2016-06-09 11:54:18
Φωτογραφία για Πάτρα: Συγκίνηση και χαρά για τη δωρεά στη Βιβλιοθήκη
Μια από τις σημαντικότερες δωρεές που δέχθηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας παραδόθηκε χθες στην διοίκηση του φορέα. Πρόκειται για σημαντικά τεκμήρια, έντυπα και ένα πίνακα ζωγραφικής του πατρινού παλαιοπώλη και συλλέκτη Θεόδωρου Μίντζα.

Ο Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η δωρεά, που έγινε δεκτή πρόσφατα από τη διοίκηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, αποτελείται από: Δύο πορτρέτα του «επαναστάτη» ζωγράφου του '30, Γιώργου Μαυροΐδη, ένα πίνακα του ζωγράφου Dominique Charles Fouqueray με άποψη του λιμανιού της Πάτρας, τέσσερις χιλιάδες βιβλία και λευκώματα από το έτος 1539 έως σήμερα (αρκετά αφορούν την Πάτρα και άλλα είναι γενικού περιεχομένου), συλλογή αρχείων και εφημερίδων μεταξύ των οποίων και η εφημερίδα «Ρωμιός» της περιόδου 1883-1918. Τα αντικείμενα προσφέρθηκαν από τον Γιώργο Παναγόπουλο, πολύ κοντινό άνθρωπο στον Θ. Μίντζα, ο οποίος ήλθε στην Πάτρα για τη χθεσινή παράδοση της δωρεάς. Η χαρά και η συγκίνηση ήταν τα συναισθήματα που «διάβαζαν» οι παρευρισκόμενοι στο πρόσωπό του.


Για τον Θ. Μίντζα μίλησε στη χθεσινή λιτή εκδήλωση ο δικηγόρος και συγγραφέας Βασίλης Λαδάς, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος εκείνος που αποτέλεσε την «γέφυρα» για να έλθουν στην Πάτρα τα πολύτιμα αντικείμενα της συλλογής του συλλέκτη.

Ο Β. ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού, Βασίλης Θωμόπουλος, ευχαρίστησε τον δωρητή και χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη δωρεά που έγινε στην πόλη. «Θα μπορούσε να είχε δοθεί σε άλλο φορέα ή να αποτελέσει το υλικό για ένα ιδιωτικό μουσείο» δήλωσε στην «Π» ο Β. Θωμόπουλος και πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με τον Β. Λαδά το υλικό θα καταγραφεί και θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίησή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αντικείμενα που αποτελούν τη δωρεά έφτασαν στην Πάτρα μέσα σε περίπου 90 κούτες, από τις οποίες ανοίχτηκαν ενδεικτικά 2-3 λόγω της χθεσινής εκδήλωσης.

Στη διάρκεια της τελετής έγινε και η επίσημη ανάρτηση στο φουαγιέ της Βιβλιοθήκης του πίνακα του γνωστού ζωγράφου D. Ch. Fouqueray με άποψη του λιμανιού της Πάτρας, ο οποίος αποτελεί αντικείμενο της ίδιας δωρεάς του Θ. Μίντζα.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ