2016-06-08 02:51:19
Φωτογραφία για Κάτι κινείται στην ελληνική ναυτασφαλιστική αγορά
Από χθες Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή η καρδιά της παγκόσμιας ναυτιλίας χτυπά στη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια 2016 στο Metropolitan Expo. Εκεί συγκεντρώνονται για μία εβδομάδα οι κυρίαρχοι των θαλασσών, οι Έλληνες εφοπλιστές μαζί με τους προμηθευτές τους από όλο τον κόσμο, 90 χώρες, (ναυπηγεία, ασφαλιστές, νομικούς, νηογνώμονες κ.λ.π.).

Στα Ποσειδώνια χτυπά λοιπόν η καρδιά της παγκόσμιας ναυτιλίας που τα τίμησε με την παρουσία του και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος βρίσκει όπως φαίνεται από αυτά που ακούστηκαν στην τελετή των εγκαινίων κοινό βηματισμό με την ελληνική ναυτιλία.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας «για την παρουσία σας σήμερα εδώ καθώς και για το έμπρακτο ενδιαφέρον σας υπέρ της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας του ελληνόκτητου στόλου» και πρόσθεσε ότι «Η μεγάλη ναυτιλία των Ελλήνων ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει στενά συνδεδεμένη με την πατρίδα μας και να συντελέσει με το κύρος της και το δυναμισμό της στην επιδιωκόμενη αναπτυξιακή πορεία του τόπου».


Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του σημείωσε ότι οι πρωτιές της ελληνικής ναυτιλίας τοποθετούν τη χώρα μας στο κέντρο των κοσμογονικών αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία και υπογράμμισε ότι «εμείς νιώθουμε την ανάγκη να πείσουμε τους Έλληνες εφοπλιστές να μας εμπιστευτούν στην προσπάθειά μας για μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας»

Βήματα προόδου από τη ελληνική ναυτασφαλιστική αγορά

Όσο μπροστά όμως είναι η ναυτιλία μας τόσο πίσω είναι η ελληνική ναυτασφαλιστική αγορά. Σχεδόν ανύπαρκτη τα προηγούμενα χρόνια αρχίζει τώρα κάπως να κινείται. Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά όπως μας λέει ο Θεοφάνης Παπανικήτας ιδρυτής της Britannia από τους πλέον έμπειρους και μεγαλύτερους μεσίτες ναυτασφαλίσεων στην Ελλάδα, ο οποίος πολλά χρόνια τώρα προσπαθεί και ο ίδιος για τη δημιουργία ελληνικής ναυτασφαλιστικής αγοράς.

Το τελευταίο διάστημα στις ασφαλίσεις πλοίων (hull and machinery) επεκτείνει τις ασφαλιστικές της εργασίες η Generali Hellas, με τη δημιουργία ενός Hub στη χώρα μας για να εξυπηρετεί στόλους ελληνικών συμφερόντων και μεσίτες ναυτασφαλίσεων.

Ο ιταλικός όμιλος Generali έχει, ήδη, σημαντικό χαρτοφυλάκιο ασφάλισης εμπορικών πλοίων διεθνώς μέσω της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Generali Λονδίνου. Ωστόσο κρίθηκε σκόπιμο η ανάπτυξη δραστηριοτήτων του κλάδου και από την Generali Hellas λόγω της σημαντικής παρουσίας του ελληνόκτητου στόλου στη διεθνή ναυτιλία. Επίσης ναυστασφαλιστικές εργασίες πραγματοποιούν και η Εθνική Ασφαλιστική και η Interamerican καθώς και άλλες ασφαλιστικές εταιρείες.

Επισημαίνεται ότι η χώρα μας ελέγχει το 16% περίπου του παγκοσμίου στόλου με βάση υπολογισμού τους dwt ενώ με βάση τον αριθμό των πλοίων ελέγχει το 7,6% του παγκοσμίου στόλου (πλοία άνω των 1.000 gt). Σήμερα η συντριπτική πλειονότητα του ελληνόκτητου στόλου ασφαλίζεται κυρίως στην αγορά του Λονδίνου, αλλά και σε Ιταλία, Γαλλία, Νορβηγία, ενώ στη χώρα μας οι ασφαλίσεις πλοίων αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων.

Η ελληνική ναυτασφαλιστική αγορά, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του International Union of Marine Insurance (IUMI) για το 2014, ανέρχεται σε 52,42 εκατ. δολ., που αφορούν 14,21 εκατ. δολ. στην ασφάλιση Η&Μ, 29,12 εκατ. δολ. σε transport και cargo και 8,9 εκατ. δολ σε αστική ευθύνη. Στην ασφάλιση Η&Μ περιλαμβάνεται και η ασφάλιση σκαφών αναψυχής όπως διευκρινίζεται.

Εκτιμάται ότι η ελληνική ναυτασφαλιστική αγορά στο Η&Μ μπορεί να αυξηθεί σε πρώτη φάση κατά 15-20 εκατ. δολ. και να ξεπεράσει τα 30 εκατ. δολ.

Η συνολική παγκόσμια παραγωγή ασφαλίστρων Ηull and Μachinery υπολογίστηκε το 2014 από τον IUMi στα 7,6 δισ. δολ., μειωμένη κατά 5,8% σε σύγκριση με το 2013.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ