες κατηγορίες μισθωτών σημαντική μείωση εισοδήματος. Μάλιστα προκαλείται μείωση διαθέσιμου εισοδήματος ακόμη και σε φορολογουμένους με πολύ χαμηλό εισόδημα (π.χ., κάτω των 600 ευρώ μηνιαίως) λόγω της αύξησης της έμμεσης φορολογίας.

Όσον αφορά την καθαρή επίπτωση των νέων φορολογικών κλιμάκων στο εισόδημα των μισθωτών, προκύπτουν επιβαρύνσεις για φορολογουμένους που, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, το εισόδημά τους ξεκινά από τις 8.636 ευρώ λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου που ήταν το 2015 στα 9.545 ευρώ. Προκύπτουν και ελαφρύνσεις για όσους μισθωτούς έχουν ετήσιο εισόδημα μεταξύ 28.000 και 44.000 ευρώ.

Στα παραδείγματα που έχει επεξεργαστεί το "K" μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα έχει συνολική ετήσια επιβάρυνση 539 ευρώ, δηλαδή θα χάσει από τους νέους φόρους και την αύξηση των εισφορών περίπου το 70% ενός μηνιαίου μισθού του. Την ίδια ώρα ένα ζευγάρι μισθωτών που έχουν μικρομεσαίο εισόδημα, δηλαδή με 18.000 ο σύζυγος και 12.000 η σύζυγος θα χάσουν από φόρους και εισφορές εισόδημα 780 ευρώ. Μεγάλοι χαμένοι και οι υψηλόβαθμοι του ιδιωτικού τομέα. Στέλεχος επιχείρησης με ετήσιο εισόδημα 80.000 θα χάσει εισόδημα 3.231 ευρώ, δηλαδή περίπου 60% ενός μηνιαίου μισθού του.

Διπλό ασφαλιστικό "χαράτσι" 26,9% και στους μετόχους

Με βάση το ίδιο ασφαλιστικό "καθεστώς" με τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές επί του εισοδήματος τους για κύρια σύνταξη (20%) και υγειονομική περίθαλψη (6,9%) και εταίροι και μέτοχοι επιχειρήσεων.

Σε αυτή την κατηγορία –σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου– συγκαταλέγονται συγκεκριμένα:

-Τα μέλη του δ.σ. των Α.Ε. με αντικείμενο επιχειρήσεως επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα σε όλη την επικράτεια, εφόσον αυτά είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον.

-Τα μέλη ή μέτοχοι οργανισμών, κοινοπραξιών ή κάθε μορφής εταιρειών.

-Οι μέτοχοι των Ανώνυμων Εταιρειών, των οποίων ο σκοπός είναι η μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων "επί κομίστρω" με αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης.

-Οι διαχειριστές Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας.

-Ο μοναδικός εταίρος Μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ