2016-06-07 22:29:13
Φωτογραφία για Δημήτρης Μάρδας: «Ενίσχυση εξαγωγών μέσω του θεσμού της υπεργολαβίας»
Ένας τρόπος ενδυνάμωσης της εγχώριας βιομηχανίας είναι η διασύνδεσή της με μεγάλες μονάδες των βιομηχανικά αναπτυγμένων... κρατών. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του μηχανισμού της υπεργολαβίας (subcontracting). Σύμφωνα με τον μηχανισμό αυτόν, ο εργολάβος (μια βιομηχανία π.χ. τη Γερμανίας. Γαλλίας κ.ά.) δίνει στον υπεργολάβο (μια ελληνική εταιρία παραγωγής π.χ. προϊόντων μηχανολογικού εξοπλισμού ή δερμάτινων ειδών) την παραγωγή: α) είτε ενός μέρους της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος που παράγει β) είτε κάποιων ανταλλακτικών, που ακολούθως θα ενσωματωθούν στο τελικό προϊόν του εργολάβου.

Η όλη διαδικασία καθώς αφορά στη βελτίωση των εξαγωγών της εταιρίας (του υπεργολάβου) εντάσσεται στα πεδία ενδιαφέροντος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το ΥΠΕΞ μέσω του portal www.agora.mfa.gr θα ανακοινώνει κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση, προβάλλοντας κάθε συλλογικό φορέα, (Διμερή Επιμελητήρια, Συνδέσμους Επιχειρήσεων κ.λπ) ή και μεμονωμένη επιχείρηση που αποβλέπει στην ενδυνάμωση του καθεστώτος της υπεργολαβίας.


Επίσης, όποιος φορέας κινείται προς το στόχο αυτό, θα κληθεί να παρουσιάσει την πρωτοβουλία του σε ανοιχτή συνάντηση στο ΥΠΕΞ, όπου θα προσκληθούν εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, φορέων εξαγωγέων κ.λ.π να παρακολουθήσουν, έχοντας την υποστήριξη των υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανάπτυξη του μηχανισμού της συγκεκριμένης μορφής υπεργολαβίας, βρίσκεται στο επίκεντρο ενδιαφέροντος της χώρας, αποτελώντας μέρος των προσπαθειών της. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι οι επιδιώξεις αυτές αναπτύχθηκαν από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Μάρδα, κατά την επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού στην Ελλάδα. Επίσης, επισημάνθηκαν στις συνομιλίες που έλαβαν χώρα πρόσφατα στο Βερολίνο μεταξύ του Υφυπουργού και εκπροσώπων φορέων γερμανικών επιχειρήσεων.

Για το σκοπό αυτό, καλείται κάθε ενδιαφερόμενος φορέας, που αναπτύσσει μια τέτοια πρωτοβουλία υπέρ της διασύνδεσης των βιομηχανιών μέσω του μηχανισμού της υπεργολαβίας, να στείλει τις σχετικές πληροφορίες στην Β8 Διεύθυνση του ΥΠΕΞ και ειδικότερα στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail): [email protected].
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ