2016-05-25 15:24:17
Φωτογραφία για ΝΕΑ Έρευνα: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο βλαβερό για την καρδιά από το τσιγάρο
Ακόμα μια νέα έρευνα που υπογραμμίζει τις διαφορές του ηλεκτρονικού τσιγάρου από το τσιγάρο όταν πρόκειται για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτή τη φορά το επίκεντρο είναι η καρδιά Όπως γνωρίζετε, με την πάροδο του χρόνου η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από πρώην καπνιστές ολοένα και αυξάνεται. Υπάρχει μια γενική αντίληψη ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο βλαβερό από το κανονικό όμως δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές έρευνες για να το στηρίξουν.

Παρ’ όλα αυτά, σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ιατρικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Bath διαπιστώθηκε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο βλαβερό για την καρδιά από το συμβατικό τσιγάρο. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε παρόμοια κύτταρα με εκείνα που περιλαμβάνονται στις αρτηρίες της καρδιάς, γνωστά και ως ενδοθηλιακά κύτταρα της στεφανιαίας αρτηρίας. Τα κύτταρα αυτά εκτέθηκαν στον καπνό του τσιγάρου, αλλά και στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου με αποτέλεσμα να βγουν κάποια πρώτα συμπεράσματα.


Το πείραμα έγινε χρησιμοποιώντας μόνο έναν τύπο ηλεκτρονικού τσιγάρου και καρδιακά κύτταρα σε περιβάλλον εργαστηρίου, αλλά τα συμπεράσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Όπως δήλωσε ένας από τους καθηγητές που συμμετείχαν στην έρευνα: «Διαπιστώσαμε ότι τα κύτταρα αντέδρασαν (stress response) στον καπνό του τσιγάρου αλλά όχι στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Αυτό το αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι οι καπνιστές τσιγάρου ενδεχομένως να μπορούν να μειώσουν την

άμεση βλάβη που προκαλείται από το κάπνισμα με τη μετάβαση από τα συμβατικά τσιγάρα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Η παραπάνω έρευνα, αλλά και η πρόσφατη 200σέλιδη αναφορά του Ιατρικού Συλλόγου της Μεγάλης Βρετανίας, όπου μεταξύ άλλων ζητάει την ενθάρρυνση των καπνιστών στην δοκιμή του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δείχνουν ότι υπάρχουν πραγματικά οφέλη για τη ζωή των πρώην καπνιστών.

Σας ενδιαφέρει το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το άτμισμα; Μυηθείτε σε μια νέα καθημερινότητα αποκτώντας ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο από την alter eGo και μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε το blog μας για νέα, έρευνες, παρουσιάσεις προϊόντων και tips που αφορούν το άτμισμα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ