2012-05-14 18:41:19
Φωτογραφία για Οι γαλάζιοι οπλαρχηγοί αντιδρούν στην πανστρατιά του Αντώνη Σαμαρά...!!!
Του Γιάννη Σπ. Παργινού

Οικονομολόγου - Δημοσιογράφου 

         

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, με την εκλογική μάχη της Κυριακής 6 Μαΐου έχασε τον πολιτικό πόλεμο. Για την από εδώ και πέρα, και με αμφίβολη έκβαση εκστρατεία, σηκώνει λευκή σημαία και προσπαθεί να συστρατεύσει τις φίλιες δυνάμεις με τις οποίες, στη  διάρκεια της προεδρίας του, είχε έλθει σε σφοδρές εμφύλιες πολιτικές συγκρούσεις.    

Από τη δική τους πλευρά, οι πολλοί γαλάζιοι οπλαρχηγοί δεν δείχνουν πρόθυμοι να συνθηκολογήσουν. Κι αν το πράξουν, θα έχουν στόχο την αρχιστρατηγία. Με απλά λόγια, ο προεδρικός θώκος θα είναι το λάφυρο των συγκρούσεων που θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα. Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών κι η συζήτηση για διεξαγωγή ή όχι εκλογών τον επόμενο μήνα, απλά αναβάλει την έναρξη των πολιτικών εχθροπραξιών.

                       Αντικρουόμενες προτάσεις στην ηγεσία


         Μέσα σε κλίμα κατήφειας, λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων αλλά και προβληματισμού απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης οι εισηγήσεις που δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς είναι εκ διαμέτρου αντίθετες και σαφώς αντικρουόμενες. Από την μια πλευρά δέχεται εισηγήσεις για γενικό προσκλητήριο συστράτευσης κι από την άλλη, στενοί συνεργάτες και φίλοι, εκτιμούν πως έστω και μια απλή πολιτική συμμαχία με τις φιλομνημονιακές δυνάμεις, - και δη σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη αλλάζει μετά και την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην Γαλλία   -,  θα ισοδυναμούσε με τον πολιτικό θάνατο της Νέας Δημοκρατίας.  

        Ήδη, από το βράδυ των εκλογών και με την πρώτη ροή των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, δήλωνε πως θα εισηγηθεί στον πρόεδρο του κόμματος την « επανένωση » της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης. Μετά την έντονη αμηχανία για το εκλογικό αποτέλεσμα, στη Νέα Δημοκρατία έχει ξεκινήσει μια άτυπη και παρασκηνιακή συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα έτσι ώστε το κόμμα να μην παρουσιάσει αυτή την εικόνα στις επόμενες εκλογές που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Ιούνιο. Με το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα και στο πολιτικό

σύστημα στη Συγγρού προσπαθούν να χαράξουν μια συγκεκριμένη στρατηγική βάζοντας προς το παρόν στην άκρη την γκρίνια και τις αλληλοκατηγορίες για το ποιος και το τι έφταιξε. Αν και όλοι συμφωνούν πως κάτι πρέπει να γίνει, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη γραμμή ενώ έχουν διαμορφωθεί δύο κυρίως πόλοι.

         Ο ένας που εκφράζεται κυρίως από το φιλελεύθερο κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από πολλούς βουλευτές της επαρχίας, εκτιμά πως ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε μια νέα πρόσκληση όλων των δυνάμεων του κεντροδεξιού χώρου, μια πρόσκληση η οποία θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη και να αποβλέπει στην ενίσχυση της εικόνας του κόμματος στην κοινωνία.

         Ο άλλος πόλος που έχει διαμορφωθεί και τον οποίο εκφράζουν και στενοί συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, εκτιμά πως ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού καθώς παρά τα όποια λάθη και τις παραλείψεις οι πολίτες τον εμπιστεύθηκαν για την επόμενη μέρα. Αυτά τα στελέχη θεωρούν πως η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να προχωρήσει μπροστά χωρίς την επιστροφή «παλαιών» στελεχών. Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά απέφυγαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο τονίζοντας πως πολύ σύντομα ο πρόεδρος θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Πάντως, στη Συγγρού υπάρχει η απόλυτη βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος έχει ήδη δώσει το σύνθημα για τη διαμόρφωση κεντροδεξιού φιλοευρωπαϊκού μετώπου, απέναντι σε εκείνο που οικοδομεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά με αντιευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, και μέσα σ αυτό το φίλα στην Ευρώπη προσκείμενο μέτωπο καλλιεργείται το έδαφος για στενή συνεργασία με στελέχη της Κεντροδεξιάς.

        Απέναντι σ αυτές τις προθέσεις της ηγεσίας της Συγγρού, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρόεδρος της Δράσης, Στέφανος Μάνος κι ο πρόεδρος της Δημιουργίας Ξανά, Θάνος Τζήμερος, στέκονται αν όχι με αρνητική πολιτική διάθεση, οπωσδήποτε με αρκετές δόσεις πολιτικής δυσπιστίας και επιφυλακτικότητας.  Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τον κ. Σαμαρά, μετά το ισχυρό εκλογικό σοκ της 6ηςΜαΐου, η ηγεσία δέχεται ακόμη ένα σοκ. Αυτό των αντικρουόμενων εισηγήσεων. Η επανένωση της κεντροδεξιάς είναι μονόδρομος και αποτελεί την ασφαλή δίοδο για μια καλύτερη μέρα της παράταξης, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Δημήτρης  Αβραμόπουλος και θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσει άμεσα το άνοιγμα στην κεντροδεξιά. Από την άλλη ομάδα, ο πιστός φίλος και συνεργάτης του προέδρου Φαήλος Κρανιδιώτης επισημαίνει ότι…, «ο λαός σου ζήτησε να τα αλλάξεις όλα και όχι να φέρεις πίσω την Ντόρα». Αναμφίβολα τους πολιτικούς κλυδωνισμούς που δημιουργούνται θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος του κόμματος με τις επόμενες κινήσεις του.

         Στην περίπτωση επαναληπτικών εκλογών θα δοθεί η ευκαιρία στον κ. Σαμαρά να ξεδιπλώσει την πολιτική στρατηγική του.

                     Επίθεση στα «μπουμπούκια» του ΣΥΡΙΖΑ

        Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατά την πρώτη του ομιλία ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και απηύθυνε και πάλι νέο προσκλητήριο στις δυνάμεις της κεντροδεξιάς Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε, της διετούς πολιτικής του έναντι του Μνημονίου, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι κέρδισε μεν τη δεύτερη θέση αλλά δεν μπορεί να διαχειριστεί τις ευθύνες του. «Οι άνθρωποι δεν κατανοούν ούτε πως λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα ούτε πόσο σημαντική είναι η ρευστότητα για την οικονομία». Κορυφώνοντας την επίθεσή του είπε…,  «Να θυμάται, ωστόσο, ότι για κάθε καινούργιο ψηφοφόρο που κερδίζει θα χάνει δύο! Γιατί τέτοιες ώρες, τόση αλαζονεία και τέτοιος καιροσκοπισμός τελικά απωθούν τους πάντες. Η χαλαρή ψήφος στρέφεται στα μικρά κόμματα, όταν είναι ακριβώς αυτό: μικρά! Όταν κανείς δεν φοβάται ότι μπορούν να κυβερνήσουν. Όταν πάψουν να είναι «μικρά» κι αρνούνται να αναλάβουν ευθύνες διακυβέρνησης, τόσο μπαίνουν στο μικροσκόπιο όλες οι θέσεις τους. Κι αν δει κανείς τι «μπουμπούκια» υπάρχουν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σας βεβαιώνω ότι πολλοί που τον ψήφισαν θα φύγουν τρέχοντας. Και να είστε σίγουροι ότι ο ελληνικός λαός θα πληροφορηθεί όλες αυτές τις περίεργες θέσεις στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

        Αναφορικά με τη συστράτευση όλων των γαλάζιων, ο κ. Σαμαράς απηύθυνε εκ νέου προσκλητήριο στις δυνάμεις της κεντροδεξιάς: «Το Ευρωπαϊκό μέτωπο θα συγκροτηθεί ακόμα από προσκλητήριο, που κάνουμε και από πρωτοβουλίες που θα πάρουμε για να υπάρξει και ενότητα σε όλη την κεντροδεξιά κλίμακα: Δεν μπαίνω σε ονοματολογία ακόμα. Εδώ χρειάζεται προσοχή, σύνεση και σοβαρότητα»...!!!
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ