2016-05-25 03:02:16
Φωτογραφία για Eρωτήσεις Θ. Kαρaογλου για το «λουκέτο» στο ραντάρ του Χορτιάτη και το «ναυάγιο» στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης
Τη συνέχιση της υπηρεσιακής απογύμνωσης της Θεσσαλονίκης με τη μεταφορά του ραντάρ του Χορτιάτη στο Κουτσόχερο Λάρισας και το «ναυάγιο» της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, η οποία αν και εξαγγέλθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με βαρύγδουπες δηλώσεις εν τούτοις δεν ξεκίνησε ποτέ, φέρνει στη Βουλή με ερωτήσεις του ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρος Καράογλου.

Για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του πρώτου Κέντρου Ελέγχου Περιοχής του Χορτιάτη, τη σημαντικότερη μονάδα αεράμυνας που διαθέτει η χώρα και τη μεταφορά του με απόφαση του αρχηγού Γ.Ε.Α. στο Νομό Λάρισας, από όπου συμπτωματικά κατάγεται, ο κ. Καράογλου θέτει μια σειρά εύλογων ερωτημάτων:

Πρώτον, για ποιο λόγο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχωρά σε αυτήν την ενέργεια, δεδομένου ότι το νέο σύστημα αεράμυνας (ACS) δεν έχει λειτουργήσει πουθενά στην Ευρώπη, ενώ στην Ιταλία εγκαταλείφθηκε μετά από ένα χρόνο λόγω προβλημάτων.


Δεύτερον, με ποιόν τρόπο προβλέπεται να καλυφθεί το κενό ασφαλείας που δημιουργείται στον βόρειο τομέα του συστήματος αεροπορικού ελέγχου της χώρας και τρίτον, ποιο είναι το συνολικό κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός από το κλείσιμο του 1ου Κ.Ε.Π. στο Χορτιάτη και τη μεταφορά του στο Κουτσόχερο Λάρισας, καθώς εκεί δεν υφίσταται νέα μονάδα.  

Όσον αφορά στη δεύτερη ερώτηση,  ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης καταλογίζει στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «αδυναμία να περάσει από τη θεωρία στην πράξη» και της επιρρίπτει καθοριστικές ευθύνες για την ακύρωση ενός ακόμα αναπτυξιακού σχεδίου για την πόλη.

Ειδικότερα  ρωτά να μάθει για ποιους λόγους δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη, γιατί δεν έχει προχωρήσει ακόμα η μείωση των τελών στα δυο λιμάνια, καθώς επίσης και γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες τεχνικές ρυθμίσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως είναι για παράδειγμα η τοποθέτηση των απαραίτητων μηχανημάτων ελέγχου, καθώς πρόκειται για πύλη εισόδου Σένγκεν.

-------------------------------------------------------------------------------

«Κλείνει αιφνιδιαστικά το 1ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής του Χορτιάτη»

Η υπηρεσιακή απογύμνωση της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα η  σημαντικότερη μονάδα αεράμυνας,  το 1ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής που εδρεύει στον Χορτιάτη, κλείνει και μεταφέρεται αιφνιδιαστικά εντός Μαΐου στο Κουτσόχερο Λάρισας με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΑ, ο οποίος μάλιστα κατάγεται από τη Λάρισα. 

Το Ραντάρ του Χορτιάτη, όπως είναι γνωστή η Μονάδα, η οποία ιδρύθηκε το 1955, έχει την ευθύνη του βόρειου τομέα του συστήματος αεροπορικού ελέγχου της χώρας, ενώ έχει περάσει από την αξιολόγηση του ΝΑΤΟ με εξαιρετική βαθμολογία. 

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας φαίνεται να σχεδιάζει την κατάργηση της μονάδας στον Χορτιάτη και τη μετεγκατάστασή της στο Κουτσόχερο Λάρισας, προκειμένου να λειτουργήσει ένα νέο σύστημα αεράμυνας (ACS), το οποίο ωστόσο δεν δουλεύει, ενώ δεν έχει λειτουργήσει πουθενά στην Ευρώπη, παρά μόνο στην Ιταλία για έναν χρόνο, καθώς εγκαταλείφθηκε λόγω προβλημάτων.  

Προκειμένου να γίνουν πράξη τα σχέδια του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, απαιτείται η μετακίνηση του προσωπικού του 1ου ΚΕΠ και μάλιστα με ανορθόδοξους τρόπους, καθώς γίνεται διάθεση προσωπικού και όχι μετάθεση, ώστε να μη δοθούν τα προβλεπόμενα στα στελέχη, που όχι μόνο βγαίνουν βιαίως εκτός προγραμματισμού, αναστατώνουν τις οικογένειες και τα παιδιά τους που θα πρέπει να μετακινηθούν αιφνιδίως, αλλά θα πρέπει και να επιβαρυνθούν με όλα τα έξοδα.  Επιπλέον για τη μετεγκατάσταση θα πρέπει να μεταφερθούν όλα τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα συνδέσεων  και ηλεκτρονικοί υπολογιστές γεγονός που εκτινάσσει το κόστος της μετεγκατάστασης. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι με το εγχείρημα αυτό δεν επιτελείται ούτε μείωση των Μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς η νέα μονάδα στο Κουτσόχερο Λάρισας δεν υφίσταται και θα δημιουργηθεί εκ νέου, με ότι οικονομικό κόστος αυτό συνεπάγεται. 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Επιβεβαιώνει το αρμόδιο Υπουργείο το κλείσιμο του 1ου Κέντρου Ελέγχου Περιοχής στον Χορτιάτη και τη μετακίνηση του προσωπικού και των εξοπλισμών στο Κουτσόχερο Λάρισας;

-Για ποιους λόγους προχωρά αιφνιδιαστικά στην υπηρεσιακή απογύμνωση της περιοχής Θεσσαλονίκης με τη μεταφορά του ραντάρ του Χορτιάτη στη Λάρισα και πώς προβλέπεται να καλυφθεί το κενό ασφαλείας που δημιουργείται στον βόρειο τομέα του συστήματος αεροπορικού ελέγχου της χώρας με την απόφαση αυτή;

-Ποιο είναι το συνολικό κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός από το κλείσιμο του 1ου ΚΕΠ στον Χορτιάτη και τη μεταφορά του στο Κουτσόχερο Λάρισας;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

------------------------------------------------------------------------------------------------

Ναυαγεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης»

Σε ναυάγιο φαίνεται να εξελίσσεται η υπόθεση ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις και εξαγγελίες που προηγήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Τόσο η αναλγησία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να περάσει από τη θεωρία στην πράξη όσο και οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα, φαίνεται να διαμορφώνουν το χρονικό ενός ακόμα σχεδίου ανάπτυξης που θα μείνει στα χαρτιά. 

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική εμπορευματική ροή μεταξύ των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και της Σμύρνης και δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες (Hellenic Seaways και LinerGents Ltd) είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους και βρίσκονταν σε ετοιμότητα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση, το σχέδιο φαίνεται να ναυαγεί. 

Στο πλαίσιο αυτό τον περασμένο Μάρτιο υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Οργανισμών Λιμένων Θεσσαλονίκης και Σμύρνης, ωστόσο  δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων προϋποθέσεων, προκειμένου να προχωρήσει το εγχείρημα. Πιο συγκεκριμένα δεν έχει προχωρήσει ακόμα η μείωση των τελών στα δύο λιμάνια, καθώς επίσης δεν φαίνεται να έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες τεχνικές ρυθμίσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως η τοποθέτηση των απαραίτητων μηχανημάτων ελέγχου, καθώς πρόκειται για πύλη εισόδου Σένγκεν.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαδικασίες ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη και για ποιους λόγους δεν έχουν προχωρήσει, ώστε να υλοποιηθεί το εγχείρημα φέτος το καλοκαίρι;

-Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι αλλαγές που  πρέπει να γίνουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε επίπεδο τεχνικών προδιαγραφών και μηχανημάτων ελέγχου και γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα; 

-Σε ποιες ενέργειες προβλέπεται να προβούν άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να μη χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης Σμύρνης; 

-Έχουν προχωρήσει τα αρμόδια Υπουργεία σε αποτύπωση της «ζημίας» που σημειώνεται σε οικονομικό και τουριστικό επίπεδο από τη μην υλοποίηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης Σμύρνης;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ