2023-09-07 06:53:47
Φωτογραφία για ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  Πολιτικής Γραμματείας  ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ  Για τις πολιτικές εξελίξεις και τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές για τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας θα διεξαχθούν τον προσεχή Οκτώβρη σε δύσκολες για το λαό και τη νεολαία συνθήκες..... Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών της επιτρέπει την ανεξέλεγκτη εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου αντιλαϊκού προγράμματός της. Γι’ αυτό το λόγο συνεχίζει και βαθαίνει μετεκλογικά τις αντικοινωνικές πολιτικές της μη αντιμετώπισης της ακρίβειας, αφαίρεσης εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ξεπουλήματος σε ιδιωτικά συμφέροντα δημόσιας περιουσίας και δημόσιων ελεύθερων χώρων, σαρωτικών πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας, αυταρχισμού και καταστολής - κυρίως σε βάρος της σπουδάζουσας νεολαίας – συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, εισαγωγής και θέσπισης των ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Αποκορύφωμα των αντεργατικών πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η προώθηση από αυτή του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, που νομιμοποιεί την εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, δηλαδή την «εργασιακή ζούγκλα», και στερεί από τους


εργαζόμενους ακόμα και την στοιχειώδη προστασία που παρείχε η ήδη

υποβαθμισμένη από τις πολιτικές της ίδιας και των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων εργατική νομοθεσία.

Οι πυρκαγιές έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή. Ακολουθούν οι πλημμύρες, που θα ενταθούν λόγω της καταστροφής μεγάλων δασικών όγκων. Οι πολίτες κινδυνεύουν διαρκώς είτε να καούν από τις φωτιές το καλοκαίρι είτε να πνιγούν από τις βροχές και τις πλημμύρες και να αποκλειστούν από τα χιόνια και να πεθαίνουν από το κρύο το χειμώνα. Η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που εξυπηρετεί με τις πολιτικές της και με κάθε τρόπο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και το πελατειακό της κράτος, έχει εγκαταλείψει τους πολίτες και το περιβάλλον, χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, των πλημμυρών και ακραίων φυσικών φαινόμενων, αδιαφορώντας για την προστασία της ζωής, της υγείας, της εργασίας και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων.

Ταυτόχρονα, από τις πρώτες συνεδριάσεις της Βουλής, που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές, και από το επίπεδο της τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης έγινε εμφανής η έλλειψη όχι μόνο μιας μαχητικής και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης αριστερής, ριζοσπαστικής, εναλλακτικής κατεύθυνσης, αλλά και μίας στοιχειώδους «αντιπολίτευσης» στα πλαίσια του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος.

Η ίδια η αυτοδιοίκηση και το θεσμικό πλαίσιο που την διέπει έχουν δεχτεί μεγάλα πλήγματα από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, με τον δραστικό περιορισμό των οικονομικών πόρων της, την ανάθεση – εκχώρηση κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών της στα ιδιωτικά συμφέροντα, τις αυταρχικές νομοθετικές ρυθμίσεις που στέρησαν αρμοδιότητες από τα συμβούλια, μεταφέροντάς τις σε κλειστά όργανα και επιτροπές, μακριά από τον έλεγχο και την παρουσία των πολιτών. Επίσης – και κυρίως - με τη θεσμοθέτηση ενός αντιδημοκρατικού εκλογικού συστήματος που κατέστησε τους Περιφερειάρχες ή τους Δήμαρχους απόλυτους κυρίαρχους με μόλις 43% των ψήφων, που θα τους αρκεί για να εκλεγούν από τον πρώτο γύρο, και ενός ορίου 3% των ψήφων για εκπροσώπηση ενός συνδυασμού στα συμβούλια. Ταυτόχρονα, αύξησε υπέρμετρα το κόστος της συμμετοχής στις εκλογές για εκλογικούς συνδυασμούς και υποψηφίους. Ο στόχος της κυβέρνησης με τη θέσπιση αυτών των αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων ήταν και είναι ξεκάθαρος: ο αποκλεισμός κάθε εναλλακτικής, κινηματικής και, πρωτίστως, συνεπούς αριστερής, ριζοσπαστικής φωνής από τα συμβούλια.

Τα ενωτικά, αγωνιστικά περιφερειακά και δημοτικά ψηφοδέλτια, στα οποία η ΛΑΕ ΑΑ συμμετείχε και στήριξε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, αγωνίστηκαν την προηγούμενη τετραετία για να μεταφερθεί στα Συμβούλια η φωνή και οι διεκδικήσεις των κοινωνικών αγώνων και των ενεργών και αγωνιστικών συλλογικοτήτων των κατοίκων για τα πραγματικά λαϊκοτοπικά προβλήματα. Αποκάλυψαν και κατάγγειλαν αντικοινωνικές πολιτικές και αποφάσεις που λαμβάνονταν σε κλειστές συνεδριάσεις των Συμβουλίων, χωρίς την παρουσία κατοίκων και των κινημάτων τους.

Τα μέλη και οι φίλοι αυτών των αγωνιστικών δημοτικών και περιφερειακών κινήσεων και τα μέλη της ΛΑΕ ΑΑ που συμμετείχαν σε αυτές, ενεργοποιήθηκαν σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα των κατοίκων για το περιβάλλον και την υπεράσπιση των πάρκων, του πρασίνου, των περιαστικών δασών και των δημόσιων - ελεύθερων από ιδιωτική εκμετάλλευση - χώρων. Επίσης, συμμετείχαν ενεργά στους αγώνες για διαχείριση των απορριμμάτων με τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων, στους αγώνες ενάντια στη λαίλαπα των πλειστηριασμών και των εξώσεων σε βάρος φτωχών λαϊκών οικογενειών, για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, της δασοπροστασίας, την προώθηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Για την αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, του πολιτισμού, του αθλητισμού της δημόσιας εκπαίδευσης και τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων σε δημόσια κοινωνικά αγαθά. Για την προστασία των ευάλωτων, την υπεράσπιση της δημοκρατίας, ενάντια στον αυταρχισμό και την αστυνομική καταστολή, το φασισμό, το ρατσισμό. Για την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και διακρίσεων, τη στήριξη των ΑμεΑ. Δίνοντας πάντα προτεραιότητα στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, τη συγκρότηση ευρύτερων λαϊκών συσπειρώσεων, την κοινή δράση και ενότητα με άλλες αγωνιστικές αυτοδιοικητικές και κινηματικές δυνάμεις στις συνεδριάσεις των συμβουλίων και στους δρόμους των αγώνων και χωρίς να υπολογίζουν και να φοβούνται τη στοχοποίησή τους από τα θιγόμενα οικονομικά και διαπλεκόμενα συμφέροντα και κυρίως από την κυβέρνηση, τις συλλήψεις και την καταστολή.

Η ΛΑΕ ΑΑ εδώ και μήνες επισημαίνει με δημόσιες τοποθετήσεις, αλλά και συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες της, ότι, λόγω του μετεκλογικού αρνητικού πολιτικού συσχετισμού, του χειρότερου μετά τη μεταπολίτευση, με μεγάλη άνοδο των συντηρητικών και ακροδεξιών δυνάμεων, της συντελούμενης οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής καταστροφής και των πολλαπλών δυσκολιών που έθεσε ο νέος νόμος για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση, ήταν επιτακτική ανάγκη η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και ενότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές των δυνάμεων της αγωνιστικής αριστεράς, συλλογικοτήτων, κινήσεων πολιτών, πρωτοβουλιών κατοίκων και ανένταχτων αγωνιστών/στριών. Για να ξεπεραστεί το αντιδημοκρατικό όριο του 3%, συνεπώς για να μην αποκλειστούν αυτές οι δυνάμεις από τα Συμβούλια, και για να μπορούν να εκφράζονται σε αυτά οι αντιστάσεις, οι κοινωνικοί αγώνες και οι διεκδικήσεις τους. Υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι οι δυνάμεις αυτές μπροστά στον υπαρκτό πολιτικό κίνδυνο να εκλεγούν Συμβούλια που θα απαρτίζονται αποκλειστικά από δυνάμεις της δεξιάς, της ακροδεξιάς, αλλά και της διαχείρισης της ίδιας πολιτικής, έχουν υποχρέωση να συνεργαστούν με βάση όσα τις ενώνουν, που είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τις χωρίζουν.

Το ΜΕΡΑ25, συλλογικότητες της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας, αγωνιστικές συλλογικότητες και κινήματα, ανταποκρίθηκαν στο ενωτικό προσκλητήριό μας.

Δυστυχώς το ΚΚΕ και, δευτερευόντως, δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (με εξαιρέσεις, που δυστυχώς δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα) δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτό το ενωτικό και αναγκαίο κάλεσμα μας. Οι πολιτικές ευθύνες τους είναι μεγάλες, γιατί η άρνησή τους για συνεργασία, αντικειμενικά, διευκολύνει την επιδίωξη της κυβέρνησης της ΝΔ και του κατεστημένου για να προκύψουν στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αποστειρωμένα από κάθε αγωνιστική, αριστερή, κινηματική φωνή Συμβούλια.

Οι επερχόμενες εκλογές στην αυτοδιοίκηση είναι μια μάχη μεγάλης πολιτικής σημασίας. Για να μην αποστειρωθούν τα Συμβούλια από τη φωνή των κατοίκων, για να στηριχθούν οι αντιστάσεις απέναντι σε μια πολιτική εχθρική στα συμφέροντα της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Οι δυνάμεις της ΛΑΕ ΑΑ συμμετέχουν και θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για τη στήριξη των ενωτικών, αγωνιστικών κινήσεων σε Δήμους και Περιφέρειες.

Στις περιφερειακές εκλογές στηρίζουμε:

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ, με υποψήφια Περιφερειάρχη την Περιφερειακή Σύμβουλο Μαριάνα Τσίχλη

Τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ στην Κεντρική Μακεδονία, με υποψήφια Περιφερειάρχη την Περιφερειακή Σύμβουλο και πρωην Αντιπρόεδρο της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Βασίλη Χατζηλάμπρου, Περιφερειακό Σύμβουλο και πρώην Βουλευτή.

Την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Γιάννη Μιχαλόπουλο.

Την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ στα Ιόνια, με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον πρωην Αντιδήμαρχο Κέρκυρας Γιώργο Ραιδεστινό.

Την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία, με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Περιφερειακό Σύμβουλο Στέφανο Πράσσο.

Η ΛΑΕ ΑΑ τις επόμενες ημέρες με νέα ανακοίνωσή της θα δημοσιοποιήσει τα ενωτικά, αγωνιστικά ψηφοδέλτια και τις αυτοδιοικητικές κινήσεις που συμμετέχει και θα στηρίξει στις δημοτικές εκλογές.

Αθήνα 6/9/2023
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ