2016-05-26 12:40:21
Φωτογραφία για Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης και επέκταση Φυσικού Αερίου στη χώρα στα έργα του Πακέτου Γιούνκερ
Σημαντικά ενεργειακά έργα που είναι αναγκαία για τη χώρα περιλαμβάνονται στον περίφημο κατάλογο του Πακέτου Γιουνκέρ. Μέσα από τη λίστα που σας παρουσίασε χθες το ypodomes.com το πρώτο που βλέπουμε είναι πως τα μισά από τα έργα είναι ενεργειακά (20 από τα 42 έργα).

Μέσα σε αυτά βλέπουμε αρκετά ιδιωτικά έργα, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να είναι μέσα με 3 μεγάλα project συνολικού κόστους 1,1 δις ευρώ για κατασκευή αιολικών πάρκων στη Σητεία και στην Κάρυστο αλλά υδροηλεκτρικό έργο στην Αμφιλοχία.

Από εκεί και έπειτα έχουμε μέσα στα ενεργειακά έργα το πολυπόθητο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Ηπειρωτική χώρα μέσω της Πελοποννήσου με κόστος 200εκ.ευρώ.

Πρόκειται για το έργο της μικρής διασύνδεσης το οποίο έχει προκριθεί από το ΥΠΕΝ ως πιο εφικτό για την ώρα λόγω των οικονομικών μεγεθών. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα νέα θα επιχειρηθεί η δημοπράτηση του έργου μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο με σκοπό να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020
. Στα θετικά της μικρής διασύνδεσης είναι η γρήγορη απόσβεση της επένδυσης από την εξοικονόμηση πόρων του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Το ύψος των ΥΚΩ για τα νησιά ανέρχεται σε 700 – 850 εκ. ευρώ ετησίως, με την Κρήτη να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό (περίπου το μισό). Δηλαδή, η απόσβεση της διασύνδεσης εξοικονόμησης μπορεί να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε 3 χρόνια.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΑΔΜΗΕ, η μικρή διασύνδεση γνωστή και ως διασύνδεση εξοικονόμησης θα χρησιμοποιεί καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος 150KV. Ωστόσο το όφελος που θα προκύψει είναι σημαντικό αφού θα μειωθεί έως και 50% το κόστος που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω του τέλους ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) για την κάλυψη της ηλεκτροδότησης της Κρήτης, το οποίο ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ.

Σήμερα οι ανάγκες της Κρήτης σε ηλεκτρική ενέργεια καλύπτονται από τρεις μονάδες με καύσιμο μαζούτ και ντίζελ, με υψηλό κόστος παραγωγής. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί λόγω παλαιότητας, εμφανίζουν χαμηλό βαθμό απόδοσης, μειωμένη διαθεσιμότητα ενώ προκαλούν σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα. Όπως συμβαίνει σε όλα τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, το επιπλέον κόστος αυτό δεν μετακυλίεται στα τιμολόγια των κατοίκων της Κρήτης αλλά καλύπτεται από το τέλος ΥΚΩ που περιλαμβάνεται σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος.

ΔΕΠΑ: ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Μέσα στη λίστα των έργων είναι και η μεγάλη επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία η ΔΕΠΑ θα επεκτείνει τα δίκτυα διανομής στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας με συνολικό κόστος 280εκ.ευρώ.

Τα έργα εφόσον προχωρήσει η χρηματοδότηση θα ξεκινήσουν τα έργα εντος του 2017 και οι πρώτες πόλεις που θα δουν φυσικό αέριο είναι μεταξύ άλλων η Πάτρα, η Άμφισσα, η Λειβαδιά, το Καρπενήσι, στη Στερεά Ελλάδα και η Βέροια και η Ορεστιάδα. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να κατασκευαστούν 850 χιλιόμετρα νέου δικτύου που μαζί με το υφιστάμενο δίκτυο των 460 χιλιομέτρων θα φτάσει συνολικά στα 1300 χιλιόμετρα.

Η γεωγραφική επέκταση αναμένεται να ενισχύσει τη διείσδυση του φυσικού αερίου και συγκεκριμένα η ΔΕΠΑ προσβλέπει σε τουλάχιστον: 140 χιλιάδες νέες οικιακές συνδέσεις, 19 χιλιάδες εμπορικούς πελάτες, 350 μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες.

Στο σύνολο τους τα ενεργειακά έργα του Πακέτου Γιουνκέρ αποτελούν με 1,9δις ευρώ το 35% του συνολικού ζητούμενου ποσού επενδύσεων.

Τα 2 μεγάλα έργα του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να βρουν την απαραίτητη χρηματοδότηση καθώς καλύπτουν τον όρο της ανταποδοτικότητας μιας και είναι αγαθά που πληρώνονται άμεσα από το χρήστη.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ