2016-05-22 19:58:19
Φωτογραφία για Κρεσέντο πολιτικής αλητείας
«Το ΕΚΑΣ αποτελεί προνοιακή και όχι συνταξιοδοτική παροχή, η οποία  δίνεται μετά από έλεγχο πόρων και επανακαθορίζεται ετησίως ανάλογα με τα εισοδήματα των δικαιούχων».

Ετσι ξεκινά Δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Διευκρινίσεις για την καταβολή του  ΕΚΑΣ». Και συνέχιζε: Ο επανακαθορισμός γίνεται κάθε Ιούνιο, κατόπιν επεξεργασίας των φορολογικών δηλώσεων. Σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί επιδόματα σε πρώην δικαιούχους που έχουν υπερβεί τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Η ίδια, πάγια διαδικασία θα εφαρμοστεί και φέτος. Η επιστροφή θα γίνει σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις με ισόποσο συμψηφιστικό υπολογισμό της σύνταξης».

Η ιταμή αυτή ανακοίνωση του Κατρούγκαλου αντιμετωπίζει την κατάργηση του ΕΚΑΣ (αρχής γενομένης από τώρα) και την απαίτηση από τους συνταξιούχους που εξαιρούνται να επιστρέψουν όσα πήραν το πρώτο εξάμηνο του 2016, σαν ένα τυπικό νομικό ζήτημα, που αφορά μια διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο και θα γίνει και φέτος
. Ενώ η αλήθεια είναι πως το ΕΚΑΣ καταργείται με κλιμάκωση στο χρόνο, που αρχίζει αναδρομικά από την 1.1.2016 και ολοκληρώνεται το 2020. Οπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους που συνόδευε το αντιασφαλιστικό έκτρωμα του Κατρούγκαλου, το 2016 θα κοπεί το 18% της δαπάνης του ΕΚΑΣ, το 2017 θα κοπεί το 44%, το 2018 θα κοπεί το 26% και από 6% το 2019 και το 2020.

Προκειμένου να πιάσουν το στόχο που είχαν συμφωνήσει με το Μνημόνιο (μείωση της ασφαλιστικής «δαπάνης» κατά 1% του ΑΕΠ το 2016), αποφάσισαν να εφαρμόσουν το κόψιμο του ΕΚΑΣ αναδρομικά από το Γενάρη του 2016. Ετσι, δεκάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι (ο ακριβής αριθμός τους δεν είναι γνωστός) θα κληθούν να επιστρέψουν σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις το ΕΚΑΣ που εισέπραξαν το πρώτο εξάμηνο του 2016! Δηλαδή, για τους επόμενους δώδεκα μήνες, αυτοί οι χαμηλοσυνταξιούχοι όχι μόνο δε θα παίρνουν το ΕΚΑΣ που έπαιρναν, αλλά θα δουν την άθλια σύνταξή τους να μειώνεται κατά το μισό του μηνιαίου ΕΚΑΣ που έπαιρναν.

Σ’ ένα κρεσέντο πολιτικής αλητείας ο Κατρούγκαλος έγραψε στο Δελτίο Τύπου: «Οσα τρομολαγνικά γράφτηκαν περί, δήθεν, δέσμευσης του ενός τρίτου της σύνταξης για το συμψηφισμό δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και διαδίδονται αποκλειστικά και μόνο για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες»! Κόβει αυτό το άθλιο βοήθημα από χαμηλοσυνταξιούχους, τους ζητάει να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέν το ΕΚΑΣ ενός εξάμηνου και καταγγέλλει και… τρομολαγνικά σενάρια, καμαρώνοντας ότι το πετσόκομμα των συντάξεων θα γίνει σε βάθος δωδεκάμηνου! Ζητάει να τον ευχαριστήσουν κιόλας, αυτόν που δήθεν δε θα έκοβε καμιά σύνταξη Για τον Κατρούγκαλο, το ΕΚΑΣ είναι τώρα προνοιακή και όχι συνταξιοδοτική παροχή. Οταν συζητιόταν το αντιασφαλιστικό έκτρωμα, όμως, συνέκρινε συνεχώς το ΕΚΑΣ με την εθνική σύνταξη του νέου ασφαλιστικού συστήματος. Σε όσους κατήγγειλαν την κατάργηση του ΕΚΑΣ απαντούσε, ότι αυτό αντικαθίσταται από την εθνική σύνταξη που την παίρνουν όλοι και είναι μεγαλύτερη από το ΕΚΑΣ. Αν είναι προνοιακή παροχή, πώς τη συνέκρινε με μια συνταξιοδοτική παροχή, όπως είναι η εθνική σύνταξη;

Οι εξ επαγγέλματος ψεύτες του ΣΥΡΙΖΑ ανασύρουν επιχειρήματα από την κωλότσεπη ανάλογα με το τι θέλουν να υποστηρίξουν. Οταν θέλουν να απολογηθούν για την κατάργηση του ΕΚΑΣ, το βαφτίζουν συνταξιοδοτική παροχή και ισχυρίζονται πως το αντικαθιστούν από την εθνική σύνταξη, που είναι μεγαλύτερη. Κι όταν θέλουν να δικαιολογήσουν την αναδρομική κατάργηση του ΕΚΑΣ από δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, τότε «θυμούνται» ότι αυτό είναι προνοιακή παροχή, η οποία «δίνεται μετά από έλεγχο πόρων και επανακαθορίζεται ετησίως ανάλογα με τα εισοδήματα των δικαιούχων».

Επί της ουσίας, το ΕΚΑΣ υπήρξε πάντοτε συνταξιοδοτική παροχή, η οποία χορηγούνταν με εισοδηματικά κριτήρια για να μην την παίρνουν όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Οταν στις αρχές της δεκαετίας του '90 ο Μητσοτάκης κατήργησε τη σύνδεση της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ με το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη (ώς τότε η κατώτερη σύνταξη ήταν ίση με 20 βασικά ημερομίσθια) και η κατώτερη σύνταξη άρχισε να μειώνεται, το ΠΑΣΟΚ «δεσμεύτηκε» ότι θα αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των συνταξιούχων. Αντί να επαναφέρει την κατώτερη σύνταξη όμως στα 20 ΗΑΕ, σκάρωσε το ΕΚΑΣ, ώστε με τα εισοδηματικά κριτήρια να αποκλείεται ένα σημαντικό μέρος των χαμηλοσυνταξιούχων. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το ΕΚΑΣ υπήρξε από τη δημιουργία του συνταξιοδοτική και όχι προνοιακή παροχή, ανεξάρτητα από την επιλεκτική (με εισοδηματικά κριτήρια) χορήγησή του.

ΥΓ. Για την περίπτωση της βουλευτή Καρακώστα, μια διαπίστωση και ένα σχόλιο. Η διαπίστωση είναι πως πρόκειται για ένα ακόμα εντελώς άσχετο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ: δεν ξέρει καν τι είναι το ΕΚΑΣ, δεν έχει ούτε μια γενική ιδέα για το πώς και σε ποιους χορηγείται. Το σχόλιο έχει να κάνει με τη γαϊδουριά, την αγυρτεία, τον κυνισμό, την αποκτήνωση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Η Καρακώστα δε δίστασε να βαφτίσει φοροφυγάδες τους χαμηλοσυνταξιούχους που τους ζητούν να επιστρέψουν το ΕΚΑΣ. Είναι άσχετη, αλλά δε δίστασε να μιμηθεί τον Γκέμπελς. Οι άνθρωποι αυτοί είναι αδίστακτοι. Θα κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν όσο περισσότερο γίνεται στην εξουσία. Ισως γιατί ψυχανεμίζονται ότι είναι η τελευταία τους ευκαιρία. Ο,τι προλάβουν ν' αρπάξουν τώρα που είναι στα πράγματα.

Προκαλεί ο Κατρούγκαλος

Είναι τέτοιο το θράσος του Κατρούγκαλου, μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος από το σύνολο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που τόλμησε να εκδώσει Δελτίο Τύπου για να υποστηρίξει πως οι νέες συντάξεις όχι μόνο δε θα είναι μικρότερες από τις παλιές, αλλά ότι «σε κάθε περίπτωση μέσου εργασιακού εισοδήματος έως 1000 Ευρώ το νέο σύστημα δίδει μεγαλύτερες συντάξεις από ό,τι το προϋφιστάμενο σύστημα. (Εισόδημα κάτω από 1000 ευρώ δηλώνουν το 87% των μισθωτών, το 90% των αυτοαπασχολούμενων και το 99% των αγροτών)»!

Προσπαθεί να πείσει όλους τους εργαζόμενους (μισθωτούς και αυταπασχολούμενους), ότι έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ και βγήκαν στο δρόμο απεργώντας και διαδηλώνοντας, ενώ κανονικά θα έπρεπε να βγουν και να πανηγυρίζουν!

Με συντάξιμες αποδοχές στο μέσο όρο ολόκληρου του εργασιακού βίου, με ποσοστά αναπλήρωσης χαμηλότερα απ' αυτά των νόμων Λοβέρδου-Κουτρουμάνη και με κατάργηση της μεταβατικότητας που εκείνοι οι νόμοι προέβλεπαν (το διάστημα που διανύθηκε στην ασφάλιση μέχρι και το 2010 προβλεπόταν να δίνει σύνταξη με τον παλιό τρόπο), οι νέες συντάξεις θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις παλιές. Γι' αυτό, άλλωστε, ο ίδιος ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει «προσωπική διαφορά» για όσους θα συνταξιοδοτηθούν το 2017, το 2018 και το 2019. Αν η σύνταξη που θα πάρουν με το νέο σύστημα είναι κατά 20% μικρότερη σε σχέση με τη σύνταξη που θα έπαιρναν με τους νόμους Λοβέρδου Κουτρουμάνη, τότε θα πάρουν τη μισή διαφορά αν συνταξιοδοτηθούν το 2017, το ένα τρίτο της διαφοράς αν συνταξιοδοτηθούν το 2018 και το ένα τέταρτο της διαφοράς αν συνταξιοδοτηθούν το 2019.

Είναι τόσο χαμηλότερες οι νέες συντάξεις, που για να χρυσώσουν το χάπι προβλέπουν τη χορήγηση κάποιων προσωπικών διαφορών τα επόμενα τρία χρόνια. Διαφορετικά, εφόσον η συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων θα αυξηθεί, όπως υποστηρίζει ο ξεδιάντροπος Κατρούγκαλος, δε θα είχαν κανένα λόγο να βάλουν αυτή τη διάταξη και μάλιστα για τόσο υψηλές μειώσεις συντάξεων (από 20% και πάνω).

Ομως, ούτε οι ήδη συνταξιούχοι έχουν γλιτώσει κι ας φαίνεται ότι γλίτωσαν. Οι συντάξεις τους θα επανυπολογιστούν με το νέο σύστημα και η διαφορά θα δίνεται ως προσωπική διαφορά. Αυτό καταρχάς αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση του ότι ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί σε μικρότερες συντάξεις. Διαφορετικά δε θα γινόταν λόγος για προσωπικές διαφορές μετά τον επανυπολογισμό των υφιστάμενων συντάξεων. Ποια είναι η έννοια της προσωπικής διαφοράς; Οτι ο συνταξιούχος παίρνει κάτι που του έδωσαν στο παρελθόν χωρίς να το δικαιούται. Αυτό που «δικαιούται» είναι μόνο το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης που θα επανυπολογιστεί με βάση το νέο σύστημα. Το παραπάνω ποσό, η προσωπική διαφορά, συνιστά ευνοϊκή μεταχείριση από τον νομοθέτη, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχέδιου Κατρούγκαλου. Επομένως, ο νομοθέτης έχει κάθε δικαίωμα να έρθει σε μεταγενέστερο στάδιο και να περικόψει αυτή την προσωπική διαφορά.

Αυτό το κόλπο δεν είναι τυχαίο. Εχει καταρχάς μια νομική διάσταση, που ετοιμάστηκε προσεκτικά από την «επιτροπή σοφών» που είχε φτιάξει ο Κατρούγκαλος το περασμένο καλοκαίρι, στην οποία συμμετείχαν και δικαστές του ΣτΕ. Βρήκαν ένα τρόπο για να παρακάμψουν και παλιότερες δικαστικές αποφάσεις ενάντια σε μειώσεις συντάξεων και προσφυγές που θα γίνουν στο μέλλον. Εφόσον υπάρχει προσωπική διαφορά, δηλαδή τμήμα της σύνταξης που χαριστικά δίνεται στον συνταξιούχο, τότε οι όποιες δικαστικές αποφάσεις μπορούν να απορροφηθούν από αυτή την προσωπική διαφορά. Κι όχι μόνο να απορροφηθούν, αλλά να… χρωστάει κιόλας ο συνταξιούχος.

Και βέβαια, απ' αυτά που… θα χρωστάει ο κάθε συνταξιούχος θα γίνονται τα πετσοκόμματα τα επόμενα χρόνια. Πετσοκόμματα για τα οποία δε γίνεται καμιά συζήτηση, μολονότι είναι παραπάνω από βέβαια και θ' αρχίσουν από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος (2017).

Το «μυστικό» του ΕΦΚΑ είναι πως δημιουργείται ως ένα υπερταμείο (καθολικός διάδοχος όλων των υφιστάμενων ασφαλιστικών ταμείων) όχι με πήλινα πόδια, αλλά εξαρχής χρεοκοπημένο. Δεν αναφερόμαστε στο υψηλό ποσοστό ανεργίας, που δημιουργεί μια αρνητική σχέση εργαζόμενων προς συνταξιούχους, ούτε στην εισφοροδιαφυγή των καπιταλιστών, που με το νέο νόμο νομιμοποιείται κιόλας, παράγοντες που θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των εσόδων του ΕΦΚΑ. Αναφερόμαστε στο γεγονός ότι σ' αυτό το υπερταμείο μεταφέρονται 1.000.000 ασφαλισμένοι του Δημοσίου, χωρίς να μεταφέρεται το σχηματισμένο αποθεματικό από το προηγούμενο σύστημα ασφάλισής τους (ασφάλιση στον εργοδότη Δημόσιο). Πρόκειται για συνταξιούχους που πλέον θα παίρνουν τη σύνταξή τους από τον ΕΦΚΑ, χωρίς να μεταφερθούν σ' αυτόν κονδύλια που αντιστοιχούν στις εισφορές που πλήρωσαν αυτοί οι συνταξιούχοι (και ο εργοδότης τους). Πρόκειται ακόμα για εν ενεργεία υπάλληλους που έχουν ο καθένας πολλά ή λίγα χρόνια ασφάλισης, στα οποία αντιστοιχούν καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες επίσης δεν μεταφέρονται από το Δημόσιο στον ΕΦΚΑ. Το ίδιο ισχύει και για ένα περίπου εκατομμύριο αγρότες (συνταξιούχους και εν ενεργεία).

Τα αποθεματικά των υφιστάμενων ασφαλιστικών ταμείων θα μπουν σ' ένα μίξερ, θα πολτοποιηθούν και θ' αποτελέσουν το αποθεματικό του ΕΦΚΑ. Αυτά τα πολτοποιημένα αποθεματικά, όμως, δεν είναι σε θέση να καλύψουν για καιρό μισό εκατομμύριο συνταξιούχους του Δημοσίου και άλλους τόσους συνταξιούχους αγρότες διάφορων κατηγοριών, που προστίθενται ως συνταξιούχοι στον ΕΦΚΑ χωρίς να μεταφέρουν καμιά αποθεματοποίηση ασφαλιστικών εισφορών. Δεδομένων μάλιστα και των υπόλοιπων δυσμενών παραγόντων (υψηλή ανεργία, εισφοροδιαφυγή, μείωση ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα), η ελλειμματικότητα του ΕΦΚΑ θα φανεί από το ξεκίνημά του. Κι επειδή το κράτος περιορίζεται πλέον μόνο στην υποχρέωση καταβολής της εθνικής σύνταξης, ο ΕΦΚΑ θα κληθεί να μειώσει τις «δαπάνες» του, δηλαδή τις συνταξιοδοτικές του παροχές.

Ο περιβόητος «κόφτης» που αύριο θα έχει ψηφιστεί θα οδηγήσει σε άμεση μείωση των χορηγούμενων συντάξεων, μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς κάθε συνταξιούχου. Αυτό είναι παραπάνω από βέβαιο και προκύπτει μέσα από την αριθμητική του νέου συστήματος. Γι' αυτό και μιλάμε για πολλαπλές προκλήσεις του Κατρούγκαλου και της συριζαίικης προπαγάνδας, που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ