2016-05-27 06:48:20
Φωτογραφία για Οι ηλεκτρονικές πληρωμές “όπλο” κατά της φοροδιαφυγής
Στο τελικό στάδιο θέσπισης δέσμης μέτρων για την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην ελληνική αγορά βρίσκεται η κυβέρνηση Η ενίσχυση της χρήσης των online πληρωμών θεωρείται κομβικής σημασίας για τη χώρα μας, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως “όπλο” κατά της παραοικονομίας και ως μέσο τόνωσης των δημοσίων εσόδων.

Σήμερα, πάντως, οι ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ελλάδα παραμένουν σε χαμηλά - για τα ευρωπαϊκά δεδομένα - επίπεδα, με τη χώρα μας να συνεχίζει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα μετρητά.

Όπως τόνισε μάλιστα ο γενικός διευθυντής του ΣΕΠΕ, κ. Γιάννης Σύρρος, σε ομιλία του στο “Digital Payments 2nd Athens Summit”, ακόμη και με τον περιορισμό των capital controls, η Ελλάδα επιμένει να πραγματοποιεί τις συναλλαγές της με μετρητά: μόλις το 3,4% των συναλλαγών γίνεται με κάρτες ή ηλεκτρονικές πληρωμές με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. να αγγίζει το 40%. Όπως σημείωσε ο ίδιος, ειδικά στη δεδομένη συγκυρία οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και οι δυνατότητες που δημιουργούν, αποτελούν όχι απλά επιλογή, αλλά μονόδρομο, για την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού, ευέλικτου και διάφανου συστήματος διαχείρισης
. Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ διαβεβαίωσε, άλλωστε, για την ετοιμότητα του κλάδου να συνδράμει με τις δυνάμεις του και την τεχνογνωσία του στην εθνική αυτή προσπάθεια.

Δέσμη μέτρων

Αναφορικά με το “πακέτο” των προωθούμενων παρεμβάσεων για την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών, όπως εξήγησε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης, αυτό περιλαμβάνει την παροχή κινήτρων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις για την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά και την καθιέρωση online πληρωμών σε διαδικασίες του Δημοσίου. Επίσης, προωθείται η θέσπιση κατάλληλου πλαισίου στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να πληρώνει με ηλεκτρονικά μέσα.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στην παροχή κινήτρων για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στην έκπτωση φόρου εισοδήματος με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα, αλλά και στην αναγνώριση των δαπανών των επιχειρήσεων που γίνονται αποκλειστικά από τέτοια μέσα, καθώς και φοροαπαλλαγές, που δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Ο ρόλος των τραπεζών

Η διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών στο Δημόσιο είναι ένας άλλος τομέας παρεμβάσεων. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό έχει δοθεί εντολή στις υπηρεσίες, να προχωρήσουν στη σύνταξη διατάξεων και αποφάσεων σε θέματα που αφορούν την μείωση της χρήσης μετρητών (για συναλλαγές των πολιτών με τις Εφορίες και γενικότερα με το Δημόσιο) σε συναλλαγές εντός των κόλπων του Δημοσίου (e-οίκοθεν), καθώς και την προώθηση του ηλεκτρονικού παραβόλου σε όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο, αντί για μετρητά.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, έχει εκδοθεί απόφαση με την οποία  θεσπίζεται ηλεκτρονική διαδικασία επιστροφής ποσών σε δικαιούχους μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Επιπλέον, είναι έτοιμη διάταξη η οποία ρυθμίζει θέματα αναφορικά με την επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών στους δικαιούχους.

Ο ίδιος σημείωσε, πάντως, ότι για την επιτυχή έκβαση της όλης προσπάθειας είναι απαραίτητη η συμβολή των Τραπεζών για τη λήψη κατάλληλων μέτρων, όπως η μείωση των προμηθειών για συναλλαγές με κάρτες, ασφάλεια ηλεκτρονικών συναλλαγών, διευκόλυνση προμήθειας του κατάλληλου εξοπλισμού (π.χ. POS) σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ