2012-05-15 09:59:02
Φωτογραφία για ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΑΝΤ - ΜΕΡΚΕΛ...!!!
Ραντεβού στο Βερολίνο για αλλαγή πολιτικής Λαβωμένη από την ήττα του CDU και της... λιτότητας στη Ρηνανία-Βεστφαλία η Γερμανίδα καγκελάριος, απέναντι στον Γάλλο πρόεδρο που πέτυχε ιστορική νίκη με σημαία την ανάπτυξη. Στην ατζέντα τους και οι εξελίξεις στην Ελλάδα.

 Κρίσιμη για τη μοίρα του ευρώ» χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ τη σημερινή συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ και της Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο υπό το κλίμα απαισιοδοξίας που δημιουργούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές προβλέπουν πως οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να εμφανιστούν καθησυχαστικοί ως προς το μέλλον του γαλλογερμανικού άξονα, πολλοί επισημαίνουν πως το πρώτο τους «διερευνητικό» τετ α τετ θα καθορίσει την ένταση με την οποία θα διεξαχθεί το μπρα ντε φερ ανάμεσά τους το επόμενο διάστημα.

Προερχόμενη από μια βαριά εκλογική ήττα στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας -μια αναμέτρηση την οποία η Μέρκελ επέμενε να παρουσιάζει ως «δημοψήφισμα» για τη λιτότητα-, η Γερμανίδα καγκελάριος είναι αδιαμφισβήτητα αποδυναμωμένη έναντι του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κατέκτησε το Μέγαρο των Ηλυσίων με σημαία την ανάπτυξη.


Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα έχουν την πρώτη «διερευνητική» επαφή τους σήμερα στο Βερολίνο

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν πως η Μέρκελ, ακόμη κι αν βλέπει πως οι νέες ισορροπίες στους κόλπους της ΕΕ διαμορφώνονται εις βάρος της, δεν πρόκειται να υποχωρήσει τόσο εύκολα... Εξάλλου, μετά την πρώτη επαφή που θα έχουν σήμερα, οι δύο ηγέτες αναμένεται να αναμετρηθούν και στην άτυπη σύνοδο κορυφής που θα συγκληθεί στις 23 Μαΐου.

Πιέσεις

Στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών αναμένεται να βρεθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ ο Ολάντ και η Μέρκελ θα προσπαθήσουν να μετρήσουν την αποφασιστικότητα και τα όρια του ενός και του άλλου.

Ηδη, οι πιέσεις που δέχεται ο νεοεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος από τους πολιτικούς του αντιπάλους δείχνουν τις λεπτές ισορροπίες τις οποίες καλείται να κρατήσει, κυρίως όταν γνωρίζει πως πλησιάζουν οι κοινοβουλευτικές εκλογές.

Ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών ύψωσε χθες τους τόνους σχετικά με τη στάση που πρόκειται να τηρήσει στη συνάντησή του με τη Μέρκελ και του ζήτησε να απαντήσει στο δίλημμα «με ποιον θα συμπαραταχθεί η Γαλλία, με το Βερολίνο ή με την Αθήνα;». Ο Ολάντ αναμένεται να φτάσει στο Βερολίνο νωρίς το απόγευμα, αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη γερμανική πρωτεύουσα -συνοδευόμενος μόνο από τον σύμβουλό του Πολ Ζαν Ορτίς- ο Ολάντ θα ανακοινώσει και το όνομα του πρωθυπουργού του, ενώ η σύνθεση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί αύριο.

ΠΑΡΙΣΙ

Σήμερα η ορκωμοσία

Μια τελετή παράδοσης «χαμηλών τόνων» σχεδίαζε για σήμερα το πρωί ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αναμενόταν να ορκιστεί στην προεδρία της Γαλλίας. Λίγα λεπτά μετά την τελετή, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει προγραμματίσει να αποτίσει φόρο τιμής στο μνήμα του Ζιλ Φερί (εμβληματική προσωπικότητα, πρώην υπουργός Παιδείας της 3ης Δημοκρατίας) και στη Μαρί Κιουρί, βραβείο Νόμπελ Φυσικής και Χημείας.

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ / ΕΘΝΟΣ
communenews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ