2016-06-06 14:01:31
Φωτογραφία για Γιατί ο ΟΠΑΠ περιμένει να σκοράρει στο Euro
Για ένα "θερμό" καλοκαίρι από πλευράς αθλητικών γεγονότων και κατ’ επέκταση σημαντικής αύξησης του τζίρου του, ετοιμάζεται ο ΟΠΑΠ Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που ξεκινάει την ερχόμενη Παρασκευή στην Γαλλία και ολοκληρώνεται στις 10 Ιουλίου αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα μεγέθη του δεύτερου τριμήνου της χρονιάς, αλλά και του τρίτου τριμήνου, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο να ακολουθούν. Σε μία περίοδο που οι τζίροι του "Πάμε Στοίχημα" υποχωρούν λόγω έλλειψης σημαντικών αθλητικών γεγονότων, η εφετινή καλοκαιρινή περίοδος θα διαφοροποιήσει τα μεγέθη του Οργανισμού έναντι της περυσινής χρονιάς, η οποία εκτός των άλλων επηρεάστηκε και από την επιβολή των capital controls.

Μπορεί στο Euro να απουσιάζει η Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου, κάτι που θα προσέθετε ακόμη περισσότερο στο τζίρο του "Πάμε Στοίχημα", όμως στον ΟΠΑΠ αναμένουν σημαντική αύξηση της κίνησης σε πρακτορεία και το "pamestoixima.gr", για το οποίο υπάρχουν σχέδια για να αυξηθεί η συνεισφορά του στις συνολικές πωλήσεις.


Σημειωτέον, πως στο πρώτο τρίμηνο του 2016 τα Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών των παιχνιδιών αθλητικού στοιχηματισμού ανήλθαν σε 102,5 εκατ. ευρώ, έναντι 119,3 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του 2015, μειωμένα κατά 14,1% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της πτώσης του Πάμε Στοίχημα. Πάντως, η αποτελεσματική διαχείριση του βιβλίου στοιχημάτων είχε ως αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα από παιχνίδια (προσαρμοσμένα για την αύξηση της εισφοράς επί των καθαρών εσόδων) να καταγράψουν μικρότερη μείωση σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Το γεμάτο σημαντικά αθλητικά γεγονότα καλοκαίρι έρχεται να αντισταθμίσει και την πίεση που δέχθηκε ο ΟΠΑΠ από την αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στα έσοδα από τα παιχνίδια, στο 35% (από 30% προηγουμένως). Η διοίκηση του Οργανισμού έχει εκτιμήσει πως η αυξημένη συμμετοχή του δημοσίου στα ακαθάριστα έσοδα από 30% σε 35% έχει σοβαρή επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειές που καταβάλλει για βελτιστοποίηση του κόστους, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγούσαν σε σταθερή λειτουργική κερδοφορία σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε, Καμίλ Ζίγκλερ, αναφερόμενος στην πρόσφατη αύξηση του gaming tax τόνισε πως παρότι η κατάργηση του ειδικού τέλους των 5 λεπτών ανά στήλη σε κάθε παιχνίδι ήταν η πρέπουσα επιλογή, ο νέος συντελεστής φορολογίας είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, η αύξηση του φόρου κατά 5% θα έχει αντίκτυπο 70 εκατ. ευρώ στα λειτουργικά κέρδη του ΟΠΑΠ, τα οποία εκτιμώνται σε 320 εκατ. ευρώ για το 2016.

Ως αντιστάθμισμα, επίσης, λειτουργεί και το αυξημένο νέο μέρισμα προς τους μετόχους της εταιρείας. Ο ΟΠΑΠ συνολικά βγάζει από τα ταμεία του περί τα 310 εκατ.ευρώ, μοιράζοντας μικτό μέρισμα σχεδόν ένα ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 0,97 ευρώ ανά μετοχή προ της σχετικής παρακράτησης φόρου). Συνολικά, οι μέτοχοι παίρνουν 0,40 ευρώ ανά μετοχή (συν το προμέρισμα) από τα κέρδη της χρήσης του 2015 (η πληρωμή του οποίου ξεκίνησε στις 11/5) και άλλα 0,57 ευρώ από αδιάθετα κέρδη προηγούμενων ετών (ημερομηνία αποκοπής στις 23/6).

Πρόκειται για μερισματική απόδοση της τάξης του 8%, με τις ξένες και εγχώριες χρηματιστηριακές να επικροτούν την κίνηση, ανεβάζοντας την τιμή στόχο για τον τίτλο ακόμη και στα 9,60 ευρώ (Eurobank Sec.).

Η μετοχή μετά την ανακοίνωση διανομής νέου μερίσματος "είδε" και τα 7,54 ευρώ ενδοσυνεδριακά, για να κλείσει στην τελευταία συνεδρίαση στα 7,12 ευρώ. Ο ΟΠΑΠ αποτιμάται στα 2,3 δις.ευρώ.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ