2016-05-16 23:49:17
Φωτογραφία για 8 ερωταπαντήσεις για όσα έρχονται: Το Eurogroup, το χρέος και τα ανοικτά ζητήματα
Μία εβδομάδα και κάτι πριν από ένα ακόμη κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα. Στις 24 Μαΐου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μεταβαίνει ξανά στη βελγική πρωτεύουσα για να εκταμιευτεί η πολυπόθητη για την Ελλάδα δόση μέσα στον Ιούνιο. Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει ακόμη το ζήτημα χρέος, αν και η συζήτηση άνοιξε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup. Η ελληνική πλευρά ελπίζει να συμφωνηθεί - τουλάχιστον - έστω ένα γενικό περίγραμμα σχετικά την επόμενη Δευτέρα.

1. Γιατί το χρέος παραμένει ακόμη ανοιχτό;

Ας απαντήσουμε με τα όσα δήλωσαν Λιού και Σόιμπλε. Ο δεύτερος είπε ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει μεγαλύτερους χρόνους ωρίμανσης, χαμηλότερα επιτόκια και αναβολή πληρωμών για την Ελλάδα, αλλά όχι την λήξη του προγράμματος το 2018. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί άμεσα.

2. Αυτή είναι και η βασική διαφορά ΔΝΤ –Γερμανίας;


Ναι. Από τη μία πλευρά το Ταμείο ζητά το ζήτημα να λυθεί πριν το 2018 και το Βερολίνο μετά το 2018.

3. Γιατί το Ταμείο επιμένει σε λύση τώρα;

Για να καταστεί το χρέος βιώσιμο και να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

4. Η στάση της κυβέρνησης

Η ελληνική πλευρά μέσω του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Real News υπογράμμισε ότι εάν η κυβέρνηση πετύχει όσα επιδιώκει για το χρέος η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2017. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επισημαίνει ότι η Αθήνα δεν θέλει προσωρινές λύσεις για το χρέος αλλά πραγματικές.

5. Οι υποχρεώσεις της Αθήνας εν όψει Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να μεταβεί στη συνεδρίαση με τα προαπαιτούμενα υλοποιημένα

6. Ποια είναι αυτά;

Στο σύνολο τους είναι 17 χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνεται ο δημοσιονομικός κόφτης. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει εκτός από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό που έχουν ήδη ψηφιστεί- το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, παρεμβάσεις στον ΦΠΑ και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ανεξαρτητοποίηση της Γ.Γ. Εσόδων κ.ά. Θα φτάνει έως και τα 5,4 δισ.

7. Γιατί δεν περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κόφτη;

Δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη ο τρόπος λειτουργίας του. Οι θεσμοί θέλουν - πλην μερικών κοινωνικών και των αμυντικών δαπανών - να ενταχθούν στον αυτόματο κόφτη όλες οι δαπάνες, ακόμη και οι μισθοί και οι συντάξεις. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει σχετικά για περικοπή και μισθών και συντάξεων. Ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε είπε μόνο πως «ο μηχανισμός σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει απολύσεις στο Δημόσιο».

8. Επομένως τι περιμένουμε τις επόμενες ημέρες;

Τίποτε περισσότερο από το δύσκολο εγχείρημα ΔΝΤ και Ευρωπαίοι (κυρίως το Βερολίνο) να συμφωνήσουν στις εγγυήσεις που χρειάζεται το πρώτο για να παραμείνει στο πρόγραμμα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ