2016-05-20 23:15:16
Φωτογραφία για Μαθήματα ανθρωπιάς: Έβγαλαν κουμπαράδες για τους… πυρόπληκτους – Δείτε πόσα μάζεψαν
Μαθήματα ανθρωπιάς δίνει τις τελευταίες ημέρες η κοινωνία της Ιεράπετρας που βγαίνει μπροστά στο πρόβλημα που έχει προκύψει σε 107 οικογένειες που είδαν τους κόπους μίας ζωής να γίνονται «στάχτη» από την φωτιά που ξέσπασε στα τέλη του Απριλίου.

Την ώρα που η αίτηση για να κηρυχθούν οι περιοχές Μύρτου και Ανατολής πυρόπληκκτες έχουν… βυθιστεί στην ελληνική γραφειοκρατία η κοινωνίας της Ιεράπετρας με μεγάλο το αίσθημα της αλληλεγγύης δίνει καθημερινά χρήματα από το υστέρημά της για να βοηθηθούν όσοι έχουν ανάγκη.

Οι κουμπαράδες

Δύο μέρες μετά την μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα στις περιοχές Μύρτου και Ανατολής της Ιεράπετρας η δημοτική αρχή αποφάσισε να οργανώσει την σύσταση μίας τριμελής επιτροπής αλληλεγγύης για τους πληγέντες.

Στην επιτροπή αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι του δήμου Ιεράπετρας, του ΤΟΕΒ, της Εκκλησίας, του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου, των Σαμαρειτών αλλά και των δύο προέδρων των τοπικών κοινοτήτων (της Μύρτου και της Ανατολής).


«Αυτή η επιτροπή απευθύνθηκε σε επιχειρηματίες, ιδιώτες, υπηρεσίες, φοροτεχνικούς κτλ προκειμένου να μαζευτούν χρήματα για να δοθούν σε οικογενειες που έχουν πληγεί από την καταστροφική αυτή φωτιά», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ιεράπετρας, Αργύριος Πανταζής.

Αμέσως στήθηκαν κουμπαράδες σε διάφορα σημεία της πόλης με τους Ιεραπετρίτες να σπεύδουν να βάζουν ότι μπορούσαν από το υστέρημά τους.

Μαζεύτηκαν πάνω από 24.000 ευρώ

Πάνω από 24.000 ευρώ έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής από τους Ιεραπετρίτες με την δράση αυτή να συνεχίζεται.

«Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να βάλουν χρήματα στους κουμπαράδες. Την ίδια ώρα επιχειρήσεις και φορείς έβαλαν μεγάλα ποσά όπως ο ΤΟΕΒ αλλά και η Εκκλησία. Τα πρώτα χρήματα που συγκεντρώθηκαν ήταν 5.290 ευρώ και την Μεγάλη Παρασκευή δόθηκαν σε 13 οικογένειες. Ο αγώνας συνεχίστηκε και αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί 19.270 ευρώ τα οποία την Δευτέρα θα διανεμηθούν σε 36 οικογένειες μέσα από το ταμείο του ΤΟΕΒ», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Πανταζής.

Τα πάντα γίνονται διαφάνεια

Μεγάλη υπόθεση ήταν για την τριμελής επιτροπή να διασφαλιστεί η διαφάνεια και να μην υπάρξουν ερωτηματικά για το αν αυτά τα χρήματα όντως πήγαν στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

«Για εμάς ήταν ένα δύσκολο έργο να διασφαλίσουμε την οντότητά μας και τα χρήματα να πάνε πραγματικά σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό και βάλαμε κάτω τον ΟΑΣΕ που έχει δορυφόρους και δείχνουν τα στοιχεία των καλλιεργειών – αν έχουν καταστραφεί ή όχι – σε πραγματικό χρόνο. Από εκεί μπορεί να διαπιστωθεί αν κάποια καλλιέργεια έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή μέρος αυτής», τόνισε σχετικά ο κ. Πανταζής.

Επόμενη δράση μία μεγάλη συναυλία

Η προσπάθεια για την συγκέντρωση χρημάτων δεν σταματάει εδώ. Τα 24.000 ευρώ ήταν μόνο η αρχή.

Εκτός από τους κουμπαράδες που συνεχίζονται να υπάρχουν σε διάφορα μέρη της Ιεράπετρας η τριμελής επιτροπή αλληλεγγύης ετοιμάζει μία μεγάλη συναυλία με κρητικούς καλλιτέχνες, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στους πληγέντες.

Στα χέρια του υπουργείου η αίτηση

Στα χέρια του υπουργείου βρίσκεται από την περασμένη Τετάρτη ο φάκελος που έχει συνταχθεί από τον δήμο Ιεράπετρας και την Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να κηρυχθούν οι δύο περιοχές Μύρτου και Ανατολή πυρόπληκτες.

«Έχουν γίνει οι επιμετρήσεις στις πληγέντες περιοχές και ο φάκελος έχει συνταχθεί. Η Περιφέρεια Κρήτης τον έστειλε στο υπουργείο την περασμένη Τετάρτη. Τώρα περιμένουμε», ανέφερε σχετικά ο κ. Πανταζής.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ