2016-05-26 13:37:13
Φωτογραφία για Επιχείρηση Δυναμό: Η μεγαλύτερη υποχώρηση όλων των εποχών που ίσως έκρινε τον Β΄Παγκόσμιο
Μπορεί μια υποχώρηση και μάλιστα από τις μεγαλύτερες στην παγκόσμια ιστορία να έχει παίξει ρόλο καθοριστικό στην έκβαση ενός πολέμου;  Στην περίπτωση της Δουνκέρκης το 1940 η απάντηση είναι καταφατική. Τα συμμαχικά στρατεύματα ήταν στο έλεος των ναζί αλλά μια περίεργη και κυρίως λανθασμένη εντολή του Χίτλερ, τους έδωσε την ευκαιρία να διαφύγουν. Η “σωτηρία” του Βρετανικού κυρίως στρατού ήταν καθοριστική για την συνέχεια.

Στις 19 Μαΐου 1940 δόθηκε εντολή από τον ίδιο τον Χίτλερ στα γερμανικά στρατεύματα να επιτεθούν κατά της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γαλλίας. Ουδείς περίμενε ότι η προέλαση των Γερμανών θα ήταν τόσο εύκολη. Ο αρχιστράτηγος Φέντορ φον Μποκ κατέλαβε τα βελγικά εδάφη. Συνέχισε απρόσκοπτα την πορεία του διατρέχοντας όλο το Βέλγιο. Από τις 17 Μαΐου τα γερμανικά άρματα μάχης του 19ου σώματος υπό την αρχηγία του στρατη­γού Χάιντς Γκουντέριαν βρίσκονταν στον ποταμό Σομ και συ­νέχισε προς τα δυτικά παίρνοντας πορεία για την ακτή του Ατλαντικού. Η κατάσταση για τις συμμαχικές δυνάμεις έγινε έτσι ασφυκτική , αφού οι Γάλλοι βρίσκονταν πολύ νοτιότερα, για να υπερασπιστούν το Παρίσι, αφήνοντας έτσι τα βρετανικά στρατεύματα ακάλυπτα.


Στις 19 Μαΐου, κατόπιν εντολής του Τσώρτσιλ, το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό τέθηκε σε επιφυλακή προκειμένου να σχεδιάσει τη διά­σωση των στρατευμάτων που βρίσκονταν στην απέ­ναντι πλευρά της Μάγχης .

Στις 20 Μαΐου περίπου 400.000 χιλιάδες στρατιώτες του βρετανικού, γαλλικού και βελγικού στρατού, είχαν αποκλει­στεί από τις γερμανικές στρατιές, ενώ η 2η μεραρ­χία του 19ου Σώματος Τεθωρακισμένων έφτασε στην ακτή του Ατλαντικού στην Αμπβίλ της Μάγ­χης. Οι σύμμαχοι βρέθηκαν αποκλεισμένοι στη Δουνκέρκη.

Η περίεργη διαταγή του Χίτλερ

Στις 22 Μαίου ο Χίτλερ δίνει μια διαταγή που έμοιαε τελείως παράδοξη. “Φρενάρει” την προέλαση των δυνάμεων του προς την Δουνκέρκη λόγω κούρασης των στρατευμάτων. Αυτή η διαταγή σε συνδυασμό με τον πολύ κακό καιρό που δεν επέτρεπε πτησης της γερμανικής αεροπορίας έδωσαν τη δυνατότητα στα συμμεχικά στρατεύματα να διασωθούν. Κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν αν ο Βρετανικός στρατός εξολοθρεύονταν ολοκληρωτικά στις ακτές της Δουνκέρκης.

Η επιχείρηση άρχισε στις 24 και ολοκληρώθηκε στις 27 Μαίου 1940. Ακολούθησε η μάχη της Δουνκέρκης την οποία υπερασπίστηκε η 2η μεραρχία του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώ­ματος, μαζί με Γάλλους. Τελικά η Δουνκέρκη “έπεσε” στις 31 Μαίου.

Οι τελευταίοι Βρετανοί απεγκλωβίστηκαν στις 4 Ιουνίου.

Συνολικά διέφυγαν 338.226 στρατιώτες.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ