2016-05-29 15:21:39
Φωτογραφία για Επιμένει η Βραζιλία: Δεν θα ακυρώσουμε τους Ολυμπιακούς
Παρά το γεγονός ότι εδώ και τέσσερις τουλάχιστον μήνες δέχονται πιέσεις -εντός και εκτός της χώρας- οι αρμόδιες αρχές της Βραζιλίας επιμένουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίου δεν πρόκειται να αναβληθούν ή να ακυρωθούν.

Σε ανακοίνωσή του, το βραζιλιάνικο υπουργείο Υγείας επανέλαβε τα επιχειρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τα οποία τον Αύγουστο, τον μήνα κατά τον οποίον θα διεξαχθούν οι αγώνες υπάρχουν τα λιγότερα κουνούπια Aedes aegypti, με το δάγκωμα των οποίων μεταδίδονται οι ιοί Ζίκα, τσικουνγκούνια, αλλά και ο δάγκειος πυρετός, από κάθε άλλον μήνα του χρόνου.

Τον Φεβρουάριο, η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν είχε δηλώσει από το Ρίο ότι η κοινή γνώμη δεν πρέπει να ανησυχεί, καθώς τον Αύγουστο στη Βραζιλία ο αριθμός των κουνουπιών είναι «ελάχιστος».

Η οργανωτική επιτροπή των αγώνων διαβεβαίωσε πως σέβεται την άποψη των ειδικών αλλά «εφαρμόζει» τις οδηγίες του ΠΟΥ, ο οποίος δεν βλέπει κινδύνους, ανέφερε χθες η εφημερίδα O Globo.


Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ιός Ζίκα, η τρέχουσα επιδημία του οποίου άρχισε στη Βραζιλία, συνδέεται με χιλιάδες κρούσματα μικροκεφαλίας σε βρέφη των οποίων οι μητέρες μολύνθηκαν από αυτόν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Ο ΠΟΥ έχει επισημάνει επίσης ότι οι επιστήμονες συμφωνούν πως ο Ζίκα μπορεί να προκαλέσει το νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ, μια σπάνια ασθένεια που μπορεί οδηγήσει σε παράλυση ή και θάνατο.

Το 2015 περίπου ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί από το 2015.

Tι είναι ο ιός ζίκα

Ο ιός Ζίκα είναι ιός που μεταδίδεται στους ανθρώπους με κουνούπια της οικογένειας Aedes ιδιαίτερα τα Aedes aegypti και Aedes albopictus.

Τί εικόνα νόσου μπορεί να προκαλέσει;

Η νόσος από τον ιό μπορεί να προκαλέσει πυρετό που διαρκεί γύρω στις 4-7 ημέρες, εξάνθημα, πόνους στις αρθρώσεις, επιπεφυκίτιδα (κοκκίνισμα των ματιών), πόνους στους μυς και πονοκέφαλο. Η νόσος είναι συνήθως ήπια και κατά κανόνα αυτοθεραπεύεται.  Συμπτώματα παρουσιάζει μόνο ένα στα πέντε άτομα από αυτά που νοσούν.

Ποιος ο χρόνος επώασης;

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν 2-7 ημέρες μετά από τσίμπημα μολυσμένου εντόμου. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθούν μέχρι και 12 ημέρες μετά το τσίμπημα.

Μπορεί η νόσος να προκαλέσει επιπλοκές;

Φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που συνδέουν τη νόσο στις έγκυες με μικροκεφαλία στα νεογέννητα, παρόλο που δεν έχει ακόμα αποδειχθεί αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των δύο καταστάσεων. Διερευνάται, επίσης, η συσχέτιση αυξημένων περιστατικών Guillain–Barre  με τη νόσο. (Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι μια σπάνια διαταραχή κατά την οποία το ανοσολογικό σύστημα του ασθενούς μπορεί να βλάψει τα δικά του νεύρα με αποτέλεσμα μυϊκή αδυναμία και μερικές φορές παραλύσεις μυών).
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ