2012-05-14 17:37:07
Φωτογραφία για Guardian: Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν παντού τη λιτότητα
Η Γερμανία πρέπει να το λάβει υπόψη της για να σώσει το ευρώ, τονίζει η εφημερίδα. 

«Τα προβλήματα στην Ελλάδα δηλώνουν μία έντονη εκδήλωση αντιπάθειας προς τις περικοπές, η οποία εξαπλώνεται παντού» γράφει στο κύριο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian, υποστηρίζοντας ότι αυτή η «αλλεργία» προς τη λιτότητα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τη Γερμανία - αν φυσικά θέλει να σώσει το ευρώ.  «Αργά αλλά σταθερά, το αδιανόητο γίνεται σκέψη. Ο νομισματικός γάμος της Ευρώπης δεν επιδεχόταν διαζυγίου, αλλά η ιδέα τώρα η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ συζητιέται ανοιχτά από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο» αναφέρεται στο δημοσίευμα, που συνεχίζει ως εξής: «Ο κυριότερος λόγος που τώρα μιλούν για το θέμα - ταμπού είναι ότι πλέον δεν υπάρχει κυβέρνηση στην Ελλάδα για να συνομιλήσουν. Αλλά οι υποκείμενοι λόγοι είναι η διπλή κρίση στη δημοκρατία και την οικονομία, κρίση που σύντομα μπορεί να καταβροχθίσει το ευρώ στο σύνολό του».


 Όπως αναφέρεται, οι Έλληνες επιθυμούν να παραμείνουν στο κοινό νόμισμα, αλλά όχι με τους καταστροφικούς όρους που τώρα πρέπει να επωμισθούν και στους οποίους συμφώνησε το πολιτικό κατεστημένο της χώρας. Και αυτό το κατέστησαν ξεκάθαρο στις εκλογές: «Εκμεταλλεύτηκαν τις εκλογές για να τρέψουν σε φυγή τα δύο παραδοσιακά κυβερνητικά κόμματα, ψηφίζοντας ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, με ένα μεγάλο μερίδιο να αντιστοιχεί στο αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που σκοπός του είναι η απομάκρυνση από τη λιτότητα» γράφει ο Guardian.

Παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πιέσει την Ελλάδα προειδοποιώντας την «τι θα πάθει ο ασθενής αν δεν πάρει το φάρμακό του», «οι Έλληνες δεν εκφοβίζονται». Αντίθετα, γράφει η εφημερίδα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τη δύναμή του. Και αυτή η τάση της αντίδρασης προς τη λιτότητα εξαπλώνεται γρήγορα στην ευρωζώνη.

Το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέει ότι στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, το βάρος του δημόσιου χρέους στην οικονομία θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο και αυτό επειδή - παρά τις περικοπές - η παραγωγή μειώνεται με μεγαλύτερους ρυθμούς από ό,τι η αποπληρωμή του χρέους. Και με την κρίση στο τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας να ελλοχεύει, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μπορεί η τραγωδία της Ελλάδας να φθάσει και σε άλλες χώρες.

«Αν το κοινό νόμισμα είναι να σωθεί, η Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίσει τί σημαίνει αυτή η πραγματικότητα για τους οφειλέτες της και να επιδιώξει την ανάπτυξη σε ολόκληρη την ήπειρο(...) Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα μεταβεί στη Γερμανία αμέσως μόλις ορκιστεί προκειμένου να κάνει γνωστά αυτά τα θέματα στην κυρία Μέρκελ. Όλες οι ελπίδες για ευημερία ή απλά επιβίωση της ευρωζώνης βασίζονται στο αν εκείνη θα δώσει προσοχή» καταλήγει το δημοσίευμα.

 πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ