2016-05-26 12:41:04
Φωτογραφία για ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Η ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ VD
Μετά το κλείσιμο της Ειδομένης η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να κλείσει το Ελληνικό, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στη Βουλή. Ο αναπληρωτής υπουργός, που απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη, δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα, αλλά είπε ότι ο χώρος «το καλοκαίρι δεν θα γεμίσει με πρόσφυγες».

«Σε επόμενες συνεδριάσεις δεν θα χρειαστεί να μιλήσουμε για το Ελληνικό, όπως δεν μιλάμε για την Ειδομένη. Η Ειδομένη έκλεισε και το Ελληνικό θα κλείσει», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Μουζάλας και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να σας το πότε, έχετε όμως την εμπειρία πως όταν λέω κάτι συνήθως γίνεται». «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε ούτε μία θέση φιλοξενίας. Καταφέραμε μέσα σε 2,5 μήνες να δημιουργήσουμε 40.000 προσωρινές θέσεις φιλοξενίας. Τελειώνουμε σήμερα με την Ειδομένη και αμέσως η προτεραιότητά μας είναι το Ελληνικό», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.


«Υπάρχουν διακηρύξεις για ανθρωπισμό, δεν θέλω να τον αμφισβητήσω, αλλά αρχίζει και εξαφανίζεται ο ανθρωπισμός» ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης δίνοντας έμφαση στις καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στο Ελληνικό. Είπε ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να κλείσει ο χώρος τέλη Μαρτίου και παρέπεμψε σε καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου, των δημάρχων και επιστολή της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της Ελληνικό Α.Ε. Σουλτάνας Σπυροπούλου που σημειώνει ότι η κατάσταση «έχει πλέον καταστεί ανεξέλεγκτη και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους» γιατί είναι 6.000 άνθρωποι και παρατηρούνται «ακραίες και ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις». «Μπορεί να έχουμε καταστάσεις πέραν πάσης φαντασίας», εκτίμησε ο κ. Χατζηδάκης.

«Για τα θέματα υγείας δεν έχετε δίκιο», απάντησε ο Γ. Μουζάλας και τόνισε ότι: «Επί μήνες δεν είχαμε κανένα στοιχείο επιδημιολογίας ή κρίσης, παρότι γράφονταν αυτά τα πράγματα». «Οι συνθήκες στο Ελληνικό δεν είναι ακατάλληλες, αλλά δεν είναι καλές», παραδέχθηκε και υπενθύμισε ότι υπήρξαν καταγγελίες, όπως του ΚΕΕΡΦΑ για επιδημίες, που αποδείχθηκαν ψευδείς. «Είναι ψευδής η είδηση για πορνεία. Δεν αποκλείω την μικροεγκληματικότητα στις δομές αυτές. Η αστυνομία φυλά σε 24ωρη βάση», υπογράμμισε ο Γ. Μουζάλας επισημαίνοντας την βοήθεια των αστυνομικών δυνάμεων.

Σε ό,τι αφορά την επιστολή της Ελληνικό Α.Ε. ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι: «Παραβίασα δύο φορές την συμφωνία που είχα κάνει με την Ελληνικό Α.Ε. για το χρόνο που θα παρέμεναν». «Η συμφωνία παραβιάστηκε γιατί μετά το παράνομο κλείσιμο των συνόρων από τις χώρες του Βίζεγκραντ εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα χιλιάδες άνθρωποι και δεν θέλαμε να κυκλοφορούν στους δρόμους και τις πλατείες. Ξεχνάτε ακόμη ότι και στη Γερμανία σήμερα φιλοξενούνται στα γήπεδα», σημείωσε ο κ. Μουζάλας προσθέτοντας ότι μετά το κλείσιμο των συνόρων και τον εγκλωβισμό των προσφύγων «στο Ελληνικό αναγκαστήκαμε και ανοίξαμε και τις αφίξεις».

Μετά την Ειδομένη έχει προτεραιότητα το Ελληνικό δήλωσε νωρίτερα στο Mega ο Γιάννης Μουζάλας σημειώνοντας ότι η εκκένωση της Ειδομένης εξελίσσεται με "πρότυπο τρόπο" ενώ πρόσθεσε ότι «η Ειδομένη θα καθαρίσει και θα φροντίσουμε ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί». 

Αναφέρθηκε εκτενώς στο πως δημιουργήθηκε μετά το κλείσιμο των συνόρων, μέσα σε 7 το πολύ ημέρες, το "αίσχος της φαβέλας" της Ειδομένης τονίζοντας ότι έπρεπε να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή. Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν άλλοι 3.000 άνθρωποι που επίσης θα πρέπει να φύγουν και ότι αμέσως μετά η προτεραιότητα θα δοθεί στην εκκένωση του Ελληνικού και του Πειραιά, με τη μετεγκατάσταση των εκεί προσφύγων και μεταναστών. Απέφυγε όμως να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για την ολοκλήρωση και αυτών των εκκενώσεων, διασαφηνίζοντας ότι στο λιμάνι του Πειραιά έχουν μείνει 2.000 άνθρωποι και εξηγώντας ότι μετά και την επιχείρηση που θα γίνει στο Ελληνικό θα μπει το σχέδιο του υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο δεύτερό του στάδιο από τα μέσα Ιουνίου και μετά όταν και θα επιμεριστούν πλέον οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αναλογικά σε όλους τους δήμους και περιφέρειες της χώρας. 

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ