2016-05-24 04:01:09
Φωτογραφία για Χάθηκαν 100 οκάδες χρυσές εγγλέζικες λίρες στην καστανιά Τρικάλων
Στις 17 Οκτωβρίου 1943 οι γερμανοί είχαν αρχίσει επίθεση από Τρίκαλα προς Καλαμπάκα και από Ιωάννινα προς Μέτσοβο με σκοπό το άνοιγμα του δρόμου Ιωαννίνων-Τρικάλων

.  

Ο Συνταγματάρχης (ΠΖ) Παπαθανασίου Αθανάσιος που διοικούσε το 4ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ αμυνόταν για μια εβδομάδα στην Καλαμπάκα και Μουργάνη και ύστερα στη γραμμή Βανακούλια - Κλειβονός εναντίον των Γερμανών οι οποίοι χρησιμοποιούσαν πεζικό, πυροβολικό, άρματα και αεροπορία.   Δύο πεδινά πυροβόλα που χρησιμοποιούσε το σύνταγμα, εξάντλησαν τα πυρομαχικά τους.  

Ο Ανθλγός διοικητής του ουλαμού Στ. Πανές, σκοτώθηκε διευθύνοντας τη βολή και αφού πάρθηκαν τα κλείστρα, τα κανόνια εγκαταλείφθηκαν.   Τα τμήματα του συντάγματος ενώ οπισθοχωρούσαν κατέστρεφαν διάφορα τεχνικά έργα του δρόμου με όσες εκρηκτικές ύλες διέθεταν.  

Οι Γερμανοί προχώρησαν και κατέλαβαν τα χωριά Αμάραντο (Βεντίστα), Καστανιά και τα οποία έκαψαν.  


Το στρατηγείο της Θεσσαλικής Μεραρχίας του ΕΛΑΣ καθώς και η αγγλική αποστολή που ήταν μαζί της αποσύρθηκαν προς την Κρανιά.   Στο δρόμο οι Άγγλοι αξιωματικοί του κλιμακίου θέλησαν να σταματήσουν για να πάρουν το τσάι τους, παρά τις συστάσεις των Ελλήνων.  

Ούτε είχαν ανακοινώσει στη Μεραρχία ότι είχαν μαζί τους

100 οκάδες χρυσές λίρες, (1 οκά = 1,28 κιλά), για να φροντίσει για την εξασφάλιση τους.   Και πράγματι έστησαν μέσα στο δάσος μεταξύ Καστανιάς και Βεντίστας τα σύνεργα για το five o’clock, όταν ξαφνικά φάνηκαν οι Γερμανοί.   Το κλιμάκιο ετράπη σε φυγή και οι χρυσές λίρες κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει με σιγουριά τι απέγιναν Πηγή  (Άγνωστοι θησαυροί  FREE ON LINE MAGAZINE)
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ